Басарабі (культура)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Басарабі
Зображення
Обрядовий віз, Румунія.[1]

Культура Басарабі — археологічна культура в Південно-Східній Європі (переважно в Румунії), датована VIII—VII століттями до нашої ери. Вона була названа на честь Басарабі, села в повіті Долж, на південному заході Румунії, нині адміністративний компонент муніципалітету Калафат. Іноді її об'єднують із спорідненою босутською культурою в комплекс Босут-Басарабі.

Культура Басарабі пов'язана з гальштатською культурою періоду залізної доби, яка, якщо її нормалізувати, рівномірно поширена, окрім зменшеної кількості місць у Мунтенії, центральних Молдавських Карпатах та Олтенії.

Гальштат A (12-11-й до н. е.) і B (10-8-й до н. е.) відповідають пізній бронзовій добі, Гальштат C (7-й до н. е.) — ранній залізній добі, а Гальштат D (6-й до н. е.) — залізній добі. Гальштатська культура, ймовірно, складалася з багатьох різних народів і мовних груп. Варіант, відомий як культура Басарабі, був присутній на більшій частині території Румунії, Болгарії, Сербії (Войводина) і центральної Молдавії аж до річки Дністер (Дністр румунською мовою) приблизно в 650 році до нашої ери.

У цей період греки заснували міста вздовж узбережжя Чорного моря, і перші письмові згадки описують їхні зустрічі з корінним населенням.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dima, Christian; Borangic, Catalin (2018). Wagon-Models from the Second Iron Age. Journey to the Outer World or Gifts for the Gods?. Archaeologica Bulgarica. 22 (2): 15—32. Металеві моделі возів набагато ширше представлені у бронзовій та ранній залізній добі. Моделі возів бронзової доби, що належать до урнфілдської культури, відомі як моделі возів для перевезення посудин (Kesselwagen), які використовувалися як поховальні вантажі, в посудині перевозили кремовані рештки мерця. Деякі з цих возів також мають прототипи водоплавних птахів і були знайдені в Ахольсгаузені (Німеччина), Пекателі (Німеччина), Скаллерупі (Данія), Мілавечі (Чехія). Пізніше вони розвинулися в культурах Вільянован і Гальштат ранньої залізної доби в різних частинах Європи, переважно в Італії, що також пов'язано з поховальною практикою. Такі вози були знайдені і в Карпатському басейні, деякі з них прикрашені прототипами водоплавних птахів, наприклад, кессельваген з Бужору (повіт Телеорман, Румунія), що належить до басарабської культури. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)