Барбара Кіменьє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барбара Кіменьє
Народилася 19 грудня 1929(1929-12-19)
Галіфакс (Англія), Західний Йоркшир, Велика Британія
Померла 12 серпня 2012(2012-08-12) (82 роки)
Лондон, Велика Британія
Країна  Уганда
Діяльність дитяча письменниця, письменниця, print journalist
Знання мов англійська

Ба́рбара Кіменьє́ (Barbara Kimenye, повне ім'я — Барбара Кларк Голдсворт, англ. Barbara Clarke Holdsworth; *19 грудня 1929(19291219), Галіфакс, Західний Йоркшир, Велика Британія — 12 серпня 2012) — угандійська письменниця, одна з найпопулярніших і найбільш продаваних дитячих авторів у Східній Африці[1]. Загальний наклад її книжок сягає понад мільйон примірників, причому не лише в Кенії, Уганді та Танзанії, а й у всій англомовній Африці. Вона написала понад 50 книжок, і найбільш знана серією історій про Мойсея[2], неслухняного учня в школі-інтернаті для проблемних хлопців[3].

Плідна письменниця, яку широко вважали «провідною письменницею дитячої літератури в Уганді», Барбара Кіменьє була однією з перших англомовних угандійських письменниць, що почали публікуватися в Центральній і Східній Африці. Її книги широко читали в Уганді та за її межами та часто використовувались в африканських школах. Кіменьє народилася в Англії, але за власним визнанням вважала себе угандійкою[4].

З життєпису і навчання[ред. | ред. код]

Барбара Кларк Голдсворт народилася в Галіфаксі (Західний Йоркшир, Англія) у родині лікаря з Вест-Індії та вихрестки з євреїв католички. Вона відвідувала гімназію Keighley для дівчат перед тим, як переїхати до Лондона, де навчалась на медсестру. Там вона познайомилася з багатьма студентами зі Східної Африки і вийшла заміж за Білла Кіменьє (Bill Kimenye), сина начальника з Букоби в тодішній Танганьїці. Вони переїхали до його рідного міста на озеро Вікторія в середині 1950-х. Після розірвання шлюбу вона переїхала до Уганди, де мала друзів.

У Кампалі вона заприятелювала з багатьма першими угандійськими студентами, що навчались у Британії. Вони стали першими лідерами та фахівцями країна, що незабаром знана як незалежна Уганда. Кабака Буганди Мутеса II із Буганди запросив їй працювати особистим секретарем у своєму уряді. Вона жила недалеко від палацового комплексу з двома синами, Крістофером (Топха) та Девідом (Дауді). У цей час її родина зблизилась з королівським сімейством. 1965 року вона переїхала в Найробі (Кенія, щоб працювати у часописі Daily Nation, а згодом — пізніше The East African.

Вона жила в Найробі до 1975 року, коли разом з обома синами переїхала до Лондона. Там вона працювала в Brent Council на посаді радника з расових відносин, продовжуючи писати. Вона наполегливо стежила за політичними подіями в згорьованій Уганді і відігравала активну роль, підтримуючи групи вигнанців, які виступали проти правління Іді Аміна, а згодом і режиму Мільтона Оботе. 1986 року з поваленням Оботе вона повернулася до Уганди. Вона повинна була провести ще три роки в Кампалі, перш ніж вирішити переїхати до Кенії, де вона провела наступні 10 років у напіввідставці. 1998 року Барбара Кіменьє нарешті оселилася в Лондоні, де вона жила щасливо і брала активну участь у справах громади у Камдені. Крістофер помер у 2005 році. Барбару Кіменьє пережив Девід та внучка Селеста.[3][5]

Літературна творчість[ред. | ред. код]

Барбара Кіменьє завжди мала хист і потяг до літературної творчості (вона створювала власну газету у віці 11-річної дитини)в дитинстві 11 років) і стала журналістом газети Uganda Nation newspaper. Вона відточувала свій письменницький талант, пишучи казки, які розповідала дітям. Переїхавши до Найробі (1965), щоб працювати у East African Standard, а згодом і в The East African Барбару помітили, які у постоколоніальний період шукали талановитих авторів, які би писали для і про африканських дітей.

Однак її перша книга «Каласанда» для Oxford University Press була розповіддю про життя в угандійському селі, й за нею вийшло продовження — Kalasanda Revisited. Саме після цього вона звернула свою увагу на письмо для дітей та для шкіл[3]. Перші її два оповідання стали дуже успішними. Найяскравіший літературний доробок письменниці складає серія книг про Мойсея, учня-неслуха в школі-інтернаті для проблемних хлопців.[6][7]. Незадовго до смерті вона отримала звістку про те, що Oxford University Press збирається серію про Мойсея, а також перекласти її на кісуахілі[3].

Бібліографія[ред. | ред. код]

Нонфікшн[ред. | ред. код]

  • The Modern African Vegetable Cookbook. East African Educ Publishers. 1997. ISBN 978-9966466464.

Дитячі книги[ред. | ред. код]

Серія про Мойсея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. James Murua, "Barbara Kimenye’s passing is just sad" [Архівовано 12 січня 2020 у Wayback Machine.], jamesmurua.com, 19 September 2012. Retrieved 9 May 2014.
  2. Beatrice Lamwaka, "Kimenye’s ‘Moses’ still impacts" [Архівовано 1 березня 2020 у Wayback Machine.], Daily Monitor, 29 September 2012. Retrieved 6 May 2014.
  3. а б в г Jonathan Hunt, "Barbara Kimenye obituary. One of East Africa's most popular children's authors" [Архівовано 29 березня 2020 у Wayback Machine.], The Guardian, 18 September 2012. Retrieved 6 May 2014.
  4. Elizabeth Fiona Oldfield, "Barbara Kimenye" [Архівовано 16 листопада 2018 у Wayback Machine.], The Literary Encyclopedia, 8 October 2007. Retrieved 6 May 2014.
  5. Kenneth Kwama, "Barbara Kimenye; author whose works remain fresh a year after her death" [Архівовано 30 жовтня 2018 у Wayback Machine.], Standard Digital, 15 August 2013. Retrieved 9 May 2014.
  6. John Mwazemba, "Writing lessons from Moses, the boy who hated authority" [Архівовано 8 травня 2014 у Wayback Machine.], The EastAfrican, 29 September 2012. Retrieved 6 May 2014.
  7. Khainga O'Okwemba, "Barbara Kimenye: East Africa’s Bestselling Children’s Author", The Star (Kenya), 27 September 2012. Retrieved 6 May 2014.

Посилання[ред. | ред. код]