Багіров Мамед Мансурович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Багіров Мамед Мансурович
Bağırov Məmməd Mansur oğlu
Багіров Мамед Мансурович
Багіров Мамед Мансурович
Багіров Мамед Мансурович
Народився 3 листопада 1942(1942-11-03) (81 рік)
Азербайджан
Місце проживання м. Київ
Діяльність науковець, pulmonologist
Галузь Медицина, хірургія,
Науковий ступінь Доктор медичних наук
Науковий керівник Авілова Ольга Матвіївна
Членство Європейське респіраторне товариствоd
Американська колегія хірургів
Європейська асоціація кардіоторакальних хірургівd
Європейська асоціація торакальних хірургівd

Висловлювання у Вікіцитатах

Багіров Мамед Мансурович (азерб. Bağırov Məmməd Mansur oğlu) Народився 3 листопада 1942 року в Азербайджані — с. Карамамедлі Кедабекського району.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1964 р. закінчив Азербайджанський державний медичний інститут ім. Н. Наріманова. З 1964 по 1968 р. працював хірургом у м. Кіровабад. Протягом 19681972 рр. був аспірантом кафедри грудної хірургії Київського інституту вдосконалення лікарів.

У 1972 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Створення штучного стравоходу з товстої кишки після попередньої підготовки трансплантату».

З 1972 по 1975 р. — ординатор і завідувач відділенням торакальної хірургії Міської клінічної лікарні № 6 Києва. З 1975 по 1977 р. — ординатор Міського центру торакальної хірургії.

З 1977 по 1986 р. — асистент кафедри пульмонології Київського інституту вдосконалення лікарів, з 1986 по 1990 р. — доцент, з 1990 р. — професор цієї ж кафедри.

У 1988 р. захистив докторську дисертацію на тему «Хірургічне лікування захворювань трахеї».

З 1977 р. М. М. Багіров на кафедрі активно займається підготовкою торакальних хірургів, пульмонологів і бронхологів. Ним було вдосконалено й розроблено нові навчальні програми для циклів підготовки лікарів. Спільно зі співробітниками кафедри він видав методичні посібники та монографії з пульмонології й торакальної хірургії, також було розроблено комп'ютерну програму навчання лікарів.

З 1968 р. М. М. Багіров активно займається реконструктивно-відновлювальною хірургією стравоходу. У зв'язку з високим відсотком ускладнень і випадків смерті внаслідок езофагопластики вчений експериментально дослідив методи покращання результатів операції шляхом попереднього тренування судинного русла майбутнього трансплантата. В результаті застосування нових підходів йому вдалося знизити післяопераційну смертність з 5 до 0 %. Паралельно з іншими розділами торакальної хірургії М. М. Багіров з 1971 р. займався реконструктивною трахеобронхіальною хірургією. Зокрема, було поставлено завдання покращити результати відновних операцій при поєднаних постінтубаційних і посттрахеостомічних стенозах гортані й трахеї. Оскільки операції, які проводилися раніше (механічне розширення, ларинготрахеотомія із введенням Т-подібної трубки, багатоетапна пластика, застосування ауто- і гомопластичних матеріалів) не давали бажаних результатів, М. М. Багіров спільно з професором О. М. Авіловою розробили принципово нові в хірургічній практиці методи одномоментних реконструктивних операцій при трахеогортанній локалізації пошкоджень. До них належать нові фігурні види трахеогортанної пластики, циркулярно-клаптева трахеогортанна пластика, дерматопластика після розширеної резекції трахеї. На всі вказані види операцій отримано патенти й авторські посвідчення. Завдяки новим розробкам клініка має пріоритет у медичній практиці. М. М. Багіровим також розроблено нові варіанти операцій на трахеї, її біфуркації, а також на бронхах, грудній стінці, стравоході. Розроблено нові медичні підходи при стенозі трахеї із загрозою асфіксії.

Професор М. М. Багіров є одним із провідних спеціалістів у світі в сфері реконструктивної торакальної хірургії. Його досягнення відображено у більш ніж 300 наукових працях, опублікованих у вітчизняних і зарубіжних виданнях. Ним видано 6 монографій, отримано 22 авторські посвідчення і патенти на нові методи діагностики та лікування захворювань органів дихання й травлення.

Результати наукових досліджень відзначено Європейською асоціацією кардіоторакальних хірургів. М. М. Багірова також було нагороджено почесними грамотами МОЗ України. У 1997 р. за наукову розробку пульмонологічної допомоги йому присуджено Державну премію України в галузі науки та техніки, а в 2008 р. — почесне звання заслуженого діяча науки й техніки України.

М. М. Багіров є членом Європейської асоціації кардіоторакальних хірургів, Європейської асоціації торакальних хірургів, Американської асоціації торакальних хірургів, Європейського респіраторного товариства.

У 19981999 рр. Американське й Англійське біографічні товариства назвали його одним із 100 найкращих лікарів світу. У 2012 р. М. М. Багірова нагороджено золотою медаллю Американського біографічного інституту.

Під керівництвом М. М. Багірова захищено 7 кандидатських і 2 докторські дисертації.