Ана/Весна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ана/Весна
англ. Ana • Vesna
Континент Європа
Водойма Адріатичне море
Входить до Тисо-Дунайська низовина
  • Середземноморський геосинклінальний пояс
  • Країна  Хорватія
    Відкрито 2005
    Розробка грудень 2008 і лютий 2009
    Період Плейстоцен

    Ана/Весна (Хорватія)
    Ана/Весна

    Ана/Весна — малі офшорні газові родовища в хорватському секторі Адріатичного моря, розробка яких ведеться шляхом підключення до інфраструктури родовища Івана.

    Загальний опис[ред. | ред. код]

    Родовища відкрили 2005 року в районі, де з кінця 1990-х на паритетних засадах вели видобуток хорватська нафтогазова компанія INA та італійська Eni. Поклади пов'язані з пісковиками епохи плейстоцену, при цьому їх ромір значно поступався сусіднім родовищам, як то Івана або Іка. Втім, враховуючи поступове виснаження головних промислів, залучення в розробку менших родовищ могло запобігти різкому падінню виробництва.

    Видобуток з Ана стартував у грудні 2008-го, а з Весна в лютому 2009-го, для чого перед тим провели облаштування району, яке включало дві платформи на одоопорній основі (моноподи):

    - Ana, що обслуговує 2 свердловини та під'єднана до Ivana B трубопроводом довжиною 4,4 км та діаметром 250 мм;

    - Vesna, яка обслуговує 1 свердловину та під'єднана до тільки що згаданої Ana трубопроводом довжиною 3,5 км з таким саме діаметром 250 мм.

    Крім того, для транспортування інших задіяних у виробництві речовин від Ivana B до Ana та далі до Vesna прокладені паралельні трубопроводи діаметром 75 та 50 мм.[1][2][3]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Zoltán Áldott Overview of current activities and the 2010 Overview of current activities and the 2010-12 plan that is 12 plan that is based on our key strengths and capabilities based on our key strengths and capabilities (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 3 квітня 2018.
    2. ADRIATIC AND IONIAN SEAS: PROVEN PETROLEUM SYSTEMS AND FUTURE PROSPECTS A. Zelilidis1 * and A.G. Maravelis.
    3. Overview on oil and gas in Croatia (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 31 березня 2018.