Андреас Юст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андреас Юст
Andreas Just
Народився 6 січня 1958(1958-01-06) (66 років)
Бад-Наугайм, Веттерау, Дармштадт, Гессен, ФРН
Країна Німеччина
Діяльність астроном, професор
Alma mater Франкфуртський університет
Галузь астрономія
Заклад Франкфуртський університет
Гайдельберзький університет Рупрехта-Карла
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор філософії
Особ. сторінка wwwstaff.ari.uni-heidelberg.de/just/

Андреас Юст (нім. Andreas Just) — німецький астроном, спеціаліст із зоряної динаміки, професор в Інституті астрономічних обчислень Гайдельберзького університету.

Біографія[ред. | ред. код]

Андреас Юст народився 6 січня 1958 року в місті Бад-Наугайм біля Дармштадта[1].

У 1977—1984 роках вивчав математику та фізику у Франкфуртському університеті. В 1984—1987 навчався в аспірантурі в Інституті теоретичної фізики Франкфуртського університету, отримуючи зовнішню стипендію від Радіоастрономічного інституту Макса Планка[1][2]. 1987 року захистив дисертацію «Динамічне тертя між міжзоряною речовиною і системою зір» і отримав ступінь доктора філософії[3] з найвищою відзнакою (summa cum laude) з теоретичної астрофізики. У 1987—1992 працював постдоком в Інституті теоретичної фізики Франкфуртського університету[1][2].

1992 року Юст перейшов до Інституту астрономічних обчислень Гайдельберзького університету. У 1992—1996 працював постдоком за грантом SFB[de]. В 1993 році він зробив габілітацію за темою «Флуктуаційна теорія для динаміки та еволюції молекулярних хмар». З 1997 року є штатним науковим співробітником Інституту астрономічних обчислень. 2012 року став професором Гайдельберзького університету[2]. З 2004 року — координатор навчального плану з астрономії в Гайдельберзькому університеті, а з 2005 року — член виконавчого комітету Міжнародної дослідницької школи Макса Планка з астрономії та космічної фізики[1].

В Хайдельберзькому університеті Юст в різні роки вів практичні заняття з фізики, викладав вступний курс астрономії, вів астрономічні семінари, викладав кілька поглиблених курсів з галактичної і позагалактичної астрономії («Скупчення галактик», «Міжзоряні магнітні поля», «Хімічний розвиток галактичних дисків», «Місцева група», «Чорні діри в тісних зоряних системах», «Спостереження Великого вибуху» і т. д.)[4].

Наукові дослідження[ред. | ред. код]

Юст розробляє напіваналітичну модель диска Чумацького Шляху на основі спостережних даних програм Гіппаркос, SDSS, RAVE і Gaia — так звану модель Юста-Ярайса.

Іншим напрямком його досліджень є динамічна взаємодія центральних зоряних скупчень і надмасивних чорних дір у ядрах галактик, яку він вивчає за допомогою чисельних моделювань з високою роздільною здатністю.

Також він аналітично та за допомогою чисельних моделювань досліджує динаміку розсіяних зоряних скупчень у приливному полі Чумацького Шляху[2][5].

Наукові публікації[ред. | ред. код]

Книжки:

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]