Асоціативний ланцюг (мнемоніка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Асоціативний ланцюг (ланцюжковий метод або система мнемонічних зв'язків) — метод мнемоніки, який дозволяє запам'ятовувати списки слів шляхом створення міцних зв'язків між його елементами. Схожий до методу палац пам'яті, але не потребує прив'язки до певного місця чи іншого зовнішнього предмета, з яким буде створюватися асоціація.

Найпростішим ланцюгом є зв'язок між двома словами «слово1 <=> слово2». Такий ланцюг вважається міцним, коли після запам'ятовування, стає можливим пригадування першого слова по другому і навпаки. Для запам'ятовування ланцюгів що складаються із 3-х слів чи більше застосовується аналогічне правило — потрібно створити асоціацію між першим та другим словом, потім між другим та третім і т. д. В результаті по першому слову можна буде пригадати всі елементи ланцюга.

Створення асоціації

[ред. | ред. код]

Пам'ять має асоціативну природу, тому пригадування яскравих образів та сюжетів, таких як міфи, казки чи сновидіння не потребують великих зусиль. Цей закон застосовується[1] для створення асоціацій між двома словами-образами.

Для закріплення нової асоціації необхідно проявити творчу уяву та деякі правила, що дозволять, щоб цей зв'язок перейшов у довготривалу пам'ять:

  • Яскравість — потрібно ясно та чітко побачити картинку внутрішнім зором, деталі предметів — форма, колір, запах, смак і т. д.
  • Позитивність — асоціація повинна бути незвичною, жартівливою, але без насилля та жорстокості.
  • Динамічність — перший та другий предмети мають динамічно взаємодіяти один з одним, бути в русі, збільшуватися чи зменшуватися, перетворюватися, і т. д.
  • Фантастичність — образи мають бути незвичними, чим фантастичніший сюжет, тим сильніший зв'язок і менше зусиль потрібно буде потім для пригадування.

Чим сильніша творча уява та візуалізація, тим легше буде згадати, і навпаки чим вона слабша, тим більше зусиль знадобиться для пригадування[1].

Приклади

[ред. | ред. код]

На практиці для тренування пам'яті та створення асоціацій використовують списки, що містять від 30 до 100 пар слів. Щоб створити та закріпити асоціацію в пам'яті, людині в середньому потрібно від 7 до 15 секунд, і для цього використовують метроном або мобільні додатки, такі як Natural Metronome[2]. По такту метронома переходять до створення наступної асоціації між словами і т. д. Після опрацювання всіх пар слів, необхідно закрити другу колонку і по першому слову згадати друге.

Приклад списку з 10 пар слів, які створені за допомогою онлайн сервісу Teoset[3]:

сходи

шарф

кіно

качан

жир

кулак

орден

черевик

парашут

гребля

вареник

сироп

башта

ложка

ганчірка

рис

парфуми

півень

лимон

клітка

Прикладом сильної динамічної асоціації для пари «сходи — вареник» може бути фантастичний сюжет «товстий вареник весело з'їжджає вниз по сходах змащених маслом», а слабкою статичною асоціацією — «тарілка з варениками стоїть на сходах».

Іншим прикладом може бути список продуктів, які необхідно купити: «молоко, картопля, масло, …». Тоді асоціативний ланцюг можна скласти уявивши — «ми пірнаємо у молочне озеро та із дна підіймаємо картоплю, а коли починаємо її чистити, то всередині виявляється масло…».

Інші приклади візуалізації

[ред. | ред. код]

В багатьох релігійно-філософських традиціях вагоме місце займають вправи на візуалізацію символів та інших священних зображень.

В аналітичній психології Юнга використовується метод активної уяви для роботи з несвідомим.

В мистецтві візуалізація дозволяє зафіксувати в уяві художника сюжет чи пейзаж, щоб потім відтворити його у творах мистецтва. Наприклад, Айвазовський малював картини моря довго вдивляючись за рухом хвиль, а його учні практикували 5 хвилинне споглядання об'єктів, потім закривали очі та по пам'яті мали візуалізувати зображення, таким чином тренуючи уяву та пам'ять.[4]

Читайте також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Бьюзен, Тони (2008). Суперпамять (рус.) . Минск: Попурри. ISBN 978-985-15-0353-3.
  2. Natural Metronome - Apps on Google Play. play.google.com (англ.). Процитовано 2 квітня 2023.
  3. Teoset. Teoset. Процитовано 2 квітня 2023.
  4. Ваш мозок може більше: вправи для покращення пам'яті. osvitanova.com.ua. Процитовано 2 квітня 2023.