Ахмед Салім II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ахмед Салім II
Народився невідомо
Помер 18 квітня 1905
Національність араб
Діяльність військовослужбовець
Титул емір Трарзи
Військове звання емір
Термін 1891—1905 роки
Попередник Амар V Салім
Наступник Ахмед Салім III
Конфесія іслам
Рід ульд-ахмед бен даман
Батько Алі III

Ахмед Салім II ульд Алі бен Мухаммад (араб. أحمد سالم ولدأعل ولد محمد الحبيب‎; д/н — 18 квітня 1905) — 19-й емір Трарзи в 18911905 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Боротьба за владу

[ред. | ред. код]

Походив з арабської династії ульд-ахмед ібн даман, гілки ульд-аль-шеркі. Син еміра Алі III. Про молоді роки обмаль відомостей. Після захоплення у 1887 року влади стрийком Амаром V Салімом став інтригувати проти нього. 1891 року рушив до Сен-Луї, де запропонував сенегальському губернатору Анрі-Феліксу де Ламоту сприяти в захопленні трону в обмін на визнання Трарзою французького протекторату. Злякавшись, Амар V Салім також звернувся до французів з пропозицією встановлення протекторату. Для вирішення цього питання де Ламот запросив еміра та Ахмеда Саліма до Ришар-Толя в Ваало, але Амар V через підступи візира Хаярума ульд Мухтар Сіді не прибув на зустріч. Тоді губернатор оголосив про невизнання Амара V Саліма еміром Трарзи, підтримавши Ахмеда Саліма.

Ахмед Салім рушив до Трарзи, де на його бік перейшов клан ульд-ахмед, також йому сприяв візир Хаярума. У вересні 1891 року Ахмеда Саліма було оголошено еміром Трарзи. Проте Амар V продовжив спротив, що тривав до вересні 1893 року, коли тому було завдано поразки, схоплено й страчено.

Панування

[ред. | ред. код]

У 1892, 1894 і 1895 роках з ініціативи французів уклав мирні і торгівельні угоди з Ямаром Мбоджем, правителем частини Ваало.

1898 року викрив змову візира Хаярума ульд Мухтар Сіді, що вирішив підтримати небожів еміра — Сіді ульд Мухаммада, що планував захопити трон. У відповідь позбавив Хаяруму посади, що призвело до відкритого повстання. Водночас еміром був невдоволений клан ульд-ахмед через шлюб з сестрою Ахмеду II, еміра Бракни. У відповідь Ахмед Салім II наказав стратити Ахмеда, стриєчного брата Сіді, та вуйка останнього — Ахмеда Буну.

З 1899 року почалися бойові дії з Сіді ульд Мухаммадом та його прихильниками. У листопаді 1901 року емір зазнав відчутної поразки від претендента. В результаті Аїхмед Салім II вимушений був відступити до Ндіаго. тут отримав підтримку від французів, що надіслали загони волофів. У січні 1902 року вдалося завдати поразки Сід ульд Мухаммаду, що відступив до емірату Бракна. Але вже у травні того ж року Сіді знову успішно діяв проти еміра. Неможливість врегулювати ситуацію призвело до реформування стосунків Трарзи, запровадивши окремий протекторат Мавританія на чолі із комісаром Ксав'є Копполані.

У грудні Сіді було оголошено еміром, але він контролював лише північ та схід. В свою чергу французи підтримували Ахмеда Саліма II. Копполані заснував в 1903 році форти в Нуакшоті і Хруфа. Також було здобуто підтримку берберських племен. Втім посилення французів в еміраті викликало занепокоєння з боку Ахмеда Саліма II, який на перемовинах в Теллі замирився з Сіді, що зрікся титулу еміра. У листопаді 1903 року вони спільно вирішили атакувати Наукшот, але французів попередив про це Хаярума ульд Мохтар Сіді, внаслідок чого план провалився.

В свою чергу Копполані вирішив підтримати Сіді ульд Мухаммада, який в березні 1904 року знову оголосив себе еміром. Водночас французи встановити владу над еміратами тагант і Бракна. Протягом березні 1904 року французи двічі завдали поразки Ахмеду Саліму II, зайнявши більшість Трарзи, розділивши її на резидентури: Західна і Східна Трарза.

Ахмед Салім II вів перемовини з французькою адміністрацією щодо зміни умов протекторату. Наприкінці року зумів замиритися з сіді, що зрікся титулу еміра напочатку 1905 року. В свою чергу Хаярума ульд Мохтар Сіді перейшов зі своїм загоном на бік французів. Втім Ахмеду Саліму II з небожем вдалося захопити форт Хрефа, але знову невдало було атаковано Нуакшот. На бік еміра перейшов клан ульд-бусба, але невдовзі його було переможено кланом ульд-бірі.

Зрештою домовився з Копполані про початок нових перемовин, рушивши у квітні 1905 року до форту Бу Тіліміт, але неподалік від нього еміра було вбито небожем Ахмедом, братом Сіді ульд Мухаммада. Новим еміром став Ахмед Салім III.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Robert Earl Handloff (1990). Mauritania: a country study. Federal Research Division, Library of Congress
  • Ogot, Bethwell A (1999). General History of Africa Vol. 5: Africa from the Sixteenth to the Eighteenth Century. University of California Press. ISBN 0-520-06700-2
  • L'Émirat des Trarzas