Бень Галина Любомирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бень Галина Любомирівна
Народилася 1 серпня 1965(1965-08-01) (58 років)
Синьків, Радехівський район, Львівська область, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність співачка
Alma mater Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка

Бень Галина Любомирівна (1 серпня 1965, с. Синьків Львівської області) — заступник декана факультету культури і мистецтв Львівського національного університету ім. І. Франка., українська концертно-камерна співачка (лірико-драматичне сопрано), викладач вокалу та педагог Львівського національного університету ім. І. Франка.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 1 серпня 1965 року в с. Синьків, Радехівського району, Львівської області. У 1984 р. закінчила Львівське музично-педагогічне училище ім. Ф. Колесси.

У 1990 р. закінчила Львівську державну консерваторію ім. М. Лисенка, здобувши кваліфікацію концертно-камерна співачка та викладач вокалу. Навчалася у класі сольного та концертно-камерного співу у ст. викладача Марії Сіверіної та професорів Остапа Дарчука і Мирослави Логойди.

У 1990 р. розпочала свою педагогічну діяльність як викладач дисципліни «Постановка голосу» у музично-педагогічному училищі ім. Ф. Колесси.

З 2003 р. працює викладачем вокалу та постановки голосу на факультеті культури і мистецтв Львівського національного університету ім. І. Франка. Веде такі навчальні дисципліни як: вокал, методика вокального виховання дітей та постановка голосу.

Г. Бень, пропагуючи українську вокальну музику як солістка відомих львівських колективів, гастролювала не лише в Україні, але й за її межами. Солістка хору «Вірли» (кер. М. Процев'ят), разом з яким концертувала більш як у 20-ти країнах Європи. З хорової капелою «Боян» (кер. О. Цигилик) та хором «Глорія» (кер. Я. Гнатківський) ставала лауреатом міжнародних конкурсів в Швейцарії, Греції, Іспанії та Німеччині. З академічним хором Римської філармонії солювала в святковій мессі у Ватикані за участі в ній Папи Римського Івана Павла ІІ.

Має досвід роботи з голандськими акторами мюзиклу «Привид опери» Е. Л. Веббера (працювала в театральній студії міста Гаага). Крім того, за участю студентів-акторів театру ім. Л. Курбаса вона поставила мюзикли «Кабаре на Валовій», « Café BenShepel», літературно-музичну композицію « Дивосвіт його пісень» та започаткувала проект « Зустрічі на Валовій» (зустрічі з тими, хто ходить поруч, але ми про них мало знаємо).

Студенти викладача Галини Бень беруть активну участь в концертній діяльності університету і поза його межами, займають призові місця на престижних конкурсах. Прикладами можуть бути: конкурс-фестиваль «Червона рута» в м. Чернівці, «Струни серця» в м. Львові, «Фестиваль естрадної пісні» в м. Києві, конкурс «Надія» в м. Львові, конкурс — фестиваль «Мамині зірочки» в м. Сокалі, конкурс «Різдвяні дзвіночки» в м. Червонограді, конкурс-фестиваль «Франкові таланти»(1-а премія в номінації «Джазовий спів»), конкурс «Акторська пісня» в м. Суми (1-ша премія). Студенти-лауреати міжнародних конкурсів Галини Бень: Володимир Сурай — конкурс акторської пісні, Анна Брацук — «Імперія мистецтв» та багато інших.

Вона є автором декількох сценаріїв і літературно-музичних композицій, неодноразово виступала з творчими звітами свого вокального класу, пропагує музику українських сучасних композиторів, частий член журі молодіжних та дитячих конкурсів-фестивалів. Захоплюється театром, філософією, психологією, вивчає німецьку мову.

Наукові інтереси[ред. | ред. код]

Феномен акторського співу, історичний, теоретичний та практичний аспекти жанру та особливості вокального виховання студентів–акторів драматичного театру і кіно. Працює над дисертаційною темою: «Феномен акторського співу: історичний, теоретичний та практичний аспекти жанру».

Наукові публікації[ред. | ред. код]

Г. Бень є автором збірника науково-методичних праць про специфіку вокального виховання майбутнього актора драматичного театру, який не лише узагальнює досвід автора у вокальному вихованні майбутнього актора драматичного театру і кіно, а й пронизаний її «любов'ю до музики та слова». Її збірник містить статті, методичні рекомендації охоплюють коло основних питань, пов'язаних зі специфікою співу драматичного актора. Окрім проблем вокально-технічного навчання, у праці розглянуті й деякі аспекти вокального виконавства на драматичній сцені, а також специфіка його театральної природи.

  • Бень Г. Методика вокального виховання майбутнього актора драматичного театру/ Галина Бень // Науково — методичний збірник. — Львів: Видавничий центр Львівського національного університету Імені Івана Франка, 2016. — 200с.

Також, вона є автором багатьох науково-методичних публікацій у вітчизняних та зарубіжних фахових виданнях навчальних і робочих програм з фахових дисциплін «Вокал», «Постановка голосу» та «Методика вокального виховання дітей» для бакалаврів та спеціалістів факультету культури і мистецтв.

  • Львівський педагог співу Остап Дарчук та його методичні засади/ Галина Бень// Молодь і ринок. — 2008. –№ 2 (37).- С. 80-85.
  • Особливості методики викладання вокалу у майбутніх акторів драматичного театру і кіно: методичні рекомендації / Г. Л. Бень. — Львів, 2009. — 36 с.
  • Вокально-педагогічні принципи та виконавські поради Остапа Дарчука і Марії Сіверіної: методичні рекомендації для студентів та викладачів вищих навчальних закладів культури і мистецтв III—IV рівнів акредитації напрям підготовки « Музичне мистецтво». — Львів, 2008. — 30с.
  • Педагогічна діяльність Остапа Дарчука у контексті розвитку львівської вокальної школи / Галина Бень // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: Мистецтвознавство.- № 1. — 2010. С. 91-99.
  • Робота над формуванням голосу співака — актора у класі професора Остапа Дарчука / Галина Бень // Наукові збірки Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка. — Вип.24. « Вокальне мистецтво: історія та сучасність» Зб. статей. Серія: Виконавське мистецтво. Кн.II. — Львів: «Сполом», 2010. — С. 182—190.
  • Остап Дарчук — співак і педагог / Галина Бень // Просценіум. № 2/3 (27/28). — С. 61–66.
  • Формування елементів педагогічної майстерності майбутнього вчителя музики на заняттях з постановки голосу / Галина Бень // Молодь і ринок. — 2010. — № 1–2 (60–61). — С. 117—121.
  • Особливості співу акторів драми / Галина Бень // Вісник Львівського університету. — Львів, 2012. — С. 111—116. — (Серія мистецтвознавство, Вип. 11).
  • Вокальна культура актора Драматичного театру / Галина Бень // Просценіум. — 2012. — № 1/3 (32/34). — С. 117—121.
  • Про організацію вокальних занять зі студентом-актором / Галина Бень // Вісник Львівського університету. — Львів, 2013. — С. 65–71. — (Серія мистецтвознавство, Вип. 13).
  • Майстер-клас Річарда Берклі, або рецепт науки справжнього співу від британського професора / Г. Л. Бень. — Львів, Просценіум, 2013. — № 1-3 (35–37). — С. 109—116.
  • Етапи створення вокально-сценічного образу у процесі навчання зі студентом-актором. Etapy budowania wokalno-scenicznej postaci w procesie pracy ze studentem-aktorem / Галина Бень // Львівсько-Ряшівські наукові зошити. 2013. — 1-й номер.– С. 206—212. — (Lwowsko-Rzeszowski zeszyty naukowe. — 2013. — Numer 1. — S. 206—212).
  • Деякі аспекти роботи педагога над усуненням вокальних недоліків у студентів-акторів / Галина Бень // Вісник Львівського університету. — Львів, 2015. — С. 278—286. — (Серія мистецтвознавство, Вип. 16. — Ч. 1.)
  • RICHARD BERKELEY'S MASTER-CLASS Or the Recipes of singing science from the British Professor, [Електронний ресурс — http://www [Архівовано 17 січня 2017 у Wayback Machine.]. vocalisten. nl/2015/12/14/richard-berkeleys-master-class-artikel ] (Гаазька Академія Вокалу і Танцю).

Посилання[ред. | ред. код]