Бехшахр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бегшагр
بهشهر
Основні дані
36°42′00″ пн. ш. 53°33′00″ сх. д. / 36.70000° пн. ш. 53.55000° сх. д. / 36.70000; 53.55000
Країна Іран
Регіон Мазандаран
Столиця для Behshahr Countyd (шагрестан)
Засновано 1906
Населення 93 200 осіб (2006)
Висота НРМ 10 м[1]
Часовий пояс +3:30
GeoNames 140918
Міська влада
Мапа
Мапа


CMNS: Бегшагр у Вікісховищі

Бегшагр (перс.بهشهر — «Небесне місто») — місто на півночі Ірану в провінції Мазандаран, адміністративний центр шагрестану Бегшагр. Розташований за 7 км від південного узбережжя Каспійського моря, у передгір'ї гірського пасма Ельбурс. Залізнична станція на гілці Тегеран — Сарі — Горган.

Історія[ред. | ред. код]

Назва «Бегшагр» означає «Небесне місто». Раніше місто називалося Ашраф або Ашраф-аль-Белад. В місті є багато історичних пам'яток, таких як Аббас-Абад, домівка шаха Аббаса І та фабрика Шит Сазі.

У передмісті Бегшагра, після археологічних розкопок, було відкрито старовинне місто та знайдено близько тисячі рештків тіл від дітей до літніх людей, зріст яких перевищував зріст сучасної людини. Також було знайдено багато золотих речей та глечиків.

Економіка[ред. | ред. код]

Бегшагр — промислове місто, осередок виробництва «токме» — рослинної олії, та мила «Ріка». У Бегшагрі розташована штаб-квартира Behshahr Industrial Company — найбільшого виробника рослинної олії в Ірані з 1951 р.

Культура[ред. | ред. код]

Щорічно в Бегшагрі проходить культурний фестиваль. Визначні представники іранського шоу-бізнесу збираються в Бегшагрі для урочистої церемонії нагородження діячів культури.

З Бегшагра походять багато відомих людей Ірану, від акторів до політиків. Одним з найвідоміших державних діячів з Ірану є Ахмад Таввакколі, який був кандидатом у президенти.


Туризм[ред. | ред. код]

Основним туристичним курортом є Аббас-Абад, відомий як своєю пишною рослинністю та красою природи, так і історичним значенням.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GeoNames — 2005.

Посилання[ред. | ред. код]