Балагула Світлана Захарівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Балагула Світлана Захарівна
Народилася 30 вересня 1974(1974-09-30) (49 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Діяльність поетка
Балагула Світлана Захарівна

Балагула Світлана Захарівна (нар. 30 вересня 1974(19740930) року в м. Київ) — українська сучасна поетеса та письменниця.

Член Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України»,

лауреатка літературної премії імені Юрія Каплана,

володарка дипломів міжнародних літературних фестивалів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 30 вересня 1974 року у Києві.

З раннього дитинства наслідувала батька, який на всі свята друзям та рідним писав вірші.

Наприкінці 2004-го зі всією родиною виїхала на постійне місце проживання до Німеччини.

Пише вірші з шести років. Активно взялася за творчість у 2007 році, після смерті батька.

Працювала також і в журналістиці (2010-2012 роки); дописує в українсько-німецький журнал.

Захоплюється фотографією, малює.

В Україні видано вісім збірок поезії та прози українською і російською мовами.

Зараз готується до друку нова книга, яка вийде у вересні 2020 року.

Також у Києві та Франкфурті готується виставка картин Світлани з благодійним аукціоном.

Живе в німецькому місті Франкфурт-на-Майні, де планує відкрити галерею сучасного українського мистецтва.

Заміжня. Має дві доньки.

Творчість[ред. | ред. код]

У 2009 році київське видавництво «Факт» випускає першу збірку віршів і прози Світлани Балагули – «Оголена душа». Презентація збірки була проведена 7 листопада 2010 на книжковій виставці «Медвін», на стенді молодіжного журналу «Стіна». Раніше, 6 листопада, «Книжковий Дивосвіт України» нагородив Світлану за збірку «Оголена душа» дипломом в номінації «Дебют молодого автора», що став для неї путівкою в нове життя.

З усіх дипломів і грамот, отриманих нею, вона виділяє «Подяку Балагулі Світлані за підтримку VIII МІЖНАРОДНОГО фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових Схилах». Адже саме в дітях поетеса бачить світле майбутнє України.

У 2011 році у видавництві «Спадщина-Інтеграл» виходить збірка поезії «Шизофренія», яку теж нагороджено дипломами міжнародної книжкової виставки Медвін (за видання книги і за ілюстрації, зроблені одинадцятирічною дочкою Світлани Балагули, Катериною Гомон).

Також у 2011-му Світлана Балагула з товаришем створили фанк-рок групу «Tarsius». Після запису п'ятої пісні гурт розпався.

У збірці «Сповідь» (Видавничий Дім «Стилос», Київ, 2016) зібрано творчість Світлани Балагули за період 2011-2016 рр. російською та українською мовами.

На багато віршів різними виконавцями записані пісні. А український гімн визвольної війни «Сильні духом» (музика і виконання – Марія Петровська) вийшов в суперфінал конкурсу «Пісня року на радіо Промінь».

У 2017 році студійно записані з Марією Петровської пісні «Героям слава» і «Молитва за Україну». Сергій Якименко на пісню «Молитва за Україну» створив відео.

У серпні 2017 року «Друкарський двір Олега Федорова» видає збірку кращих і нових віршів Світлани Балагули «Помаранчевий ЛюБлюз».

У 2018 році видавництво «Друкарський двір Олега Федорова» відкрило нову книжкову серію «SLOVO».

Олексій Костромін, Світлана Балагула, Жанна Новицька, Олена Пархомчук і Анна Вязьмітінова – сучасні українські поети. У кожного своя мета в житті, професія і життєвий досвід, але їх об'єднує любов до Слова. Разом вони склали свій творчий п'ятикутник – «Пента-гонг».

Також у 2018 році видавництво «Фоліо» презентувало на форумі видавців у Львові та українському стенді на міжнародному книжковому ярмарку у Франкфурті книгу Світлани Балагули «Я - УКРАЇНКА». До книги увійшли вірші, казки та листи від автора читачам, в яких є не тільки філософські міркування, а й чітка громадянська позиція.

«Пента-гонг 2» – друга книга серії «SLOVO» видавництва «Друкарський двір Олега Федорова», яка побачила світ у лютому 2019 року. До збірки увійшли вірші сучасних українських поетів. Богдан Головченко, Світлана Балагула, Олексій Костромін, Марина Київська та Дарина Савицька – не просто хороші друзі, а й частина творчих настроїв Києва. «NE GERDA» – восьма книга Світлани, в яку увійшли її кращі з уже виданих та абсолютно нові вірші російською та українською мовами. Видана до 45-річного ювілею видавництвом «Друкарський двір Олега Федорова» (серія «TEXTUM @RANEUM», 2019 р.).

Світлана вірить в любов і щастя. І дарує людям свою душу.[1][2][3]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Балагула, Світлана. Авторський блог на "Обозревателе" (російською та українською) . Архів оригіналу за 12 жовтня 2017.
  • Балагула, Світлана. Авторський сайт (російською та українською) . Архів оригіналу за 12 жовтня 2017.
  • Стена, Журнал (9 травня 2017 року). Поэтесса Светлана Балагула: «Я в Киеве – дома!». журналі СТІНА (Російською) . Архів оригіналу за 12 жовтня 2017. Процитовано 9.05.2017.
  • Осадча, Яна (12 червня 2017 року). «Мрію відкрити у Франкфурті галерею українського мистецтва», — поетеса Світлана Балагула. PEOPLE.IN (Українською) . Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 12/06/2017.
  • [4]
  • [5]
  • [6]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Балагула, Світлана. Світлана Балагула. http://poezia.org/ru/personnels/444/ (Українська та Російська) . Архів оригіналу за 24 жовтня 2017.
  2. Балагула, Світлана (13 вересня 2017 року). Балагульское (російською) . Архів оригіналу за 24 жовтня 2017.
  3. Балагула, Світлана. ХайВей. http://h.ua/ (російською та українською) . Архів оригіналу за 3 жовтня 2017.
  4. Профіль Світлани Захарівни Балагули на Фейсбук.
  5. Балагула, Світлана. Киевский календарь. Поэты. http://calendar.interesniy.kiev.ua (Російською та українською) . Архів оригіналу за 19 вересня 2017.
  6. Светлана Балагула. Творчество (українська та російська) .