Банцер Єлизавета Яківна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Банцер Єлизавета Яківна
Народилася 23 вересня 1929(1929-09-23) (94 роки)
Новоград-Волинський район, Волинська округа, Українська СРР, СРСР
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність ланкова колгоспу «Зоря комунізму» Новоград-Волинського району Житомирської області
Нагороди Герой Соціалістичної Праці Орден Леніна Орден Жовтневої Революції — 08.12.1973 Орден «Знак Пошани»

Єлизавета Яківна Банцер (23 вересня 1929(1929-09-23), Новоград-Волинський район, Волинська округа) — ланкова колгоспу «Зоря комунізму» Новоград-Волинського району Житомирської області, Герой Соціалістичної Праці.

Біографія[ред. | ред. код]

Дочка учасника німецько-радянської війни, який загинув на фронті. З дитинства працювала у колгоспі. Закінчила школу-семирічку. Рано вийшла заміж за нащадка німецьких колоністів, народила дитину. Шлюб не склався — з чоловіком розлучилася, хоча прізвище не змінила.

Переїхала до Славути Хмельницької області, вступила на курси шоферів. Потім працювала в автоколоні Шепетівського цукрового заводу. Повернувшись у рідне село, очолила польову ланку. З того часу, з кінця 1950-х років і до виходу на пенсію працювала ланковою. Вирощувала зі своїми дівчатами буряк, картоплю, кукурудзу, але найбільше льон — найважливішу (і прибуткову) сільгоспкультуру тогочасних поліських колгоспів. За успіхи з вирощування льону 1965 року отримала свою першу нагороду — орден «Знак Пошани».

Звання Герой Соціалістичної Праці удостоєна Указом Президії Верховної Ради СРСР 22 грудня 1977 року.

Обиралася депутатом районної та обласної рад, Всесоюзної установчої конференції ветеранів війни та праці[1], була делегатом XXVI з'їзду Компартії УРСР.

Нині проживає в селі Кожушки Новоград-Волинського району Житомирської області.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 25 ЛЕТ НОВОГРАД-ВОЛЫНСКОЙ ГОРОДСКОЙ ОРГАНИЗАЦИИ ВЕТЕРАНОВ ВОЙНЫ И ТРУДА. Архів оригіналу за 16 лютого 2012. Процитовано 8 травня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]