Андрій Чаплич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Чаплич
Андрій Чаплич
Кирдій
 
Смерть: після 1436
Підданство: Волинське князівство
Релігія: православ'я
Рід: Чапличі
Батько: Чапля Кирдійович
Діти: Степан Чаплич, Микита Чаплич, Івашко Чаплич, Кадьян Чаплич.

Андрій Чаплич (? — після 1436) — руський (український) боярин з роду Кирдійовичів, представник її відгалуженої гілки — Чапличів, гербу Кирдій. Зем'янин у Луцькому повіті Волинської землі, Волинського князівства. Військовий діяч.

Відомості[ред. | ред. код]

Діяльність Андрія Чаплича припадає на час правління великого князя литовського, волинського князя — Свидригайла Ольгердовича. Андрій Чаплич є одним з трьох відомих синів репрезентанта роду Чапличів — Чаплі Кирдійовича та прямим онуком пана Кирдія. Згадується у привілеї великого князя Свидригайла від 1436 року на село Сенне (суч. село Садове біля Тучина), разом з іншими Кирдійовичами (Петрашком Ланевичем-Мильським та Сенком Гостським).[1]

Брати Андрія Чаплича — Янко (Єско) та Федько Чапличі. Відомі тим, що у 1466 році поступилися маєтками Гільча, Русивель та Глупотин для князів Острозьких. Сини Андрія Чаплича — Микита й Івашко, зробили невдалу спробу повернути їх у 1494 році.

Андрій Чаплич є першим з відомих представників роду Чапличів який згадується документально. Нащадки саме його лінії є основними продовжувачами роду Чапличів (згодом Чапличів-Шпанівських), який не вигас, а його представники існують і нині.[2]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Яковенко Н. М. «Українська шляхта з кін. XIV — до сер. XVII ст. Волинь і Центральна Україна» Київ. 2008 р. –  409 ст. Ст. 142, 143, 147.
  • Собчук В. Д. «Від коріння до корони». Кременець 2014 р. — 506 ст. Ст. 260.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Собчук В.Д. (2014). «Від коріння до корони» (українська) . Кременець. с. 260.
  2. Яковенко Н.М. (2008). «Українська шляхта з кін. XIV - до сер. XVII ст. Волинь і Центральна Україна» (українська) . Київ. с. 142, 143.