Анґус Макнаб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анґус Макнаб
англ. Angus Macnab
Народився 1906(1906)
Лондон, Англія
Помер 1977(1977)
Мадрид, Іспанія
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Діяльність Есеїст, перекладач
Alma mater Крайст Черч
Мова творів англійська
Magnum opus «Spain under the Crescent Moon»
Партія Британський союз фашистів
Конфесія католицька церква

Анґус Макнаб (англ. Angus Macnab; 1906, Лондон, Англія — 1977, Мадрид, Іспанія) — британський консервативний фашистський мислитель, есеїст і перекладач з французької, латини і давньогрецької[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в 1906 році в Лондоні в родині новозеландсько-шотландського походження. Навчався в публічній школі Раґбі, а потім — в оксфордському коледжі Крайст Черч, де вивчав класичні мови, які після закінчення коледжу став викладати.

До Другої світової війни поділяв пронімецькі фашистські погляди. Був близьким другом Вільяма Джойса[2] і членом Британського союзу фашистів, де працював у відділі пропаганди (редагував партійний журнал «Fascist Quarterly» та вів антисемітську авторську колонку в газеті «The Blackshirt»)[3]. Після конфлікту з Освальдом Мослі став одним з очільників Націонал-Соціалістичної Ліги[en][4]. З початком Другої світової війни Макнаб відмовився від пронімецьких поглядів і намагався взяти участь у війні на боці Британії (був водієм медичного авто на волонтерських началах), проте невдовзі, як і більшість британських фашистів, був превентивно інтернований через свою попередню репутацію германофіла[5].

Після війни мислитель переїхав разом з дружиною до Іспанії, після чого остаточно припинив займатися політикою, хоча майже до кінця життя продовжував листуватися з англійським ультраправим діячем Артуром Кенетом Честертоном[en][6], кузеном Ґілберта Кіта Честертона, під впливом якого Макнаб у 1930-х роках став католиком. В Іспанії завдяки текстам Марко Палліса[en] Макнаб зацікавився інтегральним традиціоналізмом і, як наслідок, переклав англійською мовою «Символізм хреста» Рене Ґенона. На перетині інтересів Макнаба до європейського Середньовіччя, Іспанії й інтегрального традиціоналізму виникло декілька есеїстичних збірок, найвідомішими з яких є «Іспанія під Півмісяцем» («Spain under the Crescent Moon») і «Толедо, сакральне і профанне» («Toledo, Sacred and Profane»), присвячені осмисленню різних аспектів панування мусульман на іспанських землях[7].

Помер 1977 року в Мадриді.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Angus Macnab. Studies in Comparative Religion (en-EN) . Архів оригіналу за 2 жовтня 2023. Процитовано 28 січня 2024.
  2. M. Kenny (2003). Germany Calling – A Personal Biography of William Joyce. Dublin: New Island Books. с. 130-132.
  3. S. Dorrill (2007). Blackshirt – Sir Oswald Mosley and British Fascism. London: Penguin. с. 413.
  4. F. Beckett, The Rebel Who Lost His Cause, London, 1999, p. 146.
  5. Kenny, p. 286
  6. Kenny, p. 315
  7. "Angus Macnab’s life and work". World Wisdom (en-EN) . Архів оригіналу за 24 грудня 2023. Процитовано 28 січня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)