Андор (телесеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андор
Andor
Тип телесеріал
Телеканал(и) Disney+
Дистриб'ютор(и) Disney+
Жанр космічна опера і наукова фантастика
Тривалість 47,5 ± 10 хв.
Компанія Lucasfilm
Керівник проєкту Tony Gilroyd
Режисер Toby Haynesd, Susanna Whited і Benjamin Carond
На основі Зоряні війни
Оператор Adriano Goldmand і Jonathan Freemand
Монтаж John Gilroyd і Tim Porterd
Виконавчий продюсер Кетлін Кеннедіd, Toby Haynesd і Michelle Rejwand
У головних ролях Дієго Луна
Стеллан Скошгорд (Luthen Rael)
Женев'єв О'Рейліd
Кайл Соллерd (Syril Karn)
Деніз Гоф (Dedra Meero)
Адріа Архона (Bix Caleen)
Фіона Шоу
Форест Вітакер
Gary Beadled
Роберт Еммс
James McArdled
Алекс Фернс
Joplin Sibtaind
Руперт Вансіттарт
Duncan Powd
Композитор Ніколас Брітеллd
Країна-виробник США
Місце зйомок Little Marlowd[1] і Cruachan Damd[2]
Мова оригіналу англійська
Перший показ 21 вересня 2022 — 23 листопада 2022
Кількість сезонів 1
Кількість серій 1 12
Посилання

«Андор» (англ. Andor) — американський телесеріал з франшизи «Зоряних війн», який вийшов на екрани у вересні 2022 року на Disney+. Серіал є приквелом до фільму «Бунтар Один». Шоуранером і головним сценаристом став Тоні Гілрой, він був сценаристом у фільмі «Бунтар Один». Зйомки почалися в кінці листопада 2020 року в Лондоні[3].

Прем'єра першого сезону серіалу відбулася на Disney+ 21 вересня 2022 року, коли вийшли перші три з дванадцяти епізодів. Решта виходитимуть щотижня до 23 листопада. Розробляється другий сезон з дванадцяти епізодів, який завершить серіал.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головним героєм серіалу є Касіан Андор (його, як і у фільмі, грає Дієго Луна), злодій, який приєднується до Альянсу повстанців у боротьбі проти Галактичної імперії. Сюжет починається за 5 років до подій, показаних у фільмі. В дитинстві Касіан опинився серед мародерів, які стали його родиною. Ставши дорослим, він розшукує свою сестру та випадково привертає увагу правоохоронців. Разом із тим його послугами цікавиться Альянс повстанців.

Акторський склад[ред. | ред. код]

  • Дієго Луна — Касіан Андор, шпигун повстанців.
  • Стеллан Скашгорд — Лютен Раель, дилер на службі в Альянсу.
  • Адріа Архона — Бікс Калін, подруга Касіана, механік, торговка запчастинами на чорному ринку.
  • Фіона Шоу — Маарва Андор, мародерка, названа матір Касіана.
  • Деніз Гоф — Дедра Міро, імперський офіцер.
  • Кайл Соллер[en] — Сиріл Карн, інспектор з безпеки корпоративного конгломерату «Преокс-Морлана» (Пре-Мора), що розшукує Касіана.
  • Алекс Фернс — сержант Лінус Моск, колега Карна.
  • Женев'єв О'Райлі — Мон Мотма, колишня сенаторка Республіки.
  • Алан Тьюдік — K-2SO, перепрограмований імперський дроїд.

Епізоди[ред. | ред. код]

№ серіїНазва серіїРежисер(и) [4]Сценарист(и) [5]Оригінальна дата показу [6]
1«Каса / Kassa»Тобі ГейнсТоні Ґілрой21 вересня 2022

За 5 років до битви при Явіні на індустріальній планеті Морлана-1 Касіан Андор розшукує свою зниклу сестру. Зайшовши до підпільного борделю, Касіан стикається з двома офіцерами безпеки, що хочуть його пограбувати. Біля борделю стається бійка, в якій Касіан випадково вбиває одного офіцера та застрелює іншого як свідка. Касіан повертається на планету Феррікс, де він працює, та переконує дроїда своєї прийомної матері Маарви, B2EMO, і свого друга Брассо, нічого не розповідати про політ. Касіан також просить свою подругу Бікс посприяти в продажу на чорному ринку імперської навігаційної технології. Бікс погоджується і зв'язується з покупцем, але спроби приховати стосунок до Касіана викликають підозру у її хлопця Тімма.
На Морлані-1 головний інспектор безпеки вирішує приховати вбивства, щоб покращити свій звіт перед імперською владою. Проте його заступник, сумлінний Сіріл Карн, потайки береться розкрити цю справу. Карн відстежує, що корабель Касіана летів до Феррікса, а також дізнається від очевидця в борделі, що Касіан згадував своє походження з планети Кенарі.


У флешбеках юний Касіан, чиє плем'я жило в лісі на Кенарі, стає свідком падіння республіканського зорельота. Разом із сестрою (вона називає брата Каса) Касіан вирушає оглянути місце падіння та бачить величезний кар'єр.
2«Це був би я / That Would Be Me»Тобі ГейнсТоні Ґілрой21 вересня 2022

Тімм робить донос на Касіана Службі безпеки конгломерату корпорацій «Преокс-Морлана», котрий веде бізнес у цьому регіоні галактики. Служба безпеки видає ордер на арешт Касіана та споряджає корабель на Феррікс. Карн співпрацює з офіцером Моском, який підозрює, що на цій та подібній планетах готується заколот. B2EMO повідомляє Касіану та Маарві про ордер, чим спричиняє у Маарви паніку. Касіан готується втекти з планети. Тим часом покупець Бікса, Лютен Раель, летить на Феррікс, щоб отримати навігаційну технологію.


У флешбеках Каса та його одноплеменці знаходять і оглядають розбитий зореліт. Один з екіпажу виявляється живий і відкриває вогонь, плем'я вбиває його та відступає. Проте Каса залишається, щоб дослідити корабель.
3«Відплата / Reckoning»Тобі ГейнсТоні Ґілрой21 вересня 2022

Раель прибуває на Феррікс і зустрічає Касіана на покинутій фабриці. Туди ж прибувають Карн і Моск з загоном силовиків. Вони навідуються до Маарви за інформацією, але вона відмовляється співпрацювати. Карн перехоплює передачу від Касіана, таким чином точно визначаючи його розташування. Касіан хоче продати технологію та покинути Феррікс, але Раель намагається переконати його приєднатися до Альянсу повстанців, посилаючись на неодноразові успіхи Касіана в крадіжках і диверсіях на імперських кораблях. Тим часом робітники навколо дають одні одним умовний сигнал. Коли Бікс дізнається, що Тімм повідомив про Касіана, вона кидається йому на допомогу, але її зупиняють офіцери, які потім вбивають Тімма, коли він намагається втрутитися. Офіцера, який зробив постріл, повертають на шаттл чекати покарання, а слідом шаттл вибухає через диверсію Брассо. Раель допомагає Касіану втекти з планети. Приголомшений Карн і Моск лишаються на Феррісі.


У флешбеках Маарва та її чоловік Клем розкрадають розбитий на Кенарі зореліт і знаходять Касу. Оскільки наближаються республіканські сили, мародери забирають хлопця з собою, вколовши йому снодійне.
4«Алдані / Aldhani»Сюзанна ВайтДен Ґілрой28 вересня 2022

Раель відвозить Касіана на планету Алдані та просить його приєднатися до загону диверсантів у обмін на велику суму грошей. Касіан неохоче погоджується. Раель просить його використовувати псевдонім серед повстанців, і Касіан обирає «Клем». Вел, очільниця групи повстанців, знайомить його з рештою диверсантів, але зберігає в таємниці участь Раеля в завданні. Вони пояснюють Касіану, що планують викрасти бюджет імперського гарнізону з ключового імперського центру постачання, скориставшись для відльоту рідкісним природним явищем планети «Оком Алдані», коли її оточують вибухові кристали.

Тим часом на Корусанті Раель, видаючи себе за торговця антикваріатом, зустрічається з сенаторкою Мон Мотмою, і вони обговорюють труднощі, які їм важко приховати від Імперії. Карн відвідує на Корусанті свою матір Іді після того, як його засудили та відправили у вимушену відпустку. Лейтенантка Імперського бюро безпеки Дедра Міро прагне отримати дані інциденту на Ферріксі, але стикається з протидією своїх колег і начальства.
5«Сокира забуває / The Axe Forgets»Сюзанна ВайтДен Ґілрой5 жовтня 2022

На Алдані «Клем» приховує своє минуле від товаришів-повстанців, які недовіряють йому, особливо Арвел Скіна. Тарамін Баркона посвячує Кассіана та інших повстанців у деталі запланованого пограбування. Під час подорожі до імперського гарнізону Касіан зізнається, що він приєднався до групи за гроші. Вел вирішує продовжити місію та відкласти справу з минулим Клема, доки вони не досягнуть своїх цілей.

Тим часом імперський офіцер і повстанський подвійний агент, лейтенант Горн, таємно допомагає команді Вел. На Корусанті Іді підтримує свого сина, коли той шукає нові перспективи кар'єри. Мон Мотма створює благодійний фонд, коли її стосунки з чоловіком і дочкою стають усе напруженіші. Керівник бюро безпеки Блевін купує готель на Ферріксі, щоб облаштувати там нову штаб-квартиру. Тим часом його суперниця Міро та її помічник Герт приходять до висновку, що повстанці проводять серію скоординованих крадіжок імперської зброї та технологій. Раель з нетерпінням чекає повідомлення від повстанської команди Касіана.
6«Око / The Eye»Сюзанна ВайтДен Ґілрой12 жовтня 2022

З допомогою Горна повстанці успішно проникають у гарнізон, видаючи себе за загін супроводу коменданта Джейхолда Біхаза, начальника Горна. Вони беруть сім'ю Біхаза в заручники та змушують його надати їм доступ до сховища з грошима. Під час завантаження валюти на імперський вантажний корабель прибувають імперські війська. Тараміна та Горна вбивають у перестрілці. Сінта не може потрапити на корабель, тому рятуються лише Касіан, Скін, Вел і Немік. Вони пролітають крізь хмару кристалів на орбіті, об яку переслідувачі розбиваються.
Вони приземляються на іншій планеті, щоб залікувати травми Неміка, але він невдовзі все одно вмирає. Скін пропонує Касіану покинути Вел на планеті, а викрадені кошти розділити між ними двома. Касіан за ці слова застрелює Скіна, відчуваючи огиду до нього. Він розповідає Вел про задум Скіна та обіцяє залишити їй кошти, за винятком частини, обіцяної Касіану Раелем.

Повернувшись на Корусант, Раель чує новини про пограбування на Алдані й тихо святкує.
7«Об'ява / Announcement»Бенджамін КаронСтівен Шифф19 жовтня 2022

На Корусанті Карн отримує нову роботу в Бюро стандартів. У Імперському бюро безпеки оголошують про посилення каральних заходів. Блевін звинувачує Міро в перевищенні повноважень за порушення протоколу щодо доступу до даних про крадіжки з імперських об’єктів. Але Міро переконує начальство в доцільності своїх дій, і їй доручають нагляд за Ферріксом. Помічниця Раеля, Клея Маркі, зустрічається з Вел на Корусанті та доручає їй знайти та вбити Касіана, щоб він не розкрив особу Раеля. Мон Мотма зустрічає Колму, старого друга і банкіра, на бенкеті з яким просить у нього допомоги з доступом до сімейних коштів, прикриваючись створення нового благодійного фонду.
Касіан повертається на Феррікс, щоб погасити старі борги, і дізнається від Бікс, що громада звинувачує його в каральних заходах Імперії. Присутність штурмовиків на Ферріксі нагадує Касіану про те, як його названий батько був убитий штурмовиками багато років тому за виступ проти Імперії. Касіан намагається переконати Маарву покинути Феррікс із ним, але вона вирішує залишитися і таємно протистояти Імперії. Вона каже, що пограбування на Алдані надихнуло її на продовження боротьби, бо це об'ява про повстання.

Касіан один летить на тропічну туристичну планету Ніамос. Під час походу до крамниці він випадково опиняється біля втікачів і його заарештовують як вірогідного спільника. За новим законом, Касіан отримує 6 років ув'язнення.
8«Наркіна-5 / Narkina 5»Тобі ГайнсБо Віллімон26 жовтня 2022

Касіана привозять у підводну в'язницю на планеті Наркіна-5, де він повинен складати машини. Групи в'язнів мусять змагатися між собою, щоб уникнути покарань. Касіан стає свідком самогубства одного в'язня.
Вел і Сінта прибувають на Феррікс у пошуках Касіана. Коли Маарва захворює, Бікс намагається зв'язатися з Лютеном, щоб запитати про місцеперебування Касіана. Але Лютен не відповідає. Потім він залишає Корусант, щоб зустрітися з Со Геррерою.

Міро зауважує, що Карн на новій роботі регулярно шукає Касіана, зловживаючи службовим становищем. Той зізнається, що хоче довести свою справу до кінця. Міро довідується від нього більше деталей справи та веде загін на Феррікс, де затримує Бікс і відправляє її на допит.
9«Ніхто не слухає! / Nobody's Listening!»Тобі ГайнсБо Віллімон2 листопада 2022

Міро катує Бікс звуком, щоб отримати інформацію про Касіана. Вона розуміє, що Касіан міг бути причетним до нападу на Алдані, але їй нічого не вдається дізнатися про Лютена, що фігурує у справі як Стрижень. Згодом вдається захопити пілота повстанців, чия група планує набіг на Спеллгауз.
Мон Мотму відвідує її двоюрідна сестра, котрою виявляється Вел, і заохочує її далі грати роль багатої та політично незаангажованої молодої жінки. Мон і Колма продовжують працювати над таємним збором коштів для діяльності повстанців. Щоб краще приховати їхню діяльність, Колма змушений залучити «банкіра» на ім'я Даво Скалдан, який хоче зустрітися з Мон.

Тим часом на Наркіні-5 Улаф, старший член тюремної бригади Касіана, втрачає здоров'я. Лікар діагностує інсульт і вкорочує Улафу віку шляхом евтаназії. Під час процедури лікар таємно підтверджує Касіану та керівнику бригади Кіно чутку: на другому поверсі в'язниці вбили всіх в'язнів. Підставою стало повернення вже нібито звільненого, що сталося через управлінську помилку. Касіан і Кіно розуміють, що з в'язниці нікого не випускають, а лише міняють місцями до самої смерті. Це переконує Кіно приєднатися до плану Касіана щодо втечі. Касіан запевняє, що оскільки цінність в'язнів мізерна, то їх не прослуховують.
10«Звідси один шлях / One Way Out»Тобі ГайнсБо Віллімон9 листопада 2022

Касіан влаштовує підтоплення, щоб спричинити коротке замикання систему безпеки свого поверху. Коли на заміну Улафу привозять нового робітника, в'язні нападають на охоронців і захоплюють зброю. Кіно використовує систему внутрішнього зв'язку в'язниці, щоб закликати інші поверхи до втечі, і повстання охоплює всю в'язницю. Сам Кіно попри це лишається, бо не вміє плавати. Касіан пливе з іншими втікачами й дістається до суші.
Мон зустрічається з Даво Скалданом, підозрілим бізнесменом, який пропонує допомогу у фінансуванні її проектів, але Мон відмовляється після того, як Даво просить Мон організувати зустріч між її дочкою Лейдою та його сином, що є першим кроком до шлюбу в їхній культурі.

Лонні, таємний інформатор у Службі безпеки, зустрічається з Лютеном і повідомляє йому про надмірний ентузіазм Міро. Лютен відповідає, що пожертвував пілотом повстанців аби убезпечити решту своїх людей. Він міркує про те, як обоє потрапили в пастку своїх ролей, і що вклад Лютена в боротьбу з Імперією напевне не буде гідно оцінений.
11«Дочка Феррікса / Daughter of Ferrix»Бенджамін КаронТоні Ґілрой16 листопада 2022

Маарва помирає і на Ферріксі готують поховальну церемонію. Міро сподівається, що повстанці, з якими Маарва мала зв'язки, прибудуть туди. Карн дізнається від Моска про похорон Маарви та мріє знайти самого Андора.
Вел повідомляє Клеєві про смерть Маарви та дізнається, що Мон усе ж готова видати доньку заміж, щоб отримати фінансування через Скалдуна. Лейда починає брати участь у групових зібраннях, пов'язаних з культурою та традиціями Чандрілану, новою тенденцією на Корусканті, що засмучує Мон і Вел.
Лютен відвідує Со Герреру, який вирішує допомогти Кріґеру атакувати планету Спеллгаус. Лютен радить відмовитися від цього задуму, щоб пожертвувати Кріґером задля безпеки решти повстанців. Повертаючись на Корусант, Лютен привертає увагу імперського патруля й тікає, знищивши кілька TIE-винищувачів.

Касіан та в'язень Рускотт Мелші планують викрасти зореліт, але потрапляють у пастку його власників — аборигенів Наркіни-5. Ті не люблять Імперію, тому погоджуються допомогти, доставивши обох на Ніамос. Касіан телефонує на Феррікс і дізнається про смерть матері. Він покидає Мелші, щоб комусь із них вдалося розповісти про несправедливу тюремну систему Імперії.
12«Рікс-род / Rix Road»Бенджамін КаронТоні Ґілрой23 листопада 2022

Касіан потай повертається на Феррікс та дізнається про ув'язнення Бікса. Дедра Міро та місцевий імперський гарнізон готуються використати похорон, щоб взяти Андора живим і допитати про Стрижня. Лютен через це планує розшукати Касіана першим і вбити за допомогою найманців Вела та Сінти.
За Мон Мотмою продовжує стежити Служба безпеки. Її дочка Лейда знайомиться з сином Даво Скалдана.
Під час похорону B2EMO показує запис промови Маарви, який надихає присутніх на вулиці Рікс-род повстати проти Імперії. Під час сутички Касіан визволяє Бікс, а Сіріл Карн рятує Міро від повстанців. Зустрівшись із B2EMO, Брассо та кількома іншими на верфі, Касіан переконує їх відвезти Бікс кудись у безпечне місце, якомога далі від Феррікса. Зворушений повстанням, Лютен повертається на свій корабель, де його чекає Касіан. Знаючи, що Лютен хотів убити його, Касіан пропонує завершити задумане або взяти його з собою.

У сцені після титрів дроїди переносять механізми, які виготовляли в'язні Наркіни-5. Це виявляються частини фокусувальної тарілки Зірки Смерті.

Виробництво[ред. | ред. код]

У листопаді 2017 року CEO компанії Disney, Боб Айгер, оголосив, що Дісней та Lucasfilm працюють над новим серіалом «Зоряних війн» для платформи «Disney+»[7]. У лютому 2018 року Айгер повідомив, що в розробці знаходяться відразу декілька серіалів[8]. У листопаді 2018 року було оголошено, що один з цих серіалів буде приквелом до фільму «Бунтар Один». Майбутній серіал був описаний як «шпигунський трилер», головним персонажем якого стане Касіан Андор[en] у виконанні Дієго Луни. Виробництво повинно було розпочатися у 2019 році після того, як Луна закінчить зйомки в другому сезоні серіалу «Нарко: Мексика»[9]. Сценарій пілотної серії написав Джаред Буш[en][10].

До кінця листопаду 2018 року шоуранером проєкту став Стівен Шифф[en][10]. У жовтні 2019 року Тоні Гілрой був призначений сценаристом першого епізоду, і повинен був працювати разом з Шиффом, але до квітня 2020 року замінив Шиффа на посаді шоуранера[11]. Після шести тижнів підготовки до зйомок у Великій Британії на початку 2020 року виробництво серіалу було відкладено через обмеження, запроваджені у зв'язку з поширенням COVID-19[12][13]. У вересні 2020 року підготовка до зйомок відновилася. Гілрой, який проживає в Нью-Йорку, не захотів летіти до Великої Британії через пандемію COVID-19, тому режисером перших трьох епізодів був призначений британський режисер Тобі Хейнс[en]. Гілрой при цьому залишився шоуранером.

У грудні 2020 року було оголошено офіційну назву серіалу. Також було підтверджено, що серіал буде складатися з 12 епізодів[14].

Сценаристи[ред. | ред. код]

Крім Гілроя і Шиффа в команду сценаристів серіалу увійшли Бо Уіллімона і брат Тоні Гілроя Ден[11].

Підбір акторів[ред. | ред. код]

Дієго Луна (Касіян Андор), Алан Тудик (K-2SO) і Женев'єв О'Райлі (Мон Мотма) зіграють ролі тих самих персонажів, що й у фільмі «Бунтар Один»[9][15][11]. Також у серіалі з'являться: Стеллан Скашгорд, Кайл Соллер[en], Деніз Гоф, Адріа Архона і Фіона Шоу[16][14].

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки почалися в Лондоні на кінці листопада 2020 року[17][18]. Режисером перших трьох епізодів був призначений Тобі Хейнс, а оператором — Джонатан Фрімен[en][19]. Зйомки планували почати ще у 2019 році[9], згодом їх початок було перенесено на червень 2020 року, але потім знову були відкладені через пандемію COVID-19[13].

Прем'єра[ред. | ред. код]

Прем'єра серіалу відбулася 21 вересня 2022 року на Disney+. Серіал складатиметься з 12 епізодів[14].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Після випуску перших трьох епізодів 21 вересня 2022 року серіал отримав 86 % схвальних рецензій на агрегаторі «Rotten Tomatoes»[20], і 74 бали зі 100 на «Metacritic»[21].

Ендрю Маєрс у «TV Guide» зазначив, що «Андор» починається подібно до «Мандалорця» та «Обі-Вана», з локальної особистої історії, але розвивається в оповідь з більшими ставками. «На жаль, перші два епізоди є дещо експозиційним. Відстеження політичних угруповань і дюжини іменованих персонажів, ймовірно, потребуватиме кількох переглядів […] Усе набагато складніше, ніж повинно бути, але принаймні „Андор“ зобов'язується побудувати просторий, самодостатній світ, а не знову плюхнутися на Татуїн»[22].

Деніел Фієнберг із «The Hollywood Reporter» описав серіал як більш похмурий і дорослий, ніж його попередники. Хоча Disney не дозволяє собі зображень насильства чи сексу, «Андор» звертається до гостріших і неоднозначних проблем, ніж просто порятунок дитини. Навіть у візуальному стилі «Замість милих створінь і антропоморфних роботів — це сміттєзвалища, склади та промислове забруднення». Касіан на початку більше відчайдух-сміттяр, аніж зухвалий найманець, і серіал стартує надто повільно. На думку критика, було мудрим рішенням випустити перші три епізоди одночасно, бо «рівень роздратування, якби серіал виходив по одному, був би епічним»[23].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-9401607/Star-Wars-Andor-filming-takes-place-Buckinghamshire-village.html
  2. Star Wars Places
  3. Patten, Dominic (10 грудня 2020). ‘Star Wars: Rogue One’ Prequel ‘Andor’ Coming To Disney+ In 2022; 1st Look At Diego Luna Starrer Revealed At Investor Day (англ.). Deadline.com. Архів оригіналу за 11 грудня 2020. Процитовано 20 грудня 2020.
  4. Andor Project Profile (PDF). Disney Media and Entertainment Distribution. 15 червня 2022. Архів (PDF) оригіналу за 17 червня 2022. Процитовано 17 червня 2022.
  5. Andor (2021–2022). Writers Guild of America West. Архів оригіналу за 11 червня 2022. Процитовано 11 червня 2022.
  6. New Andor Trailer Goes Big On Rebel Action, And Updated Premiere Details Revealed. StarWars.com. 1 серпня 2022. Архів оригіналу за 1 серпня 2022. Процитовано 1 серпня 2022.
  7. Stanhope, Kate & Jarvey, Natalie (9 листопада 2017). 'Star Wars' Live-Action TV Series to Launch on Disney Streaming Service (англ.). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 11 червня 2019.
  8. Goldberg, Lesley & Couch, Aaron (6 лютого 2018). 'Star Wars' TV Series: Disney Developing "a Few" for Its Streaming Service (англ.). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 11 червня 2019.
  9. а б в Lang, Brent (8 листопада 2018). 'Star Wars': Diego Luna to Lead Spinoff Series (англ.). Variety. Архів оригіналу за 15 листопада 2018.
  10. а б Andreeva, Nellie (30 листопада 2018). Disney+ 'Star Wars' Series Starring Diego Luna Taps Stephen Schiff As Showrunner (англ.). Deadline.com. Архів оригіналу за 9 червня 2019.
  11. а б в Kit, Boris (24 квітня 2020). 'Star Wars': Cassian Andor Disney+ Series Adds Two Actors (Exclusive) (англ.). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 24 квітня 2020.
  12. KingPatel (10 квітня 2020). Exclusive: Cassian Andor Disney+ Series Had Completed About Six Weeks Of Pre-Production Prior To Shut Down (англ.). Comic Book Movie. Архів оригіналу за 14 квітня 2020.
  13. а б Otterson, Joe (24 квітня 2020). Cassian Andor Disney Plus Series Adds Genevieve O’Reilly, Denise Gough (англ.). Variety. Архів оригіналу за 24 квітня 2020.
  14. а б в Hibberd, Jame (10 грудня 2020). Rogue One prequel series gets title: Andor (англ.). Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 10 грудня 2020.
  15. D'Alessandro, Anthony & Patten, Dominic (11 квітня 2019). Alan Tudyk To Reprise K-2SO Role In 'Star Wars: Rogue One' Disney+ Series With Diego Luna; 'The Mandalorian' Gets Launch Date (англ.). Deadline.com. Архів оригіналу за 10 червня 2019.
  16. Kroll, Justin (10 серпня 2020). ‘6 Underground’s Adria Arjona Lands Lead Role in Disney Plus’ ‘Rogue One’ Spin-Off Series Starring Diego Luna (англ.). Deadline.com. Архів оригіналу за 10 серпня 2020.
  17. Paz, Maggie Dela (4 грудня 2020). Cassian Andor: Diego Luna Confirms Disney+ Series Has Begun Filming (англ.). ComingSoon.net. Архів оригіналу за 5 грудня 2020.
  18. Peters, Jay (10 грудня 2020). Star Wars: Andor starring Rogue One’s Diego Luna is coming to Disney Plus in 2022 (англ.). The Verge. Архів оригіналу за 11 грудня 2020.
  19. Fisher, Jacob (26 лютого 2020). Jonathan Freeman Joins ‘Cassian Andor’ Series (Exclusive) (англ.). DiscussingFilm. Архів оригіналу за 6 березня 2020.
  20. Andor (англ.), процитовано 25 вересня 2022
  21. Andor, процитовано 25 вересня 2022
  22. Andor Review: Star Wars Prequel Series Is a Fist-Pumping Anti-Fascist Anthem. TVGuide.com (англ.). Процитовано 25 вересня 2022.
  23. Fienberg, Daniel; Fienberg, Daniel (20 вересня 2022). ‘Andor’ Review: Diego Luna in a ‘Star Wars’ Origin Story That’s Not for the Baby Yoda Crowd. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 25 вересня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]