Амстердамський антивоєнний конгрес (1932)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Амстердамський антивоєнний конгрес 1932 року — це міжнародний конгрес прогресивної громадськості світу, скликаний 27-29 вересня 1932 року в Амстердамі (Нідерланди).

Історія

[ред. | ред. код]

Його мета була створення єдиного фронту демократичних сил у боротьбі проти фашизму і загрози нової війни. На конгрес приїхали близько 2200 делегатів з 29 країн, у тому числі комуністи, соціал-демократи, безпартійні робітники, представники прогресивної інтелігенції. Уряд Нідерландів відмовив у в'їзній візі делегації з СРСР. Конгрес прийняв «Маніфест», який відображав волю всіх його учасників незважаючи на різницю в політичних переконаннях і відстоював справу миру. Конгрес створив Міжнародний комітет оборони проти загрози фашизму і нової світової війни, а також ухвалив ряд резолюцій, які засуджували білий терор, японську агресію проти Китаю та затавровано позицію правих соціал-демократичних лідерів, які виступали проти антивоєнного руху.[1]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Амстердамський Антивоєнний Конгрес 1932 // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1977. — Т. 1 : А — Борона. — С. 167. — 542, [2] с., [38] арк. іл. : іл., табл., портр., карти с.