Бахматович Казимир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казимир Бахматович
біл. Казімір Бахматовіч
Народження 1808(1808)
Добровляни
Смерть 1837(1837)
  Добровляни
Країна  Російська імперія
Жанр графіка, живопис
Навчання Vilnius painting schoold
Діяльність художник
Вчитель Ян Рустем

CMNS: Бахматович Казимир у Вікісховищі
Арласіяда
Палац Добровліни Бахматович. Літографія

Казимир Бахматович (біл. Казімір Бахматовіч; *1808(1808), Добровляни — †1837, Добровляни)  — білоруський і литовський графік і живописець.

Біографія[ред. | ред. код]

Був кріпаком графа А. Гюнтера, народився, жив і помер в його маєтку Добровляни біля Свіру (Мядельський район). Був домашнім вчителем малювання у маєтку[1], художню освіту отримав у Вільнюській школі живопису (1823-27) в Яна Рустема.

Казимир прожив в рідних місцях все життя і помер у віці неповних 30 років, малюючи навколишню природу і типи своїх земляків. Його картини відрізняються, найвищою мірою, точністю, що робить їх цінним образотворчим матеріалом для дослідників історії та етнографії Білорусі.[2].

Творчість[ред. | ред. код]

Відомі реалістичні побутові замальовки, що мають етнографічну цінність, пейзажі, гравюри, створені у Вільнюсі та Добровлянах, картини («Киргиз на коні», «Жебрак»). Головною справою його життя стали альбомні літографічні серії: «Спогад про Добровляни», «Арласіяда», «Вільнюс», «Незначні враження Я. Рустема», «Одяг і сцени. Литовські наряди»[2].

Художник відрізнявся точністю і влучністю характеристик своїх персонажів. Крім інтересу до костюму і типажу, в його малюнках ми знайдемо пильну увагу художника до людини, її слабкостей і прихильностей. Художник вміє за допомогою дрібної деталі створити ємнісний, переконливий характер. Селянки розмовляють біля паркану, шумно розмовляють торговці, закрутилася в роботі праля, шляхтич поспішає до садиби, важливо розташувався в своєму ательє художник, галерея дрібних сцен з життя єврейських містечок — побуту писемності з усім його куштуванням і обігруванням деталей[3].

Заслуга К. Бахматовича в тому, що він вперше в білоруському мистецтві підніс значення малої форми в літографії до рівня картини[2].

Свого часу, у 1831 р, його найцікавіші малюнки були розміщені в альбомі «Зібрання національних і військових костюмів, намалював Казимир Бахматович, учень Вільнюської академії в Литві»[1].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б БАХМАТОВІЧ Казімір. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 16 серпня 2014.
  2. а б в «Арласіяда» Казимира Бахматовича. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 16 серпня 2014.
  3. Людмила Вакар. Творчість Марка Шагала в ретроспективі художньої традиції Білорусі XVIII-ХІХ століть. Архів оригіналу за 19 серпня 2014. Процитовано 16 серпня 2014.
  • Бахматович Казимир // Биографический справочник — Мінск: «Белорусская советская энциклопедия» имени Петруся Бровки, 1982. — Т. 5. — С. 46. — 737 с.