Анонімні сексоголіки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анонімні Сексоголіки (АС) (англ. Sexaholics Anonymous) —засновані у 1979 році, як одна з багатьох дванадцятикрокових програм для подолання компульсивної сексуальної поведінки, яка базується на початкових 12 Кроках Анонімних Алкоголіків.

АС займає своє місце серед розмаїття дванадцяти-крокових груп, які прагнуть досягнути одужання від сексуальної залежності: Анонімні Сексуально-Залежні, Анонімні Залежні від Сексу та Любові, Анонімні Сексуально-компульсивні та Анонімні Сексуально-одужуючі. Загалом ці групи називають «С-групи», тому що усі їх акроніми починаються з цієї літери (на англійській мові): SA, SAA, SLAA, SCA, SRA.

АС допомагає одужувати «сексоголікам». Згідно ідей, на яких базуються ці групи, сексоголік — це будь-хто, для кого «похіть» стала залежністю. АС відрізняється від інших «С-груп» через визначення тверезості як відсутності сексу з собою або з іншим партнером поза шлюбом «у шлюбі між чоловіком та жінкою», яка включає  прогресуючу перемогу над похіттю.

Керівництво групи Анонімних Сексоголіків використовують Велику Книгу Анонімних Алкоголіків та книгу «Анонімні Сексоголіки» (яку часто називають  «Біла Книга»). Біла Книга роз'яснює, що «сексоголік — це людина, яка вже не бачить різниці між правильним і неправильним. Він чи вона втратила контроль над собою, вже не має сил, щоб зробити вибір, і не може зупинитися». 

Історія[ред. | ред. код]

Анонімні Сексоголіки були організовані Роєм К. (у 12-крокових співтовариствах є традиція посилатися на своїх членів за ім'ям та першою літерою прізвища для  збереження анонімності).

АС отримало дозвіл від АА на використання 12 Кроків та 12 Традицій у 1979 році.

Рой К. помер від раку 15 вересня 2009р. Він був сексуально тверезий з 31 січня 1976р.

Відданість груп визначенню тверезості[ред. | ред. код]

Починаючи з найранніших спроб Роя К. створити АС в 1970-ті роки та протягом усієї історії АС, окремі його члени намагалися змінити погляд товариства АС на сексуальну тверезість. Це були спроби визначити шлюб схоже на визначення на «Бог, як ви його розумієте», що використовується у кроці 3 12-ти крокових програм. Зазначені спроби мали на меті  визнати сексуально тверезими стосунки пар, які не є одруженими офіційно («серйозні відносини»), незалежно, чи ці пари складаються з осіб однієї чи протилежної статі. Співтовариство в цілому не погодилось на вказані зміни, і як результат, у 1991 році декотрі члени та групи АС полишили АС та створили Анонімних Сексуально-одужуючих (SRA), які цитують визначення тверезості АС без згадки про шлюб між чоловіком і жінкою та серйозні стосунки. Мюррей Р., один з засновників SRA, виконував служіння в Раді Загального Обслуговування АС і довго намагався змінити визначення тверезості з метою включити туди серйозні стосунки з партнером тієї ж або протилежної статі.

Починаючи з 1991 року Рой К. писав до Співдружності щодо сексуальних стосунків  з тією ж статтю. У статті, яка називається «Принципи, які підтверджують розуміння  сексуальної тверезості АС» Рой К писав: «З того часу, як я відвідував Нью-Йоркські Марафони у квітні 1986 та 1987рр., я досліджував моє особисте ставлення до теми сексу зі (своєю статтю).  В тому році я написав листа члену-гею, щоб поділитися своїми думками; воно зараз отримало назву „Видужання викриває наші помилкові переконання“. Ця доповідь дає, з нашого загального досвіду видужання, докази для впевненості, що ми в АС не повинні підтримувати чи схвалювати, навіть опосередковано, сексуальні дії, що включають відносини між особами однієї статі чи „серйозні стосунки“ в АС». В розділі з назвою «Велике протиріччя одностатевих відносин» Рой продовжує пояснювати, як  суспільство було розділене на дві частини  аргументами гомосексуальності  «природа проти виховання»: «Гострі суперечки в цьому питанні в кожній сфері сучасного життя, вони спричиняють гостре протистояння та надто афішуються.. Це — одне з найнебезпечніших політичних питань сьогодення. Конференція розділена. Релігії та церкви розділені. 12-Крокові Програми розділені. Власне гей-культура теж розділена. „Експерти“ розділені. Головна проблема полягає ось в чому: якщо ми схвалимо одностатеві стосунки для учасників АС, навіть опосередковано, цим ми підтримаємо дуже суперечливу біологічну теорію та відповідний  політичний рух  всупереч  нашої 10-ї Традиції. Якщо ми визначимо  одностатеві сексуальні стосунки як нормальні для сексоголіків, які видужують, а потім це визнання не буде закріплено на законодавчому рівні, АС виявиться співдружністю, яка пропагувала брехню  і зробила ведмежу послугу, підтримуючи проблему замість того, щоб допомагати у видужанні. Насправді, це величезна відповідальність, адже ми маємо справу з життям людей!»

Питання знову було поставлене наприкінці 1990-х рр. Багатьом окремих групах був надісланий лист за посередництвом регіональних комітетів та Інтергруп. Переважна більшість опитаних  була переконаними, що  визначення тверезості не потребує уточнень. Попри це, з цього приводу і далі продовжувались різні заворушення, через те, що неоднозначний характер запитань позбавив результати опитування будь-якого змісту. Головуючий на  загальних зборах делегатів АС так підсумував цю двозначність: "Мені відомо про  суперечливі точки зору  щодо  результатів голосування у січні 1999 року стосовно відсутності потреби в уточненні  визначення тверезості АС. Багато хто — можливо, навіть більшість, впевнені, що зазначене опитування прояснило, що ми чітко розуміємо визначення тверезості АС та не потребуємо подальших уточнень. Інші були так само певними, що терміни «чоловік», «дружина» та «шлюб» можуть розумітись  кожним учасником Співтовариства так, як йому хочеться. Деякі були впевнені, що АС має побоювання оголосити значення тверезості та притримуватись того, що написано.  

9 липня 1999 року генеральна асамблея делегатів  АС на міжнародній конференції у Клівленді одноголосно 9-ма голосами «за» проголосувало за те, щоб визначити слова «чоловік» і «дружина» як «партнер в шлюбі, укладеним між чоловіком та жінкою». Це зараз відомо як Клівлендське Уточнення або Клівлендське формулювання Принципів. Воно було прийнято переважною більшістю учасників груп, Інтергруп та регіонів. У 2000 році один учасник АС, який має потяг до своєї статі, висловив свою підтримку Клівлендському Уточненню в листі до делегатів та довірених осіб, що був підписаний 66 учасниками з 7 країн. Від кандидатів у члени Наглядової Ради зараз вимагається підтвердити визнання кандидатами Визначення Тверезості АС з врахуванням Клівлендського Уточнення.

Ця суперечливі питання і надалі постають у Співдружності. Зібрання Делегатів Загальних Зборів АС є «органом, який формує загальні принципи АС». Будь хто з делегатів на Зібранні має право висувати будь-яку пропозицію щодо визначення тверезості АС. Темою з'їздів АС присвячені одужанню, а не суперечкам щодо визначення принципів, наприклад, стосовно визначення тверезості. «Ессей», щоквартальна міжнародна газета АС, підтверджує цей принцип у своїй редакційній концепції: «Визначення тверезості не обговорюється, тому що воно відрізняє АС від інших співдружностей, які допомагають одужувати від сексуальної залежності. „Ессей“ не є місцем  для іншої тверезості».

В липні 2016 року загальні збори делегатів АС видали пропозицію щодо подальшого закріплення Клівлендського формулювання принципів 1999 року: «В визначенні тверезості АС, терміни „чоловік“ та „дружина“ означають партнерів в шлюбі, укладеному між чоловіком та жінкою». Згадана пропозиція також вимагає включення визначення тверезості до всієї літератури АС, яка розміщена на вебсторінці АС. Крім того, зазначена пропозиція проголошує, що «групи, які не віддані та не притримуються … формулюванню Принципів… не можуть бути групами АС і вони не можуть називатись групами АС».

АС привабило ту групу населення, які мають потяг до своєї статі, однак не бажають діяти згідно такого потягу. На  Міжнародному  З'їзді АС у липні 2007 року було проведено опитування 176 членів АС  щодо сексуальних фантазій та дій, причому 23% відзначили, що вони були пов'язані зі своєю статтю, і ще 7% відзначили  обидві статі. Тема одностатевих відносин з'являється на  Міжнародних Конференціях АС, а історії одужання у таких відносинах— в «Ессей», офіційній щоквартальній газеті. Також існують інші організації які надають підтримку таким особам, наприклад, Ex-gay.

Міжнародні з'їзди[ред. | ред. код]

Усі міжнародні з'їзди АС та С-Анон, з їх початку та  до 2016 року відбувались у США, за винятком липневих з'їздів у 1992 та 1997 роках, які були проведені у Канаді. У 2017 році перший Міжнародний з'їзд АС відбувся поза межами  Північної Америки -  в Ізраїлі, на Ближньому Сході. У січні 2019  року ми провели наш перший Міжнародний Конвент в Іспанії.

  • 25–26 липня 1981р.— Сімі Веллі, Каліфорнія
  • 28–30 січня 1983р. — Сімі Веллі, Каліфорнія
  • 9–11 грудня 1983р.— Сімі Веллі, Каліфорнія
  • 13 червня 1984р.— Солт-Лейк-Сіті, Юта
  • 7–9 грудня 1984р.— Фінікс, Аризона
  • Грудень 1985р.— Оклахома-Сіті, ОК
  • Червень 1986р.— Канзас-Сіті, Кентуккі
  • Грудень 1986р.— Сент-Луїс, Міссурі
  • Червень 1987р.— Боземан, штат Массачусетс
  • Грудень 1987р.— Лос-Анджелес, Каліфорнія
  • Липень 1988р.— Рочестер, Нью-Йорк
  • Січень 1989р.— Солт-Лейк-Сіті, Юта
  • Липень 1989р.— Мілвокі, штат Вісконсин
  • Січень 1990р.— Нашвілл, Теннессі
  • Липень 1990р.— Вашингтон, округ Колумбія
  • 11–13 січня 1991р.— Оклахома-Сіті, ОК, «Є рішення»
  • Липень 1991р.— Чикаго, Іллінойс
  • Січень 1992р.— Сан-Дієго, Каліфорнія
  • Липень 1992р.— Ванкувер, Британська Колумбія, Канада
  • Січень 1993р.— Нью-Йорк, Нью-Йорк
  • Липень 1993р.— Нашвілл, Теннессі
  • Січень 1994р.— Рочестер, Нью-Йорк «Духовне пробудження»
  • Липень 1994р.— Портленд, OR «Відкриття»
  • 13–15 січня 1995р.— Орандж, Каліфорнія, «Життя в розчині»
  • 7–9 липня 1995р.— доктор медичних наук Балтімора «Товариство Духа»
  • 12–14 січня 1996р.— Фінікс, Аризона «Свобода вибирати, а не»
  • 12–14 липня 1996р.— Чикаго, штат Іллінойс «Готові до будь-якої довжини»
  • 11–13 січня 1997р.— Оклахома-Сіті, ОК «Відновлення триває»
  • 11–13 липня 1997р.— Регіна, СК, Канада «Обіцянки»
  • Січень 1998р.— Дайтона-Біч, Флорида «Наша основна мета»
  • 10–12 липня 1998р.— Ньюарк, Нью-Джерсі «Досвід, сила та надія»
  • 8–10 січня 1999р.— Сакраменто, Каліфорнія, «Вступ до одужання»
  • 9-11 липня 1999р.— Клівленд, Огайо «Як це працює»
  • 7–9 січня 2000р.— Нашвілл, Теннессі «Разом 2000»
  • 7–9 липня 2000р.— Детройт, Мічиган «Практикуючи ці принципи»
  • 19–21 січня 2001р.— Оріндж, Каліфорнія, «Абсолютна капітуляція: новий початок відновлення»
  • 13–15 липня 2001р.— Тайсонс Корнер, штат Вірджинія, «Одісея у відновленні»
  • 11–13 січня 2002р.— Атланта, Джорджія «Сміливість до змін»
  • 12–14 липня 2002р.— Портленд, ОР «Діскавері»
  • 10–12 січня 2003р.— Ньюарк, Нью-Джерсі «Що б там не було»
  • 11–13 липня 2003р.— Чикаго, Іллінойс «Програма дій: підтримка нашого духовного стану»
  • 9–11 січня 2004р.— Сан-Дієго, Каліфорнія «Є рішення»
  • 9–11 липня 2004р.— Оклахома-Сіті, ОК «Духовне пробудження»
  • 7–9 січня 2005р.— Дейтона-Біч, Флорида «Справжній зв'язок»
  • 8–10 липня 2005р.— Філадельфія, Пенсильванія «Нова свобода і нове щастя»
  • 6–8 січня 2006р.— Нешвілл, Теннессі «Несе повідомлення»
  • 7–9 липня 2006р.— Сент-Луїс, Міссурі «Щасливий, радісний і вільний»
  • 12–14 січня 2007 р. — Грінсборо, Північна Кароліна «Наше спільне благополуччя»
  • 6–8 липня 2007р.— доктор медичних наук Адельфі «Живи і відпускай»
  • 11–13 січня 2008р.— Ньюарк, Нью-Джерсі «Хор відновлення»
  • 11–13 липня 2008р.— Акрон, штат Огайо «Ласкаво просимо додому»
  • 9–11 січня 2009р.— Нашвілл, Теннессі
  • 10–12 липня 2009р.— Денвер, Колорадо «Спокій у скелястих горах»
  • 8–10 січня 2010р.— Нешвілл, Теннессі «Ми абсолютно наполягаємо на тому, щоб насолоджуватися життям»
  • 9–11 липня 2010р.— Чикаго, Іллінойс «Sweet Hope Chicago»
  • 14–16 січня 2011р.— Ірвін, Каліфорнія, «Sunshine & Serenity»
  • 15–17 липня 2011р.— Портленд, АБО «Відновлення на річці»
  • 13–15 січня 2012р.— Ньюарк, Нью-Джерсі «Свобода від себе в Нью-Йорку»
  • 27–29 липня 2012р.— Нашвілл, Теннессі «Три спадщини»
  • 11–13 січня 2013р.— Атланта, Джорджія «Сміливість до змін»
  • 19–21 липня 2013р.— доктор медицини в Балтіморі «Зміна на Чесапік»
  • 10–12 січня 2014р.— Нашвілл, Теннессі «Конвенція трьох спадщин»
  • 11–13 липня 2014р.— Детройт, Мічиган «Чудо в Мотауні»
  • 23–25 січня 2015р.— Портленд, АБО «Пробудження духу»
  • 24–26 липня 2015р.— Чикаго, Іллінойс «Перехрестя одужання»
  • 15–17 січня 2016р.— Сан-Дієго, Каліфорнія «Роздуми в Сан-Дієго»
  • 8–10 липня 2016р.— Денвер, Колорадо «Щасливі, радісні та вільні»
  • 9–11 січня 2017р.— Єрусалим, Ізраїль «Зростання та оновлення в Ізраїлі 2017р.»
  • 14–16 липня 2017р.— Ньюарк, Нью-Джерсі «Джерсі сильний— досвід, сила та надія» http: // www. [Архівовано 28 листопада 2020 у Wayback Machine.] JerseyStrong2017.com [Архівовано 28 листопада 2020 у Wayback Machine.]
  • 12–14 січня 2018р.— Сан-Антоніо, штат Техас «12 кроків у глибині серця Техасу» https://texas12step2018.org [Архівовано 1 листопада 2020 у Wayback Machine.]
  • 13–15 липня 2018р. Сент-Луїс, штат Міссурі, «Шлюз до нової свободи!» http://www.gatewaytoanewfreedom2018.com [Архівовано 9 лютого 2019 у Wayback Machine.]
  • 11–13 січня 2019р. Ель Ескоріал, Іспанія «Жити гаслами» http://livingtheslogans.org/ [Архівовано 4 грудня 2020 у Wayback Machine.] [1]
  • 12–14 липня 2019р. Сіетл, штат Вашингтон «Капітуляція, безтурботність, чудеса» http://www.serenityinSeattle2019.com [Архівовано 26 листопада 2020 у Wayback Machine.]

Література[ред. | ред. код]

АС використовують усю літературу, схвалену Загальною Конференцією АА, для використання на зібраннях АС, і групи АС часто читають на своїх зібраннях фрагменти з літератури АА. АС жорстко дотримується моделі АА, відносячи усі принципи АА до похоті та сексуальної залежності. В той час як  учасники інших С-груп визначають тверезість кожні для себе, АС, пропонуючи поняття тверезості, яке вимагає утримання (абстиненції) та є загальним для усіх груп, є ближчими до АА

Книги[ред. | ред. код]

  • Анонімні Сексоголіки. Ця книга також відома як «Біла Книга»
  • Одужання продовжується.
  • Найкраще з «Ессей», практичні інструменти одужання
  • Кроки до дії: Один, Два, Три
  • Кроки до дії: Чотири, П'ять, Шість, Сім
  • Кроки до дії: Вісім, Дев'ять, Десять, Одинадцять та Дванадцять.
  • Істрії членів АС: 1989
  • Істрії членів АС: 2007
  • Підручник з обслуговування АС

Буклети[ред. | ред. код]

  • Брошура АС
  • АС для новачка
  • Для чого зупиняти похіть?
  • Ас як ресурс для професіоналів допомагаючих професій
  • Інвентаризація Першого Кроку
  • Практичний посібник для одужання в групах
  • Комітет АС щодо пенітенціарних установ
  • Чи маєте ви проблему за похіттю до порнографії в Інтернеті?

Критика[ред. | ред. код]

Психолог, залучений у лікування сексуально залежних, Патрік Каренс, у своїх роботах підтримує визначенні тверезості самою людиною. Він каже, що для залежних у одностатевих відносинах достатньо визначення, яке включає утримання від мастурбації і те, що  межі поведінки з часом можуть бути зміненими. Джо Корт критикує АС за їх про-гетеросексуальну позицію щодо шлюбу

Однак, засновник АС Рой К. знав наперед, що це буде темою, яка викликатиме суперечки  та часто писав листи з протилежної позиції. "Якщо ми будемо ходити на зібрання груп АС, де ми зможемо визначати що таке тверезість самі, то наша раціоналізація знов оживе! Та якщо б ми визначали кожний для себе свій рівень тверезості, то це було б саме тим, що ми і хотіли". Доповнюючи, варто сказати, що Рой багато років вивчав теологію у семінарії. Він часто залишав з'їзди АС, де він був одним з «ключових спікерів», та проповідував в якійсь церкві за рогом  для тих, хто хотів послухати більше євангельську точку зору. "Ми не претендуємо на те, що ми розуміємо усі наслідки сексуального тверезості. Деякі з нас вірять в те, що є більш глибоке духовне значення сексуальної тверезості, у той час, як інші просто звітують, що без твердої та чіткої «нижньої межі», наш «сильний, хитрий та такий, що збиває з пантелику» сексоголізм " рано чи пізно візьме над нами гору.  

Суміжні організації[ред. | ред. код]

S-Anon [Архівовано 23 квітня 2022 у Wayback Machine.] — це організація для родичів залежних, заснована на Програмі Дванадцяти кроків Анонімних Алкоголіків.[2]

Дивитися також[ред. | ред. код]

  • Список дванадцятикрокових груп
  • Анонімні сексуальні наркомани
  • Анонімні наркомани сексу та любові
  • Анонімні сексуальні компульсиви

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 16 грудня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. What is S-Anon?. sanon.org. Архів оригіналу за 8 липня 2018. Процитовано 8 липня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]