Артавазд III (цар Великої Вірменії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артавазд III
Народився невідомо
Помер після 4 до н. е.
Національність вірменин
Діяльність суверен
Титул цар Великої Вірменії
Посада цар Вірменії[d][1]
Термін 6—4 роки до н.е.
Попередник Тигран IV
Наступник Тигран IV
Конфесія поганство
Рід Арташесіди
Батько Артавазд II

Артавазд III (*Արտավազդ Գ, д/н —після 4 до н. е.) — цар Великої Вірменії у 64 роках до н. е. Не слід плутати з Артаваздом IV з Мідії Атропатени, якого низка дослідників рахують як Артмазда III Вірменського.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Арташесідів. Син царя Артавазда II. Замолоду відправлено в якості заручника до Римської імперії. Виховувався ймовірно в Римі. У 6 році до н. е. за допомогою римських військ повалив небожа Тиграна IV, царя Великої Вірменії.

Усі правління Артавазда III точилася боротьба між проримською та пропарфянською знаттю, що не сприяло зміцненні царської влади та економічної стабільності. Зрештою пропарфянська партія за допомогою Фраата IV, царя Парфії, Артавазда III було повалено. Він загинув або втік до Римської імперії. Царем вдруге став Тигран IV.

Джерела[ред. | ред. код]

  • René Grousset, Histoire de l'Arménie des origines à 1071, Paris, Payot, 1947 (réimpr. 1973, 1984, 1995, 2008), 644 p., p. 103—104.
  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au xixe siècle: Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 94 et 500.
  1. Вірменська радянська енциклопедія / за ред. Վ. Համբարձումյան, Կ. ԽուդավերդյանՀայկական հանրագիտարան հրատարակչություն, 1974.