Артеменко Іван Тимофійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артеменко Іван Тимофійович
Народження 1910
Ананьїв, Херсонська губернія, Російська імперія
Смерть 1997
Мала Рогань, Харківський район, Харківська область, Україна
Звання полковник
Війни / битви німецько-радянська війна і радянсько-японська війна
Нагороди
орден Червоного Прапора орден Кутузова II ступеня орден Вітчизняної війни I ступеня орден Червоної Зірки орден Слави медаль «За бойові заслуги» медаль «За оборону Сталінграда» медаль «За перемогу над Японією»

Іва́н Тимофі́йович Арте́менко (19101997) — радянський офіцер, який зіграв роль у закінченні Другої Світової війни витребуванням та прийняттям капітуляції Квантунської армії.

Біографія і військова кар'єра[ред. | ред. код]

Народився в 1910 році в місті Ананьєві Херсонської губернії в сім'ї прапорщика старшого ветфельдшера Тимофія Єлизаровича Артеменка.

У 1931 році був виключений з партії за відмову брати участь в конфіскації хліба в селі.

З 1932 року служив в РСЧА. Був командиром взводу інженерної роти. У 1939 заочно закінчив академію імені Фрунзе і був направлений на стажування в Монголію, де йшли запеклі бої в районі гори Баін-Цаган. Виконавши завдання з відбудовування зруйнованого моста під безперервним обстрілом японців, був нагороджений орденом Червоної Зірки.

Брав участь в фінській кампанії.

Німецько-радянську війну зустрів у званні капітана. Під час війни посідав багато відповідальних посад. У більшості випадків успішно виконував поставлені перед ним завдання, але в грудні 1943, керуючи переправою однієї з частин 52-ї армії через Дніпро, яка зірвалася, був розжалуваний маршалом Конєвим з полковників у рядові. У 1944 році, проте, зумів реабілітуватися і повернути своє колишнє звання.

У 1945 році, коли вже була підписана беззастережна капітуляція Японської імперії, але зберігався локальний опір японських військ, Артеменко був відібраний маршалом Малиновським для парламентської поїздки в Чанчунь з метою пред'явити ультиматум і прийняти капітуляцію Квантунської армії. Прибувши в Чанчунь, Іван Артеменко зустрівся з генералом Отодзо Ямадою і шляхом переговорів намагався змусити генерала капітулювати, проте Ямада відмовлявся здатися молодшому за званням. Проте, японський генерал погодився на капітуляцію, отримавши повідомлення, що до Чанчуня рухається армада російських бомбардувальників, в той час як японські літаки не можуть злетіти з блокованих радянськими військами аеродромів.

У 1953 Іван Артеменко був відправлений у відставку, після чого все життя працював начальником цеху на харківському заводі.

Помер в 1997 році і похований в Малій Рогані.

Автор двох книг — «Від першого до останнього дня» і «Маршал повернення не гарантував».

нагороди[ред. | ред. код]

і ряд інших нагород

Посилання[ред. | ред. код]

  • Сергей Медведев (18 серпня 2010). «Человек-легенда». Газета «Красная звезда». Архів оригіналу за 13 грудня 2016. Процитовано 26 квітня 2016. (рос.)