Асоціація генеральних секретарів парламентів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асоціація генеральних секретарів парламентів (англ. Association of Secretaries General of Parliaments, ASGP)
Абревіатура ASGP
Материнські організації Міжпарламентський союз (англ. Inter-Parliamentary Union)
Заснована 1939
Офіційна/і мова/и англійська, французька
Штаб-квартира Лондон, Велика Британія
Вебсайт https://www.asgp.co

Асоціація генеральних секретарів парламентів (англ. Association of Secretaries General of Parliaments, ASGP) створена 16 серпня 1939 року в Осло як автономна секція генеральних секретарів парламентів Міжпарламентського союзу (англ. Inter-Parliamentary Union, IPU). ASGP — консультативний орган IPU. Сучасну назву отримала 12 вересня 1957 р. в Лондоні.

Закріплено основні цілі:

  • сприяти особистим контактам офісу Генерального секретаря ASGP та її членів із лідерами національних парламентів;
  • спільно з Міжпарламентським союзом співпрацювати з тими парламентами, які вимагають юридичної та технічної допомоги та підтримки;
  • вивчати законодавство, практику та методів роботи різних національних парламентів;
  • пропонувати заходи щодо вдосконалення діяльності різних парламентів;
  • забезпечувати співпрацю між службами різних парламентів.

Структура та діяльність

[ред. | ред. код]

Основними органами ASGP є:

  • Пленарні сесії
  • Виконавчий комітет
  • Секретаріат

Пленарні сесії ASGP проходять одночасно із конференціями IPU. Остання з минулих сесій відбулася 4—5 квітня 2017 р. у Даккі, Бангладеш. Майбутню сесію заплановано провести під час 137-ї конференції IPU 15—18 жовтня 2017 р. у Санкт-Петербурзі, Російська Федерація[1].

До складу ASGP входять 321 особа з-поміж генеральних секретарів та перших осіб парламентів і парламентських асамблей світу та 31 почесний член. Членство в ASGP є незалежним від членства в IPU.

Члени Асоціації публікують повідомлення, що стосуються конституційних, правових, організаційних, фінансових, комунікативних та адміністративних аспектів роботи парламентів, а також теоретичних та практичних аспектів демократії та верховенства права. Ці публікації доступні на вебсайті ASGP.

Офіційні мови: англійська, французька

Публікації

[ред. | ред. код]

ASGP публікує у спеціалізованому виданні «Конституційна і парламентська інформація» («Constitutional and parliamentary information») власні дослідження та порівняльні звіти. Видання виходить два рази на рік англійською та французькою мовами. Станом на 01.09.2017 р. видано 212 випусків. Останнє з видань було надруковано у жовтні 2016 р.[2]

У відкритому доступі на сайті ASGP розміщуються індивідуальні публікації членів та дослідницькі звіти та проекти до обговорення, наприклад[3]:

Див. також

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Future Meetings ASGP http://ipu137russia.org/programme/eventprogramme-and-venue/ Event programme and venue. 137th IPU Assembly and Related Meetings. Архів оригіналу за 20 червня 2017. Процитовано 2 вересня 2017.
  2. Constitutional & Parliamentary Information. Half-yearly Review of the ASGP / 66th year / No 212 / Geneva, 24 – 26 October 2016 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 15 лютого 2017. Процитовано 2 вересня 2017.
  3. Guidelines for parliamentary research services (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 червня 2016. Процитовано 2 вересня 2017.