Батальйон «Монако»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Батальйон «Монако» — символічна назва українських політиків, державних службовців, депутатів Верховної Ради України, впливових бізнесменів та інших можновладців (і членів їхніх сімей), що виїхали за кордон до, або під час бойових дій між Україною та Російською Федерацією. Походить вона від заголовків матеріалів-розслідувань журналіста видання «Українська правда» Михайла Ткача[1][2][3]. 3 жовтня 2022 року на ютуб каналі BIHUS info вийшло продовження, де підтвердили, що всі депутати втікачі продовжують отримувати заробітну плату від держави, а деякі з депутатів, що підтримували російську риторику, залишаються членами Верховної Ради. [4]

Передумова появи «батальйону»[ред. | ред. код]

Фігуранти вищеназваних журналістських розслідувань покинули Україну за кілька днів (в окремих випадках — тижнів) до російського вторгнення 24 лютого 2022 року або після введення воєнного стану відповідно до Указу Президента від 24 лютого 2022 року № 64/2022. Незабаром фото та відео їх розкішного життя на курортах Монако, Монте-Карло, Ніцци та інших курортних містах, які були виявлені внаслідок публікацій у соцмережах родичами фігурантів в соціальних мережах, дуже сильно обурили українське суспільство[5].

Перелік фігурантів[ред. | ред. код]

Загалом було опубліковано імена 84 фізичних осіб, серед яких є і люди, яких вважають в Україні VIP-персонами, і їх найближчі родичі[6].

VIP-особи, які стали фігурантами оригінальної публікації[ред. | ред. код]

Прізвище ім'я по батькові Чим відомий Куди та коли виїхав після початку війни Коли повернувся
Столар Вадим Михайлович Підприємець та політик, нардеп 6-го та 9-го скликань. Помічений у маєтку в Ніцці. Виїхав за кілька днів до вторгнення. Стверджує, що займається у Європі благодійністю на користь українців[7]. Перебував за кордоном до січня 2023 року[8]. Однак 12 січня вперше після початку війни відвідав засідання парламенту України[9]. Наприкінці травня 2023 року знову покинув територію України[10].
Суркіс Ігор Михайлович Олігарх, футбольний функціонер. 26 лютого 2022 року брати Суркіси перетнули митний пост Вилок[11]. Згодом, 22 квітня 2022 року, Григорія Суркіса було затримано на пункті пропуску Краківець[12] з формальних причин, однак його відпустили. За даними ЗМІ, мешкають брати в Монте-Карло[13]. Час від часу відвідують Україну[14].
Суркіс Григорій Михайлович Футбольний функціонер, підприємець та політик, нардеп 3-го, 4-го та 9-го скликань. Брат Ігоря Суркіса.
Єрмолаєв Вадим Володимирович Український бізнесмен, офіційний мільйонер. Помічений у Монако. Час виїзду з України невідомий. Перебуває за кордоном.
Абрамович Ігор Олександрович Політик, нардеп 9-го скликання, заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Залишив Україну за кілька днів до повномасштабного вторгнення. На час вторгнення перебував у Монако на віллі свого товариша — російського банкіра Бориса Давлетьярова (брата Рената Давлетьярова)[5]. Також помічений у Ніцці[15]. Перебував за кордоном до січня 2023 року. Вже 12 січня відвідав засідання парламенту України[9].

Згодом перелік впливових людей, що покинули Україні під час війни, збільшився завдяки іншим публікаціям сайту «Українська правда», програми «Схеми: корупція в деталях» та низці повідомлень та статей в різноманітних ЗМІ, які підхопили цю тему.

VIP-особи, які не увійшли до переліку оригінальної публікації, однак також покинули Україну під час війни[ред. | ред. код]

Прізвище ім'я по батькові Чим відомий Куди та коли виїхав після початку війни Коли повернувся
Жеваго Костянтин Валентинович Український бізнесмен, виконавчий директор Ferrexpo, бенефіціар банку Фінанси та Кредит. А також нардеп 3-го, 4-го, 5-го, 6-го, 7-го та 8-го скликань. Час виїзду невідомий. Журналісти ідентифікували його в серпні 2022 року на власній яхті «Z»[16] У бухті Монако. 27 грудня 2022 року був затриманий французькими правоохоронцями у французькому курортному містечку Куршевелі, однак вийшов під заставу розміром мільйон євро[17]. Перебуває за кордоном[8].
Льовочкін Сергій Володимирович Український політик, екс-голова Адміністрації Президента України, нардеп 6-го скликання. Залишили Україну ще 10 лютого і, ймовірно, проживають на родинній віллі на півдні Франції. Обоє декілька місяців не відвідували засідання парламенту[18]. Перебувають за кордоном.
Льовочкіна Юлія Володимирівна Нардеп 6-го, 7-го, 8-го та 9-го скликання. Сестра Сергія Льовочкіна.
Королевська Наталія Юріївна Колишній міністр соцполітики України (2012—2014), керівниця партії «Україна — вперед», нардеп 9-го скликання. За інформацією видання "Схеми", наразі Наталія Королевська перебуває у Німеччині. Джерела у ВР стверджують, що там вона проходить лікування[19]. Там же знаходяться і члени її сім'ї. Перебувають за кордоном.
Солод Юрій Васильович Нардеп 8-го скликання. Чоловік Наталії Королевської.
Ярославський Олександр Владиленович Бізнесмен, футбольний функціонер, нардеп 4-го скликання. Вилетів з України 10 лютого 2022 року. Перебуває у Лондоні[20]. Помічений разом з дружиною на їх яхті «KAISER»[21], що дрейфує біля острова Мілос, Греція. Згодом 60-метрову яхта Kaiser Олександра Ярославського вартістю 50 мільйонів доларів журналісти помітили неподалік від Ніцци. [22]Ярославський обіцяв продати яхту, а кошти направити на благодійність, але поки таких даних немає. Перебуває за кордоном.
Мураєв Євгеній Володимирович Політик, нардеп 7-го та 8-го скликань. Перетнув українсько-угорський у травні. Наразі проживає у Відні[23]. Перебуває за кордоном.
Рабінович Вадим Зіновійович Українсько-ізраїльський бізнесмен, президент холдингу RC-Group і медійної Media International Group. Політик, нардеп 9-го скликання. Відлетів з України ще 3 лютого "на офіційне запрошення парламенту Ізраїлю на зустріч із парламентаріями"[24]. Назад не повернувся. Перебуває за кордоном.
Татьков Віктор Іванович Колишній суддя, колишній голова Вищого господарського суду України. Помічений в аеропорті «Ніцца — Лазурний Берег»[25]. Перебуває за кордоном.
Волошин Олег Анатолійович Нардеп 9-го скликання. 14 лютого втік з України через кордон із Білоруссю разом із дружиною Сасс Надією. На час війни подружжя перебуває в Сербії[26]. Перебуває за кордоном.
Христенко Федір Володимирович Нардеп 9-го скликання. У середині лютого 2022 року вилетів з України до Дубай. Назад не повернувся. Перебуває за кордоном.
Хомутиннік Віталій Юрійович Бізнесмен. Політик. нардеп 4-го, 5-го, 6-го, 7-го та 8-го скликань. З початку січня 2022 року переховується в Сен-Жан-Кап-Ферра[27]. Перебуває за кордоном.
Гельзін Владислав Григорійович Колишній спортсмен, футбольний функціонер, підприємець. З початку січня 2022 року переховується в Сен-Жан-Кап-Ферра Перебуває за кордоном.
Трубіцин Владислав Сергійович Депутат Київської міськради IX скликання (партія Слуга народу) Після звинувачень у корупції, 13 травня 2023 року, перетнув кордон України через пункт пропуску «Рава-Руська» Перебуває за кордоном

Бійці-невдахи батальйону «Монако»[ред. | ред. код]

  • Колишній, проросійський депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук. Не зміг утекти з території України та був затриманий працівниками СБУ у справі про держзраду[28]. Надалі був обміняний на командирів та частину захисників Маріуполя.
  • Колишній депутат від партії «Слуга народу» Євгеній Шевченко. Хотів виїхати через Польський кордон, але був затриманий. Досі депутат, позафракційний[29].

Офіційна реакція влади[ред. | ред. код]

Після журналістських публікацій пресслужба Державного бюро розслідувань України опублікувала наступне повідомлення[30]:

«Працівники ДБР підтвердили місцеперебування одного з героїв цього журналістського розслідування. Він є підозрюваним у кримінальному провадженні Бюро про незаконну розтрату коштів. Наразі вживаються заходи щодо його затримання та екстрадиції до України. Документи, які наблизять його зустріч зі слідчими, вже направлені у відповідність країни ЄС» (дана характеристика відповідає К. Жеваго).[31]

23 січня 2023 року Рада національної безпеки та оборони України вирішила, що на час воєнного стану держслужбовці можуть виїжджати за межі України виключно у службові відрядження.[32]

27 січня 2023 року Кабінет міністрів схвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин.[33][34]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]

  1. Батальйон “МОНАКО”. УП знайшла елітних біженців на Лазурному узбережжі. Українська правда (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  2. “Батальйон Монако 2”: на Лазурному узбережжі полюють за авто і цінностями українських VIP-біженців. Українська правда (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  3. Батальйон Відень. Українська правда (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  4. Платили до останнього: як ми фінансували парламентських зрадників і втікачів (укр.), процитовано 3 жовтня 2022
  5. а б Батальйон “МОНАКО”. Як УП знайшла елітних біженців на Лазурному узбережжі | Українська правда (укр.), процитовано 3 вересня 2022
  6. ДБР розслідує перетин кордону “батальйоном Монако”: у списку понад 80 осіб. Українська правда (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  7. Столар заявив, що перебуває за кордоном, але обіцяє повернутись. detector.media (укр.). 7 березня 2022. Процитовано 11 січня 2023.
  8. а б Відомого нардепа від ОПЗЖ побачили у російському ресторані в Дубаї – заклад не з дешевих (фото). Телеграф (укр.). 30 грудня 2022. Процитовано 11 січня 2023.
  9. а б Бійці “батальйону Монако” Столар і Абрамович повернулись в Україну – джерела. Українська правда (укр.). Процитовано 17 січня 2023.
  10. "Батальйон Монако" нардеп уже втретє виїжджає з України під час війни — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 2 червня 2023. Процитовано 3 червня 2023.
  11. ДБР розслідує, як брати Суркіси виїхали з України без перевірки та декларування великої суми. Слово і Діло (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  12. Нардепа Суркіса затримали на кордоні – ЗМІ. Слово і Діло (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  13. УП: Брати Суркіси виїхали з України до Монте-Карло. Українська правда (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  14. Ватрас, Дмитро. 🔥 Відомо, де брати Суркіси провели новорічні свята (Михайло Ткач). ua.tribuna.com (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  15. Авто депутата Абрамовича, який вилетів до війни і прогулює Раду, зафіксували у Франції – «Схеми». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  16. 65.7m Amels, Z photos, specs and timeline. Yacht Harbour (англ.). Процитовано 3 вересня 2022.
  17. Жеваго вийшов під заставу в 1 мільйон євро, відмічається у поліції – джерело. Українська правда (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  18. Нардеп-втікач Льовочкін приїхав в Україну, але повернувся за кордон | Еспресо. espreso.tv (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  19. У народної депутатки Королевської знайшли будинок поблизу Москви (документ, відео). www.unian.ua (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  20. Ярославський вилетів з України – джерела. Українська правда (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  21. KAISER, Yacht - Данные судна и текущее положение - IMO 1010466 - VesselFinder. www.vesselfinder.com. Процитовано 3 вересня 2022.
  22. bbodnar813 (18 серпня 2022). “Батальйон Монако”: як українські депутати, судді та бізнесмени розважаються на Лазуровому узбережжі під час війни. Закарпатський ДІАЛОГ (укр.). Процитовано 8 жовтня 2022.
  23. Мураєв виїхав з України у травні – джерела. Українська правда (укр.). Процитовано 11 січня 2023.
  24. Діяльність партії ОПЗЖ припинено - Рабінович. Телеграф (укр.). 28 березня 2022. Процитовано 11 січня 2023.
  25. «Батальйон Монако»: ДБР направило документи на екстрадицію одного з фігурантів (ВІДЕО) - Державне бюро розслідувань. dbr.gov.ua. Процитовано 3 вересня 2022.
  26. Хто з нардепів втік під час війни: де ховаються зрадники (укр.), процитовано 3 вересня 2022
  27. Батальйон "Монако" 2. Українські елітні біженці на Лазурному узбережжі | Розслідування УП (укр.), процитовано 18 жовтня 2022
  28. Затриманий СБУ Медведчук використав форму ЗСУ для маскування – Баканов. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 3 вересня 2022.
  29. СБУ затримала депутата Євгенія Шевченка на кордоні з Польщею – джерело. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 3 вересня 2022.
  30. Державне бюро розслідувань (1 вересня 2022). «Батальйон Монако»: ДБР направило документи на екстрадицію одного з фігурантів (ВІДЕО).
  31. «Батальйон Монако»: ДБР направила документи на екстрадицію одного з фігурантів (укр.), процитовано 3 вересня 2022
  32. Чиновники зможуть покидати Україну лише для службових відряджень – рішення РНБО. Українська правда (укр.). Процитовано 27 січня 2023.
  33. Уряд схвалив постанову про виїзд чиновників: до малих дітей – можна, на відпочинок – ні. Українська правда (укр.). Процитовано 27 січня 2023.
  34. ІПС ЛІГА:ЗАКОН - система пошуку, аналізу та моніторингу нормативно-правової бази. ips.ligazakon.net. Процитовано 27 січня 2023.
  35. БАТАЛЬЙОН "ДУБАЙ". Хто ховається в Перській затоці | УП. Розслідування (укр.), процитовано 27 січня 2023