Арка (фільм, 2016)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арка
англ. ARQ
Жанр фантастика, трилер
Режисер Tony Elliottd
Продюсер Джон Файнмор, Кайл Франке, Мейсон Новик, Нік Спайсер
Сценарист Тоні Елліотт
У головних
ролях
Роббі Амелл, Рейчел Тейлор, Shaun Bensond і Adam Butcherd
Оператор Деніел Грант
Композитор Кіген Джессані, Брайс Мітчелл
Кінокомпанія XYZ Filmsd
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 98 хв.
Мова англійська
Країна  США
 Канада
IMDb ID 5640450

«Арк: Ковчег Часу» (англ. ARQ) — американський фантастичний фільм 2016 року. Прем'єра відбулася 9 вересня 2016 року на кінофестивалі у Торонто. Згідно з сюжетом фільму, головні герої застряють у часовій петлі у замкненій лабораторії. Вони намагаються захиститися від бандитів у масках та зберегти розроблене нове джерело енергії, яке може врятувати людство.

Сюжет[ред. | ред. код]

Рентон прокидається на ліжку поряд з Ханною. На годиннику 6:16. У кімнату вриваються троє чоловіків у масках, вони тягнуть Рентона до сусіднього приміщення і прив'язують до стільця поряд з Ханною, а самі йдуть до іншої кімнати поїсти. Чоловіки називають себе Батько, Брат та Синок; ще один їхній спільник на ім'я Кузя лежить на підлозі мертвий. Рентон звільняє себе та Ханну і намагається тікати, проте його вбивають. Він знову прокидається на ліжку о 6:16, і ситуація неодноразово повторюється, проте Рентон пам'ятає про попередні випадки і з кожним разом діє з огляду на минулий досвід.

З розмов та уривків телепередачі стає ясно, що дія відбувається в постапокаліптичному майбутньому: Земля пережила катастрофу (ймовірно, ядерну війну) і світом править корпорація «Таурус». Їй протистоять повстанці з організації під назвою «Спілка», до яких належать троє чоловіків. Якогось моменту Рентон розуміє, що Ханна теж із «Спілки» і є керівником групи. У той самий час Синок виявляється найманцем, підісланим «Таурусом». Напад «Спілки» на Рентона пов'язаний з тим, що той довго працював на «Таурус» і має багато заощаджень (на спеціальних картках-стрипах), які хочуть забрати повстанці. Ханна ж раніше була подругою Рентона, проте тривалий час була ув'язнена. Відчуваючи недовіру до Ханни як представника чужих йому повстанців, Рентон згодом поєднується з нею у боротьбі проти Синків.

Як би не розвивалися події, через 3 години 14 хвилин відбувається повернення Рентона до вихідної точки, коли він прокидається на ліжку о 6:16. Поступово Рентон починає розуміти, що поява петлі пов'язана з дією створеного ним апарату ARQ (англ. Arcing recursive quine — рекурсивний електродуговий квайн), який виробляє потужну електроенергію і фактично є вічним двигуном. Петля виникла через те, що Кузя торкнувся апарату, через що той замкнув час. Більше того, з часом Рентон бачить по логах перезавантаження комп'ютера, що петель існувало набагато більше, ніж він передбачав, ймовірно, тисячі. Тим не менш, хоча в якийсь момент він збирається знищити ARQ, він у результаті вирішує не робити цього, щоб знову спробувати врятувати апарат від Тауруса і, можливо, використовувати його на благо людям. Він записує на комп'ютері відеозвернення до самого себе, в якому попереджає, що «Таурус» намагається захопити ARQ і що він має від початку довіряти Ханні.

Фільм закінчується черговим пробудженням о 6:16, але цього разу першою прокидається Ханна, що наштовхує на думку про створення абсолютно нової петлі.

У ролях[ред. | ред. код]

  • Роббі Амелл — Рентон[1]
  • Рейчел Тейлор — Ханна / мати
  • Шон Бенсон — Синок
  • Грей Пауелл — Грімм / батько
  • Джейкоб Нійєм — брат
  • Адам Батчер — Кузя
  • Танту Кардинал — Папа Римський
  • Ніколас ван Бурек — ведучий новин
  • Джеймі Спільчук — Mobius Common

Виробництво[ред. | ред. код]

У січні 2016 року було оголошено, що Netflix вироблятиме та розповсюджуватиме фільм. Мейсон Новік, Джон Файнемор, Кайл Франке та Нік Спайсер продюсували фільм в кооперації з Lost City та XYZ Films[2]. Того ж місяця було оголошено, що Роббі Амелл і Рейчел Тейлор зіграють головні ролі у фільмі[3]. Зйомки проходили в Торонто протягом 19 днів. Елліот назвав бюджет фільму «менше 2 мільйонів доларів».[4]

Реліз[ред. | ред. код]

Світова прем'єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 9 вересня 2016 року.[5] Фільм вийшов на екрани 16 вересня 2016 року.[6]

Відгуки[ред. | ред. код]

Фільм отримав змішані відгуки кінокритиків.[7][8][9]

Джон ДеФор з «The Hollywood Reporter» назвав це «невеликий хитрий таймер який максимально використовує обмежені ресурси», порівнюючи його з «Днем бабака» та «На межі майбутнього» у своїй концепції.[10]

На агрегаторі рецензій Rotten Tomatoes «Арка» отримав 43 % рейтинг критиків за сімома оглядами.[11]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Robbie Amell, Rachael Taylor to Star in Netflix Sci-Fi Thriller 'ARQ'. Архів оригіналу за 16 липня 2016. Процитовано 27 лютого 2017.
  2. Jafaar, Ali (20 січня 2016). Netflix Expands Global Indie Strategy With Slate Of New Features. Deadline Hollywood. Процитовано 12 вересня 2016.
  3. Kit, Borys (20 січня 2016). Robbie Amell, Rachael Taylor to Star in Netflix Sci-Fi Thriller 'ARQ' (Exclusive). The Hollywood Reporter. Процитовано 12 вересня 2016.
  4. Macaulay, Scott (9 вересня 2016). TIFF 2016: Five Questions for ARQ Writer/Director Tony Elliott. Filmmaker. Процитовано 11 грудня 2022.
  5. ARQ. Toronto International Film Festival. Процитовано 11 грудня 2022.
  6. Evry, Max (1 вересня 2016). Robbie Amell in Netflix's ARQ Trailer & Key Art. Coming Soon. Процитовано 11 грудня 2022.
  7. 'ARQ': Film Review TIFF 2016. Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 27 лютого 2017.
  8. ARQ by Norman Wilner. Архів оригіналу за 27 лютого 2017. Процитовано 27 лютого 2017.
  9. ARQ. Архів оригіналу за 24 лютого 2017. Процитовано 27 лютого 2017.
  10. DeFore, John (10 вересня 2016). 'ARQ': Film Review | TIFF 2016. The Hollywood Reporter. Процитовано 11 грудня 2022.
  11. ARQ (2016). Rotten Tomatoes. Процитовано 11 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]