Бендерський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бендерський район
Адм. центр Бендери
Країна  СРСР
Регіон Молдавська РСР
Населення
 - повне
Площа
 - повна

Бенде́рський райо́н — адміністративно-територіальна одиниця Молдавської РСР, що існувала від 11 листопада 1940 року до 30 березня 1962 року.

Історія[ред. | ред. код]

Як і більшість районів Молдавської РСР, утворено 11 листопада 1940 року, центр — місто Бендери. До 16 жовтня 1949 року перебував у складі Бендерського повіту, після скасування повітового поділу перейшов у безпосереднє республіканське підпорядкування.

Від 31 січня 1952 року до 15 червня 1953 року район входив до складу Тираспольського округу, після скасування окружного поділу знову перейшов у безпосереднє республіканське підпорядкування.

30 березня 1962 року район ліквідовано, його територію здебільшого розділено між сусідніми Каушенським та Аненій-Нойським районами, невелику частину передано в управління лівобережному Тираспольському району. Місто Бендери стало самостійною адміністративною одиницею.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Станом на 1 березня 1961 року район включав 1 місто (Бендери) та 11 сільрад: Балмазьку, Варницьку, Гура-Бикулуйську, Гирбовецьку, Гисківську, Кіцканську, Копанську, Ларзьку, Протягайлівську, Тенетарську[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Молдавская ССР Административно-территориальное деление / М. Л. Самойлов — Кишинёв: Картя Молдовеняскэ, 1961. — 127 с.