Анна Більке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анна Більке
швед. Anna Eriksdotter (Bielke)
Народилася 1490
Померла 1525
Країна  Швеція
Місце проживання Кальмар
Учасник Війна за незалежність Швеції
Посада Commander of Kalmar Castled
Військове звання командир
Батько Eric Bielked
Мати Gunilla Besed
Брати, сестри Barbro Eriksdotterd, Ture Erikssond і Axel Erikssond
У шлюбі з Johan Månssond[1]

Анна Еріксдоттер Більке (1490—1525) — шведська шляхтанка, очільниця міста та замку Кальмар під час шведського повстання проти Данії.[2]

Біографія[ред. | ред. код]

Анна народилася в родині знатного державного радника Еріка Турессона (Більке) і Гуніли Йохансдоттер Бесе; серед її братів і сестер були Риксрод і губернатор Аксель Ерікссон (Більке), Риксрод Туре Ерікссон (Більке) і сумнозвісний Барбро Еріксдоттер (Більке). У 1514 році вона вийшла заміж за шляхтича і ріксрада Йогана Монссона (Natt och Dag) (1470—1520), полководця і губернатора Кальмара в 1510—1520 роках.

Після смерті свого чоловіка в середині повстання проти Данії в 1520 році вона взяла під свій контроль його володіння і захистила Кальмар від Данії.[2] Це був схоже на досвід її матері, яка вдовою захищала Виборзький замок від московитів. Коли її родич Густав Ваза був звільнений з данського полону і повернувся до Швеції, щоб взяти участь в опорі проти данського правління, він першим звернувся до неї за допомогою в боротьбі. Анна прийняла його привітно, але не змогла надати йому будь-яку допомогу, оскільки флот Сорен Норбі загрожував місту, а насторої в місті було проданськими. Після спроб Вази переконати людей озброїтися проти данців, його спочатку зустріли байдуже, а потім вороже. Тому він покинув місто. Невдовзі після цього Анна була змушена передати місто Данії. Точна дата її капітуляції невідома, але це було між серпнем і 6 вересня 1520 року.

Пізніше Анна заручилася з Генріком фон Меленом, братом Беренда фон Мелена, полководця Кальмара в 1523-24 роках і пов'язаного з королем через шлюб з його двоюрідною сестрою Маргаретою фон Мелен. Підозрюваний королем Густавом у змові, Генрік був позбавлений Нільсом Ерікссоном посади намісника військової експедиції. На прохання короля Густава вона припинила свої заручини в 1524 або 1525 роках.

У художній літературі[ред. | ред. код]

Анна Еріксдоттер (Більке) була зображена в опері Густав Ваза часів Густава III Шведського, яка була виконана Шведською королівською оперою в 1786 році, а Ловіса Августі грала Анну.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Johan Månsson (Natt och Dag) — 1989.
  2. а б Erik Turesson (Bielke), urn: sbl:18162, Svenskt biografiskt lexikon (art av G. Carlsson.), hämtad 2014-07-14

Джерела[ред. | ред. код]