Анарі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анарі́ (грец. αναρή, тур. nor) — сир з молочної сироватки, що виготовляється на Кіпрі. Анарі — менш відомий, ніж інші сорти місцевих сирів (наприклад, халумі), проте він набирає популярності завдяки спеціалізованим виставкам та фестивалям сирів; один із місцевих виробників Анарі отримав срібну медаль у 2005 році на всесвітньому заході World Cheese Awards, що проходив у Великій Британії.[1].

При виробництві анарі використовується сироватка, що виділяється під час виготовлення інших сирів — зазвичай халумі або кефалотирі[2]. Сироватка нагрівається до 65 градусів. Далі при цій температурі іноді додається невелика кількість молока (5-10%) для поліпшення якості сиру. Потім температура підвищується і при 80-85 градусах сир починає формуватися у вигляді невеликих шматочків.[3].

Сорти[ред. | ред. код]

При найпростішому рецепті виготовлення, описаному вище, анарі має білий колір і дуже м'яку структуру, схожу на зернений сир і рикотту. Часто в сир додають сіль і потім сушать його на підігріві (у минулому при сушінні його залишали на сонці), тоді виходить дуже твердий сорт сиру, що довго зберігається.

Використання[ред. | ред. код]

  • Якщо анарі залишають м'яким, його термін придатності дуже невеликий. Місцеві мешканці їдять його на сніданок із сиропом або медом.
  • Бурекія - традиційна випічка на Кіпрі з начинкою з анарі (солоною або солодкою).
  • Анарі використовується при виготовленні чизкейків.
  • Тверді сорти анарі використовуються для гарнірів, з пастою або для приготування соусів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. World Cheese Awards 2005. The Guild of Fine Food Retailers. Архів оригіналу за 3 травня 2012. Процитовано 31 січня 2007.
  2. Recio I., García-Risco M.R., Amigo L., Molina E., Ramos M., Martín-Alvarez P.J. Detection of milk mixtures in Halloumi cheese // J. Dairy Sci.. — 2004. — Т. 87, № 6 (6). — С. 1595—1600. — PMID 15453472 .
  3. R.P. Aneja,. Technology of Traditional Milk Products in Developing Countries (Fao Animal Production and Health Paper). — p214 : Food & Agriculture Org. — ISBN 92-5-102899-0.