Бесєдов Ісак Малахійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бесєдов Ісак Малахійович
Народився 30 травня 1870(1870-05-30)
місто Старий Бихов, тепер місто Бихов Могильовської області, Білорусь
Помер 1925(1925)
місто Кам'янське Дніпропетровської області
Національність росіянин
Партія РКП(б)

Ісак Малахійович Бесєдов (нар. 30 травня 1870(18700530), місто Старий Бихов, тепер місто Бихов Могильовської області, Білорусь — 1925, місто Кам'янське, тепер Дніпропетровської області) — радянський діяч, революціонер, робітник-металіст, перший «червоний директор» Дніпровського металургійного заводу Дніпропетровської області.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив трирічний курс народного училища у місті Старому Бихові. Працював електромонтером у Могильові.

З 1905 року — у революційному русі, член РСДРП(б).

У 1906 році переїхав у робітниче селище Кам'янське Катеринославської губернії, де працював на металургійному заводі. Брав активну участь в організації страйків на заводі, за що був заарештований 27 березня 1906 року царською поліцією. 6 червня 1906 року був звільнений з-під арешту під заставу в 300 крб., а 8 липня 1908 року справа проти Бесєдова була закрита за недостатністю доказів.

Продовжував працювати на Дніпровському металургійному заводі, займався нелегальною революційною діяльністю. Був одним із організаторів і членів правління лікарняної каси, яку більшовики використовували для партійної пропаганди. Знаходився під таємним наглядом поліції, у нього регулярно проводили обшуки, його неодноразово арештовували. У 1913 році входив до групи «ліквідаторів» у РСДРП.

Був одним із організаторів квітневого страйку 1916 року на Дніпровському заводі. Страйк був придушений, більше 300 робітників відправлено на фронт, організаторів та керівників страйку, у тому числі і Бесєдова, арештовано.

З перемогою Лютневої революції 1917 року був звільнений із в'язниці. Повернувся у Кам'янське, де очолив місцеву організацію РСДРП(б), обирався членом виконавчого комітету Кам'янської Ради робітничих депутатів. У вересні 1917 році на виборах повітового земства у Кам'янському перемогли більшовики, а головою волосної земської управи став Бесєдов. Брав активну участь у встановленні радянської влади у Кам'янському, очолював робітничо-селянську міліцію селища.

У 1918—1919 роках — учасник боїв з австро-німецькими військами; начальник одного з районних відділів міліції міста Москви; член виконавчого комітету Кам'янської Ради робітничих депутатів. У 1919 році служив у лавах Червоної Армії під час боротьби з Денікіним, був членом військового трибуналу.

У 1920—1921 роках — голова виконавчого комітету Кам'янської Ради робітничих, селянських і червоноармійських депутатів, заступник голови Кам'янського районного виконавчого комітету.

З серпня по листопад 1921 року одночасно очолював Дніпровський металургійний завод у Кам'янському, був його першим «червоним директором»

Завод практично не працював, знаходився у жахливому стані і майже весь був розграбований. У зв'язку з розслідуванням крадіжок Бесєдов навіть деякий час перебував під арештом. Потім працював у Катеринославі, де очолював Катеринославську сільськогосподарську кооперацію губернії.

Помер у 1925 році. Похований біля пам'ятника «Прометей» у Кам'янському.

Джерела[ред. | ред. код]