Анна Хлавата-Покорна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анна Хлавата-Покорна
Ім'я при народженні чеськ. Anna Hlavatá
Народилася 24 лютого 1889(1889-02-24)[1]
Чиїцеd[2]
Померла 22 жовтня 1961(1961-10-22)[1] (72 роки)
Прага, Чехословаччина[1]
Країна  Австро-Угорщина
Діяльність вчителька, перекладачка, соціальна працівниця, учасниця Жіночого соціально-політичного союзу, редакторка, видавниця
Галузь викладання[2], соціальна робота[2], редагування[2], переклад[2] і видавництво[2]
Знання мов чеська[2]

Анна Хлавата-Покорна (чеськ. Anna Hlavatá-Pokorná, до шлюбу — Хлавата; 24 лютого 1889, Чиїце — 22 жовтня 1961, Прага) — чеська вчителька, перекладачка, директорка школи, профспілкова діячка, соціальна працівниця, редакторка, видавчиня, суфражистка та феміністка. Вчителька та засновниця Молодіжного легіону, клубу дозвілля в празьких Голешовіцях, де-факто першого жіночого товариства в Чехословаччині. Співпрацювала з провідними діячками руху за емансипацію чеських жінок свого часу, такими як Аліса Масарикова.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народилася поблизу Їчина в родині чеського мельника. Бувши емансипованою дівчиною, вирішила стати вчителькою, закінчила учительський інститут. Працювала вчителькою в дитячих садках і державних школах, у 1914 році почала працювати в Державному жіночому вчительському інституті у Празі вчителькою-практиканткою, де пропрацювала десять років. Одружилася з Гуго Покорні.

Юнацький легіон[ред. | ред. код]

Після створення Чехословаччини співпрацювала з Алісією Масариковою, донькою президента Т. Г. Масарика та співзасновницею Чехословацького Червоного Хреста, за підтримки якої заснувала Молодіжний легіон у 1919 році в празькому Голешовіце. Це була перша сучасна організація, яка намагалася систематично працювати з бездомною молоддю чи сиротами після Першої світової війни. Організація організовувала дозвілля. Наприклад, побудувала дитячий майданчик, і водночас намагалася прищепити ідеали взаємної рівності, справедливості та позитивного ставлення до молодої республіки. За взірець брали й чехословацьких легіонерів. Також Хлавата-Покорна працювала у сфері запобігання злочинності та запровадила уроки статевого виховання. У 1922 році Молодіжний легіон придбав власну нову будівлю на вулиці Плинарні в Голешовіце. У наступні роки інститут відвідувало майже 200 юнаків віком від 10 років. У Празі подібною діяльністю займався також духовний і соціальний діяч Пршемисл Піттер.

Після 1938 року[ред. | ред. код]

Після створення так званої Другої Республіки Хлавата-Покорна змушена була залишити своє місто. Після окупації Чехословаччини армією нацистської Німеччини, встановлення протекторату Богемії та Моравії та початку Другої світової війни вона брала участь в антинацистському опорі. У 1939 році інститут припинив своє існування. Однак у 1943 році її заарештувало гестапо. Анну Хлавату-Покорну було засуджено та ув'язнено в концентраційному таборі.

Після закінчення війни вона повернулася до Праги й цілком присвятила себе лекціям.

Смерть[ред. | ред. код]

Анна Главата-Покорна померла 22 жовтня 1961 року у Празі, коли її було 72 роки.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]