Англійська партія (Греція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Англійська партія

Αγγλικό Κόμμα
Країна  Греція
Голова партії Александрос Маврокордатос
Дата заснування 1825
Дата розпуску 1873
Штаб-квартира Афіни, Греція
Ідеологія Економічний лібералізм,
про-англійська,
монархізм

Англійська партія (грец. Αγγλικό Κóμμα) — одна з трьох ранніх грецьких неформальних партій, що домінували за часів ранньої політичної історії сучасної Греції. Іншими двома панівними партіями були Російська та Французька.

Історія[ред. | ред. код]

Зазначені партії представляли в Греції інтереси трьох великих держав відповідно (Велика Британія, Франція та Російська імперія). Керівники партій розраховували на допомогу з боку цих країн в економічному й територіальному сенсі.

Датою створення партії можна вважати червень 1825 року, коли деякі лідери визвольної війни за наполяганням князя Маврокордатоса та Георгіоса Кунтуріотіса підписали листа, в якому оголосили, що Греція віддає себе під захист Сполученого Королівства.

Партія не мала достатньої підтримки в материковій частині країни, але була дуже сильною серед фанаріотів і багатих судновласників з Егейських островів.

Безперечним лідером Англійської партії був князь Александрос Маврокордатос. Партія почала різко втрачати вплив одразу по його смерті 1855 року.

Лідери партії[ред. | ред. код]

Оскільки партія була фактично неформальною групою, то офіційних лідерів вона не мала. Втім серед її керівників можна відзначити таких явних лідерів, що залишили слід у грецькій історії:

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Clogg, Richard; A Short History of Modern Greece; Cambridge University Press, 1979; ISBN 0-521-32837-3
  2. John A. Petropulos; Politics and Statecraft in the Kingdom of Greece; Princeton University Press, 1968