Антигон (син Ехекрата)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антигон
Народився 3 століття до н. е.
Помер 179 до н. е.
Діяльність суверен
Знання мов давньогрецька
Рід Антигоніди
Батько Ехекратd

Антигон, син Ехекрата (дав.-гр. Αντίγονος; ? — 179 до н. е.) — македонський аристократ, небіж басилевса Антигона III Досона.

Життєпис[ред. | ред. код]

Антигон походив з бокової гілки династії Антигонідів. Він був сином Ехекрата, брата басилевса Антигона III Досона.

Антигон був наближеним басилевса Філіппа V у останні місяці його життя. У той час правитель перебував у депресії через наказ стратити свого сина Деметрія. Начебто принц планував за допомогою римлян повалити басилевса з престолу. Антигон зумів переконати Філіппа V, що Деметрій не був винним і що принц став жертвою поклепу свого брата Персея. Хоча Персей був старшим сином, він як дитина від наложниці мав менше прав на престол, ніж Деметрій. Обурений Філіпп V не міг покарати Персея, через його підтримку серед підданих. Однак принц тримався осторонь від батька, а в останні дні життя батька він перебував у Фракії. Щоб перешкодити планам сина на престол, Філіпп V зробив Антигона своїм спадкоємцем.

Однак Антигона не було при басилевсі під час його смерті. В той же час придворний лікар Калліген сповістив Персея, коли стало зрозуміло, що Філіпп V скоро помре. Несподівано повернувшись, Персей зумів захопити владу та проголосив себе басилевсом. Антигона було страчено за наказом нового володаря.

Джерела[ред. | ред. код]