Аґнеса Богемська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аґнеса Богемська
Аґнеса Богемська
Аґнеса Богемська
Пам'ятник, який, ймовірно, представляє Анежку Пржемислівну та її чоловіка Генріха I Яворського.
Аґнеса Богемська
 
Народження: 15 червня 1305 або 1305
Прага, Богемське королівство[1]
Смерть: 1337
Причина смерті: падіння з коняd
Релігія: християнство
Рід: Пржемисловичі
Батько: Венцеслав II[2]
Мати: Ельжбета Рикса[2]
Шлюб: Генріх I Яворський

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Анежка Пржемислівна або Аґнеса Богемська (Агнешка; чеськ. Anežka Přemyslovna, пол. Agnieszka Przemyślidka; нар. 15 червня 1305пом. 1337) — чеська принцеса, єдина дочка (і дитина) короля Чехії Вацлава II і його другої дружини Ельжбети Рикси.

Біографія[ред. | ред. код]

Від попереднього шлюбу її батька з Юдитою Габсбурзькою народилося четверо дітей, що вижили: Вацлав III Богемський, Анна Богемська, Єлизавета Богемська і Маргарита Богемська. Вацлав II помер в 1305 році, а його спадкоємець Вацлав III був убитий рік по тому, в Оломоуці, по дорозі до Польщі.

Мати Аґнеси, Ельжбета, згодом вийшла заміж за Рудольфа III, сина Альбрехта I 16 жовтня 1306 року.

Рудольф був обраний частиною чеської знаті королем Богемії, а Ельжбета на короткий час залишилася королевою. Рудольф помер 4 липня 1307 року від дизентерії, захворівши під час облоги фортеці одного з повсталих дворян, Бавора III з Страконіц. У своїй останній волі Рудольф визнав додані Ельжбетою міста і виділив їй величезну суму грошей.

Ельжбета влаштувала так, що Аґнеса вийшла заміж за Генріха I Яворського. Весілля відбулося в 1316 році, однак, оскільки обидва були пов'язані четвертим ступенем спорідненості, потрібна була диспенсація. Вона була дарована в 1325 році. Шурин Аґнеси, король Ян I Сліпий, виступив проти цього шлюбу, який зробив би Генріха могутнім суперником, поряд з Болеславом III, чоловіком Маргарити Богемської, зведеної сестри Аґнеси.

Незабаром після весілля і за згодою Ельжбети Генріх I відправився зі своїми військами в місто її приданого, Градець-Кралове в Північній Богемії, де організував експедиції для підтримки повстанців проти короля Йоганна I. У Аґнеси була тільки одна вагітність, яка закінчилася викиднем в першому триместрі, коли вона скакала зі своїм конем по пагорбу.

Через цей нещасний випадок вона пролежала в ліжку багато місяців.

Аґнеса померла в 1337 році, всього через два роки після своєї матері і за дев'ять років до свого чоловіка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. а б Lundy D. R. The Peerage

Посилання[ред. | ред. код]