Берген (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Берген
Файл:Bergen 2022.jpg
Постер до фільму
Режисер Мехмет Бінай
Джанер Альпер
Продюсер Miне Сенгьоз
Сценарист Сема Кайгусуз
Йилдиз Баязит
У головних
ролях
Фарах Зейнеп Абдуллах
Ердал Бешикчіоглу
Тільбе Саран
Оператор Мірсад Герович
Композитор Мазлум Чимен
Монтаж Ерхан Озен
Дистриб'ютор CJ ENM
Тривалість 145 хвилин
Мова Турецька мова
Країна Туреччина
Дата виходу
IMDb ID 12578564

«Берген» — турецький біографічний фільм 2022 року. У фільмі знялася акторка Фарах Зейнеп Абдуллах в ролі співачки Берген, яка стала одним із символів насильства над жінками в Туреччині.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Спочатку режисери планували зняти фільм у 2019 році, але зйомки було відкладено через проблеми з кастингом та пандемією COVID-19. Першочергово на роль Берген затвердили Серенай Сарикаю, але через затримки зі зйомками вона вирішила не зніматися у фільмі[1]. Згодом на головну роль затвердили Фарах Зейнеп Абдуллах. Зйомки довелося завершувати таємно через погрози вбивством продюсерам[2].

Фільм знімали в Стамбулі, Анкарі та Мерсіні восени 2021 року.

Реліз[ред. | ред. код]

Показ фільму в Туреччині приніс розробникам близько 10 мільйонів доларів США. До 29 липня він увійшов до восьми найкасовіших вітчизняних художніх фільмів в країні[3]. Реліз фільму по всій Західній Азії також мав широкий успіх, що принесло розробникам проєкту 4,8 мільйона доларів США[4][5]. «Берген» також став першим турецьким фільмом, випущеним у Саудівській Аравії[6].

Після виходу в прокат Халіс Сербест, убивця співачки Берген, подав позови за наклеп проти творців фільму. У відповідь на цю та інші погрози та для гала-відкриття фільму в Стамбулі довелося залучати спецназ. Мер Козана, де живе Сербест, заборонив покази фільму через те, що він не підходить для дітей; однак основні турецькі кінематографічні асоціації та профспілки засудили це рішення та стверджували, що насправді це було зроблено, щоб задобрити Сербеста[7][8].

Відгуки про фільм[ред. | ред. код]

У Туреччині фільм сприйняли як дослідження та засудження насильства над жінками та феміцидів у країні[9]. Частково це пояснюється цілеспрямованими рішеннями, прийнятими у фільмі, наприклад, відмовою показувати вбивцю Берген як «повністю реалізованого персонажа», а радше як замінника винуватців патріархального насильства, причому його ім'я було показано лише один раз під час кінцевих титрів. Кемаль Кілічдароглу, лідер головної опозиційної Республіканської народної партії, заявив, що «кожен, хто заперечує насильство щодо жінок, повинен переглянути цей фільм», і використав його, щоб виступити за повернення Туреччини до Стамбульської конвенції[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Serenay Sarıkaya, Bergen projesinden ayrıldı! Yerine Demet Evgar mı gelecek?. Haberler (тур.). 26 травня 2021. Процитовано 21 квітня 2022.
  2. https://www.balcanicaucaso.org/eng/Areas/Turkey/Femicides-in-Turkey-a-film-honours-Bergen-the-Woman-of-Sorrow-217974
  3. https://variety.com/2022/film/global/bergen-movie-mehmet-binay-caner-alper-caa-1235329304/
  4. Vivarelli, Nick (22 July 2022). Turkish Biopic 'Bergen,' About Pop Singer Blinded With Acid and Slain by Husband, Breaks Box Office Records With Arab Moviegoers. Variety. Процитовано 22 July 2022.
  5. Sukkar, Youmna (26 липня 2022). Turkish Blockbuster Bergen Takes The Region By Storm. Harpers Bazaar Arabia.
  6. 'Bergen' makes box-office record as most successful Turkish movie in Middle East. gulfnews.com. Процитовано 21 серпня 2022.
  7. https://www.balcanicaucaso.org/eng/Areas/Turkey/Femicides-in-Turkey-a-film-honours-Bergen-the-Woman-of-Sorrow-217974
  8. https://www.duvarenglish.com/film-about-murder-of-turkish-singer-bergen-canceled-in-southern-city-news-60533
  9. Ravindran, Manori (29 July 2022). 'Bergen' Directors Mehmet Binay, M. Caner Alper Sign With CAA (EXCLUSIVE). Процитовано 26 серпня 2022.
  10. Sharpe, Kenan Behzat. Femicides in Turkey: a film honours Bergen, the "Woman of Sorrow". OBC Transeuropa. Процитовано 21 серпня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]