Баталкіна Валентина Іллівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баталкіна Валентина Іллівна
Народилася 17 вересня 1951(1951-09-17) (72 роки)
Запоріжжя, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Діяльність засновник і організатор Музею-галереї прикладної кераміки та живописної творчості Іллі та Олексія Бурлай

Баталкіна (Бурлай) Валентина Іллівна (нар. 17 вересня 1951, м. Запоріжжя) — дослідник історії Запорізького краю, засновник і організатор Музею-галереї прикладної кераміки та живописної творчості Іллі та Олексія Бурлай, автор проекту «Музей і школа».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася Валентина Іллівна 17 вересня 1951 року в місті Запоріжжі, в козацькій родині (рід її батька простежується з 1624 року). Спеціальну освіту В. І. Баталкіна здобула в Запорізькому індустріальному технікумі за спеціальністю «технік-технолог напівпровідникових приладів», двадцять років відпрацювала на підприємстві «Запоріжабразив», а з 1995 року стала займатися власною підприємницькою діяльністю. Зароблені кошти вона спрямувала на вивчення світової історії кераміки та архітектури і заснувала родинний музей-галерею прикладної кераміки та живописної творчості Іллі та Олексія Бурлай, який розмістився на глибині п'яти метрів і де збереглися залишки будівель німецьких інженерів.

Музейна справа[ред. | ред. код]

Відкриттю музею у 2008 році передувала тривала робота з реставрації будівлі та її обладнання, реалізація авторського проекту дизайну екстер'єру та інтер'єру — для комфортних умов проведення культурно-пізнавальних та естетичних заходів. Музейна колекція — унікальна, в експозиції є матеріали, пов'язані з історією та першими забудовами міста Запоріжжя, старовинні карти, черепиця та цеглини, зокрема з заводу Хілтманнів для будівництва фортеці, цеглини з різних історичних споруд міста, наприклад, старої синагоги, різні фотодокументи. Окремі матеріали стосуються художньої творчості заслуженого діяча мистецтв Татарської АРСР Олексія Бурлая — архів, деякі картини, оригінал етюдника.

Валентина Іллівна є автором проекту «Музей і школа», який був відзначений у 2013 році Міжнародною Радою музеїв (ICOM). Його основною метою є збереження культурних та історичних цінностей для художнього виховання молодої генерації.

За результатами наукової роботи, що веде Валентина Іллівна, зроблено ряд доповідей на Всеукраїнських та Міжнародних науково-практичних конференціях, видані три книги, створений сайт музею-галереї на 4-х мовах — українській, російській, німецькій та англійській.

Валентина Баталкіна — член Асоціації працівників музеїв технічного профілю, магістр музейної справи та охорони пам'яток історії та культури. Нині вона поглиблює свій професіоналізм — працює над дисертаційним дослідженням за темою «Трансляція культурних цінностей в сучасному музеї. Мистецтво в музеї».

Праці[ред. | ред. код]

  • Баталкіна В. І. Образотворче мистецтво в музеї технічного профілю / В. І. Баталкіна // Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. Вип.XXXV. — 2015. — С.218-225.
  • Баталкіна В. І. Музей і школа: Запоріз. музей-галерея прикладної кераміки та живописної творчості Іллі та Олексія Бурлай/ В. І. Баталкіна. — Дніпропетровськ; Запоріжжя: ЦРТ-ПРЕС,2012.-96с.; фото, іл.
  • Баталкіна В. І. Археологія і космос. / В. І. Баталкіна // Питання історії науки і техніки. — 2012. — № 1. — С. 65-68.
  • Баталкіна В. І. Запорізький музей-галерея прикладної кераміки та живописної творчості Іллі та Олексія Бурлай/ В. І. Баталкіна. — Дніпропетровськ ; Запоріжжя: Арт-Прес,2011.- 96с.: іл., фото.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Нагорна Г. М. 17.09. — 65 років В. І. Баталкіній / Г. М. Нагорна // Знаменні та пам'ятні дати Запоріжжя на 2016 рік. — Запоріжжя: Кругозір, 2015. — С.265-267.
  • Вавилов А. 7 вещей Валентины Баталкиной // Vipclub.- 2014. — № 18.-С.18-19.
  • Латанський С. Вірна заповітам родини / С. Латанський // Музеї України. — 2010. — № 3. — С. 22-24.
  • Платонов В. Старое. Новое. Вечное / В. П. Платонов. — Днепропетровск: Арт-Пресс, 2013. — 368 с.: ил., фото. — Из содерж.: Музей Валентины Баталкиной. — С. 275—286.