Басейн Терека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Басейн Терека
Назва на честь: Терек
Розташування
Країна  Росія
Регіон Грузія
Північна Осетія — Аланія
Кабардино-Балкарія
Інгушетія
Чечня
Ставропольський край
Дагестан
Астраханська область
Геологічні дані
Тип водозбірний басейн і річкова система
Розміри
Площа поверхні 43 200 км²
Вода
Стік 360 м³/с
Басейн
На об'єкті Терек
Вливаються Ардон, Гізельдон, Малка, Сунжа і Урух
Інше

Басейн Терека — водозбір річки Терек, загальною площею 43,2 тис. км². Поширюється на території Грузії та Росії.

Характеристика[ред. | ред. код]

Середньобагаторічний стік — 11,2 км³, середня витрата води в гирлі — 360 м³/с[1]. Середня каламутність води — 1,8 кг/м³, середньобагаторічний стік намулу у верхів'ї дельти — 16,3 млн т на рік. Основні притоки Терека: Ардон, Гізельдон, Малка, Урух — ліві та Сунжа — права. При впадінні в Каспійське море формується широка дельта, площею понад 8 тис. км², гідрографічна мережа якої мінлива — часто відбуваються прориви річищ та дамб, внаслідок чого утворюються болота й озера. В останні століття дельта зазнавала суттєвих змін, її рукави почергово впадали в Астраханську та Кизлярську затоки[2]. Щорічно річками басейну виноситься до Каспійського моря від дев'яти до двадцяти шести мільйонів тонн суспензії, що пояснюється глинистістю берегів річок.

У верхів'ї Терек має гірський характер — витік розташовується на висоті понад 2 700 м над рівнем моря. Починаючи від Владикавказа, проходить по передгірній рівнині. В пониззі береги ще знижуються, часто заболочуються. Довжина ріки — 623 км. Протікає через Грузію, Північну Осетію, Кабардино-Балкарію, Ставропольський край, Чечню, Дагестан та Астраханську область.

Терек практично не замерзає, льодостав спостерігається лише в суворі зими. У верхній течії клімат суворий, береги кам'янисті, порослі мохом та лишайниками. Нижче, де живлення змінюється на підземне, рослинність змінюється — проростають хвойні та листяні ліси. На рівнині річка протікає по степовій місцевості, що, ближче до гирла, переходить у напівпустелю. У Прикаспійській низовині утворюються заплавні трав'янисті та солончакові луки[3].

Живлення змішане: снігове та льодяникове (44 %), підземне (37 %), дощове (19 %). На літню пору припадає понад 50 % річного стоку води[2].

Господарське використання[ред. | ред. код]

Води річок басейну використовуються для зрошення земель, виробництва електроенергії, рибальства. Зустрічаються цінні породи риб: судак, сом, форель, сазан та лосось. Верхів'я Терека має рекреаційне значення. В басейні лежать міста Владикавказ, Беслан, Терек, Майський, Моздок, Кизляр. Велика кількість міст на берегах має негативний вплив на екологічний стан річок[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бассейн Терека. http://www.joingeo.ru/ (російська) . Процитовано 9 липня 2022.
  2. а б в Терек // Большая российская энциклопедия. Велика російська енциклопедія (російська) . Архів оригіналу за 6 липня 2022. Процитовано 9 липня 2022.
  3. а б Річка Терек: басейн, витік і характеристика. Добрі поради (українська) . Процитовано 9 липня 2022.