Анциструс зірчастий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анциструс зірчастий
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Ancistrus
Вид: Ancistrus hoplogenys
(Günther, 1864)
Посилання
Вікісховище: Ancistrus hoplogenys
Віківиди: Ancistrus hoplogenys

Анциструс зірчастий (Ancistrus hoplogenys) — вид риб з роду Ancistrus родини Лорікарієві ряду сомоподібні.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 15,8 см. Голова помірно велика. У самців у 7—10-місячному віці з'являються на кінчику морди одонтоди (шкіряні зубчики). Очі маленькі, опуклі, розташовані зверху голови. Рот являє собою присоску. З боків рота є 2 пари вусів. Тулуб стрункий, сплощений зверху, з кістковими пластинками, на череві менше. Спинний, грудні та хвостовий плавці широкі. Спинний плавець доволі довгий. Жировий плавець відсутній. Черевні плавці широкі, з короткою основою. Анальний плавець маленький.

Основний фон темно-коричневий або чорний з розкиданими по тілу білими цятками, що з віком стають коричнювато-білими. Спинний та хвостовий плавці мають білу (рідше яскраво-червону) облямівку. Згодом біла облямівка на плавця щезає, з'являються дрібні крапочки у вигляді зірок біло-блакитного кольору з чорним «німбом» по тулубу й плавцях. Самиця тьмяніше за самців. При світлому ґрунті та переляку міняє забарвлення на коричневе з темно-коричневими плямами.


Спосіб життя[ред. | ред. код]

Є демерсальною рибою. Воліє до прісної води. Зустрічається у прозорих річках з швидкою течією та кам'янисто-гравійним дном. Самці територіальні. Вдень ховається серед рослин та корчів. Активні у присмерку, більш вночі. Живиться водоростями (50-60 %), також дрібними безхребетними.

Статева зрілість настає за 1—1,5 року. Самиця відкладає ікру в дуплах корчів та печерах. Самець піклується й захищає кладку. Зростає дуже повільно.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в басейнах річок Амазонка, Ессекібо, Парагвай, ймовірно також у Суринамі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fisch-Muller, S., 2003. Loricariidae-Ancistrinae (Armored catfishes). p. 373—400. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.