Беюкага Мірзазаде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Беюкага Мешаді огли Мірзазаде
азерб. Böyükağa Məşədi oğlu Mirzəzadə
Народження 21 лютого 1921(1921-02-21)
СРСРБаку, СРСР
Смерть 3 листопада 2007(2007-11-03) (86 років)
  Азербайджан Баку, Азербайджан
Національність азербайджанець
Країна  СРСР
 Азербайджан
Жанр художник
Навчання Бакинське художнє училищеd і Азербайджанський державний університет культури і мистецтва
Діяльність художник
Вчитель Азім Аслан-огли
Працівник Бакинське художнє училищеd
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора орден «Знак Пошани» орден «Слава»
People's Artist of the Azerbaijan SSR заслужений діяч мистецтв Азербайджанської РСР

Беюкага Мешаді огли Мірзазаде (азерб. Böyükağa Məşədi oğlu Mirzəzadə; *21 лютого 1921(19210221), Баку, Азербайджанська РСР — †3 листопада 2007, Баку, Азербайджанська Республіка) — азербайджанський художник, народний художник Азербайджану (1967).

Біографія[ред. | ред. код]

У 1939 році Беюкага Мірзазаде закінчив Бакинський художній технікум, де одним з його вчителів був Азім Азімзаде. У 1940 році Мірзазаде поступив в Московський художній інститут, але не зміг закінчити своє навчання через що почалася німецько-радянська війна. У наступні роки Беюкага Мірзазаде навчався в Азербайджанському державному університеті культури і мистецтва. Після закінчення освіти він працював викладачем в Бакинському художньому технікумі, а також художником. Мірзазаде був завідувач кафедри в Азербайджанському державному університеті культури і мистецтва, і професором Азербайджанської Художньої Акакдеміі.

Твори художника зберігаються та експонуються в Азербайджанському державному музеї мистецтв у музеї Азербайджанської літератури імені Нізамі Гянджеві і в Бакінському музеї сучасного мистецтва. Беюкага Мірзазаде зарекомендував себе як прекрасний театральний художник, він автор сценічного оформлення для 20 вистав. Мірзазаде був лауреатом державної премії Азербайджанської республіки. Художник неодноразово виставлявся в радянському союзі і за його межами.

Посилання[ред. | ред. код]