Биконя Оксана Павлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Биконя Оксана Павлівна
Народилася 15 грудня 1971(1971-12-15) (52 роки)
Новомихайлівське, Врадіївська селищна територіальна громада, Первомайський район, Миколаївська область, Українська РСР, СРСР
Alma mater Далекосхідний федеральний університет
Заклад НУ «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
Науковий ступінь доктор педагогічних наук[d]

Оксана Павлівна Биконя (нар. 15 грудня 1971(1971грудня15), с. Жовтневе Миколаївської області) — науковець, автор підручників та навчальних посібників з методики викладання іноземних мов, викладач, доктор педагогічних наук[1], професор.

Зробила і робить значний внесок у розвиток навчання ділової усної та писемної англійської мови в Україні та країнах СНД.

Життєпис[ред. | ред. код]

Оксана Биконя народилася 15 грудня 1971 року в селі Жовтневе (нині Новомихайлівське) Врадіївського району Миколаївської області, у сім'ї військового і операційної медичної сестри — Карлович Павла Васильовича і Карлович Ніни Михайлівни.

Закінчила середню школу № 2 у місті Чернігів.

У 1996 році закінчила Далекосхідний державний університет у місті Владивосток, має диплом за спеціальністю «філолог, викладач англійської мови та літератури зі спеціальності «Філологія».

З 1989 по 1990 рік працювала лаборантом воєнної кафедри Далекосхідного державного університету у місті Владивосток.

З 1990 року по 1996 рік навчалася в Далекосхідному державному університеті м. Владивосток.

Після закінчення Далекосхідного державного університету з 1996 по 1998 рік працювала викладачем кафедри іноземних мов по 10 розряду в Далекосхідному державному технічному університеті. У 1998 році була обрана по конкурсу викладачем кафедри іноземних мов по 11 розряду.

З 1998 по 1999 рік працювала асистентом кафедри іноземних мов по 11 розряду в Далекосхідному державному технічному рибогосподарському університеті міста Владивосток.

З 1999 по 2005 рік працювала старшим викладачем кафедри іноземних мов Інституту муніципального менеджменту та бізнесу в місті Чернігів.

З 2002 по 2005 рік була здобувачем кафедри методики викладання іноземних мов Київського державного лінгвістичного університету.

З 2005 по 2008 рік працювала старшим викладачем кафедри іноземних мов Чернігівського інституту менеджменту та підприємництва, відокремленого підрозділу Української академії бізнесу та підприємництва.

У 2006 році захистила кандидатську дисертацію у спеціалізованій вченій раді у Київському національному лінгвістичному університету за напрямом 13.00.02 — теорія та методика навчання: германські мови. Тема дисертації: «Навчання майбутніх економістів ділових усних та писемних переговорів англійською мовою». Отримала науковий ступінь кандидата педагогічних наук 12 жовтня 2006 р. (Диплом: ДК № 036260).

З 2008 по 2010 рік працювала завідувачем кафедри гуманітарних дисциплін Чернігівського факультету бізнесу Української академії бізнесу та підприємництва.

З 2010 по 2011 рік працювала доцентом кафедри мов та методики їх викладання у початковій школі Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка.

У 2011 році отримала вчене звання доцента кафедри мов та методики їх викладання у початковій школі (протокол № 1/01-Д).

З 2011 по 2014 рік навчалася в докторантурі з відривом від виробництва на кафедрі методики викладання іноземних мов (тепер — кафедра методики викладання іноземних мов й інформаційно-комунікаційних технологій) Київського національного лінгвістичного університету.

У 2014 працювала доцентом кафедри мов та методики їх викладання Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, зараз це — Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка.

Зараз працює в Академії Державної пенітенціарної служби України в м. Чернігові.

Оксана Павлівна Биконя захистила 16 січня 2018 року дисертацію «Теоретико-методичні засади самостійної позааудиторної роботи з англійської мови студентів економічних спеціальностей» на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук за спеціальністю 13.00.02 — теорія і методика навчання: германські мови.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Зараз проживає у місті Чернігів, Україна.

Заміжня. Має двох доньок — Дар'я (1992) та Домініка (2007), та сина Артура (2000).

Наукові праці та навчальні підручники[ред. | ред. код]

Має 7 підручників з англійської мови, рекомендованих МОН України, з них 2 комп’ютерні диски для роботи в інформаційно-комунікаційному середовищі.

Має 98 наукових та науково-методичних праць, з них 51 — у фахових виданнях[2].

Навчальні підручники[ред. | ред. код]

  1. Навчальний посібник «Ділова англійська мова» для студентів, аспірантів та викладачів спеціальностей, пов’язаних з менеджментом, маркетингом, економікою тощо, а також для тих, хто займається організацією та практикою зовнішньоекономічною діяльності. Посібник складається з дванадцяти розділів (Units 1—12), англо-українського словника (вокабуляра) до даного посібника. Запропонований комплекс вправ та завдань реалізується на основі кредитно-модульної організації навчання та враховує різний рівень підготовки студентів, різний рівень швидкості сприйняття та засвоєння матеріалу, сприяє індивідуалізованому вирішенню проблем, які виникають у процесі самостійної підготовки до заняття. Оригінальні англомовні тексти з численними вправами та завданнями висвітлюють різні аспекти англійського ділового спілкування[3].
  2. Навчально-методичний посібник «Ділова англійська мова: Книга для викладача» з комп'ютерною підтримкою призначена для викладачів та аспірантів спеціальностей, пов'язаних з менеджментом, маркетингом, економікою, а також для тих, хто займається організацією та практикою зовнішньоекономічною діяльності. Посібник складається з методичних рекомендацій, тестів, ключів до дванадцяти розділів (Units 1—12) навчального посібника «Ділова англійська мова», рольових ігор «Ділові переговори», мовного матеріалу щодо ведення ділових переговорів, англо-українського словника (вокабуляра) до кожного розділу в навчальному посібнику «Ділова англійська мова». До посібника додається комплекс комп'ютерних вправ, зроблених у текстовому редакторі, на CD. Запропонований комплекс комп'ютерних вправ та завдань реалізується на основі кредитно-модульної організації навчання та враховує різний рівень підготовки студентів, різний рівень швидкості сприйняття та засвоєння матеріалу, сприяє індивідуалізованому вирішенню проблем, які виникають у процесі самостійної підготовки до заняття. Оригінальні англомовні тексти з численними вправами та завданнями висвітлюють різні аспекти англійського ділового спілкування. Всі права застережені. Жодна частина не може бути передрукована або передана в будь-якій формі або будь-яким способом, електронним або механічним, включаючи фотокопіювання, запис, інформаційне збереження та систему відновлення[4].
  3. В посібнику «Завдання для самостійної роботи з англійської мови за професійним спрямуванням» пропонуються завдання для самостійного опрацювання студентам економічних спеціальностей, аспірантам та викладачам спеціальностей, пов’язаних з менеджментом, маркетингом, економікою тощо, а також для тих, хто займається організацією та практикою зовнішньоекономічною діяльності. Посібник складається з п’яти частин (Part I—V), до кожної частини додаються ключі та глосарій (англо-український словник). Запропонований комплекс вправ та завдань реалізується на основі кредитно-модульної організації навчання та враховує різний рівень підготовки студентів, різний рівень швидкості сприйняття та засвоєння матеріалу, сприяє індивідуалізованому вирішенню проблем, які виникають у процесі самостійної підготовки до заняття. Оригінальні англомовні тексти з численними вправами та завданнями висвітлюють різні аспекти англійського ділового спілкування[5].
  4. Ділові усні та писемні переговори англійською мовою : навчальний посібник для вузів / Оксана Павлівна Биконя. — Київ : Центр навчальної літератури, 2006. — 485 с. — Бібліогр.: с. 481—483. — На англ., укр. яз. — ISBN 966-364-158-4[6].
  5. Ділова англійська мова: навчальний посібник для студ. вузів [Електронний ресурс] / О. П. Биконя. — Вінниця : Нова книга, 2010. — 310 с.[7].

Список наукових праць[ред. | ред. код]

  1. Биконя О. П. Автоматизації формування завдань до комп’ютерного тесту з ділової англійської мови // Наукові записки. Серія «Психолого-педагогічні науки» (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя) / за заг. ред. проф. Є. І. Коваленко. — Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2011. — № 9. — С. 73-75. (фахова)
  2. Биконя О. П. Дидактичні основи створення навчально-методичних комплексів з комп’ютерною підтримкою у навчанні англійської мови // / Наукові записки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. — Ніжин: Вид-во НДУ імені Миколи Гоголя, 2011. — Вип. 2. — С. 51—53. (фахова)
  3. Биконя О. П. Електронний кейс з ділової англійської мови у самостійній позааудиторній роботі студентів економічних спеціальностей // Збірник наукових праць «Педагогічний процес: теорія і практика». — К.: Вид. центр КНЛУ, 2012. (фахова)
  4. Биконя О. П. Електронний підручник з англійської мови як засіб забезпечення самостійної роботи студентів немовних спеціальностей // Теоретичні питання культури, освіти та виховання: Збірник наук. праць / За ред. М. Б. Євтуха; укладач О. В. Михайличенко. — К.: Вид. центр КНЛУ, 2011. — № 43. — С. 81—82. (фахова)
  5. Биконя О. П. Загально-дидактичні принципи навчання майбутніх економістів ділового англомовного говоріння // Науковий випуск Чернівецького університету «Педагогіка та психологія»: Збірник наукових праць. — Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2011. — № 577. — С. 11—16. (фахова)
  6. Биконя О. П. Использование учебно-методических комплексов с электронным носителем при обучении студентов неязыковых специальностей английскому языку // сб. материалов научно-практич. конф. «Лингвокультурное образование в системе вузовской подготовки специалистов», Брест, 19—20 ноября 2011 г. / Брест. гос. ун-т имени А. С. Пушкина; редкол.: А. Н. Гарбалев [и др.]; под общ. ред. А. Н. Сендер. — Брест: БрГУ, 2011. — С.41—44.
  7. Биконя О. П. Інноваційні підходи у навчанні ділової англійської мови самостійно та позааудиторно у вищих навчальних закладах // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції «Лінгвістичні проблеми та інноваційні підходи до викладання чужоземних мов у вищих навчальних закладах». — Л.: ЛДУ БЖД, 2012. — С. 22.
  8. Биконя О. П. Мета та зміст самостійного оволодіння англомовним діловим писемним мовленням майбутніми економістами // Наукові записки. Серія «Філологічна». Острог: Видавництво Національного університету «Острозька академія». — Вип. 20. — 2012. (фахова)
  9. Биконя О. П. Оптимізація самостійної роботи з англійської мови студентів економічних спеціальностей засобами інформаційно-комунікаційних технологій // Львів: ЛДУ БЖД, 2012. (фахова)
  10. Биконя О. П. Організація самостійної діяльності студентів ділової англійської мови з використанням комп’ютера // Наукові записки. Серія «Філологічна». Острог: Видавництво Національного університету «Острозька академія». — Вип. 19. — 2011. — С. 409—412. (фахова)
  11. Биконя О. П. Особливості навчання ділової англійської мови студентів економічних спеціальностей // Вісник КНЛУ. Серія Педагогіка та психологія. — К.: Вид. центр КНЛУ, 2011. — Вип. 20. — С. 150—157. (фахова)
  12. Биконя О. П. Проблема застосування інформаційно-комунікаційних технологій при викладанні англійської мови за професійним спрямуванням // Вісник Чернігівського національого педагогічного університету: Збірник. — Чернігів: ЧДПУ, 2011. — № 85. — С. 26—28. (фахова)
  13. Биконя О. П. Психолого-педагогічні передумови самостійної роботи з англійської мови студентів немовних спеціальностей // Теоретичні питання культури, освіти та виховання: Збірник наук. праць / За ред. М. Б. Євтуха; укладач О. В. Михайличенко. — К.: Вид. центр КНЛУ, 2011. — № 44. — С. 56—59.(фахова)
  14. Биконя О. П. Форми та види самостійної позааудиторної роботи з англійської мови в економічному вищому навчальному закладі // Теоретичні питання культури, освіти та виховання: Збірник наук. праць / За ред. М. Б. Євтуха; укладач О. В. Михайличенко. — К.: Вид. центр КНЛУ, 2012. — № 45.(фахова)
  15. Биконя О. П. Цілі та принципи самостійної позааудиторної роботи з англійської мови студентів економічних спеціальностей // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Україна і світ: діалог мов та культур». — К.: Вид. центр КНЛУ, 2012.
  16. Биконя О. П. Оптимізація самостійної роботи з англійської мови студентів економічних спеціальностей засобами інформаційно-комунікаційних технологій / Биконя О. П. // Збірник наукових праць «Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності». Частина II. — Л.: ЛДУ БЖД, 2012. — № 5. — С. 42—46.
  17. Биконя О. П. Електронний кейс з ділової англійської мови у самостійній позааудиторній роботі студентів економічних спеціальностей / Биконя О. П. // Збірник наукових праць «Педагогічний процес: теорія і практика». — Вип. 3. — 2012. — С. 38—48.
  18. Биконя О. П. Форми та види самостійної позааудиторної роботи з англійської мови в економічному вищому навчальному закладі / Биконя О. П. // Теоретичні питання культури, освіти та виховання: Збірник наук. праць / За ред. М. Б. Євтуха; укладач О. В. Михайличенко. — К.: Вид. центр КНЛУ, 2012. — № 45. — С. 90—93
  19. Technique for self-study oral and writing business English / Биконя О. П. // Науковий випуск Чернівецького університету «Педагогіка та психологія»: Збірник наукових праць. — Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2012. — № 5. — С. 37-42.
  20. Биконя О. П. New technologies of vocationally oriented English learning which leading to autonomy of students / О. П. Биконя // Сучасні тенденції розвитку іншомовної освіти у середній та вищій школі: стан, проблеми, перспективи [Текст] : збірник матеріалів науково-практичного семінару / за ред. канд. пед. наук, доцента В. П. Іванишиної — Чернігів: ЧДТУ, 2012. — С. 55—59.

Праці для здобування наукового ступеня[1][ред. | ред. код]

  • [Д] (2017) Теоретико-методичні засади самостійної позааудиторної роботи з англійської мови студентів економічних спеціальностей
  • [К] (2006) Навчання майбутніх економістів ділових усних та писемних переговорів англійською мовою

Наукова періодика[1][ред. | ред. код]

2011
  • Електронний підручник з англійської мови як засіб забезпечення самостійної роботи студентів немовних спеціальностей
  • Психолого-педагогічні умови самостійної роботи з англійської мови студентів немовних спеціальностей
2012
  • Вимоги до рівня володіння студентами економічних спеціальностей англомовною комунікативною компетентністю у діловому говорінні
  • Форми та види самостійної позааудиторної роботи з англійської мови в економічному вищому навчальному закладі
2013
  • Вимоги до електронного посібника для самостійного оволодіння майбутніми економістами англомовним діловим говорінням та письмом
  • Відбір відео і аудіофонограм для самостійного позааудиторного навчання ділового англомовного говоріння та письма
  • Методичні вимоги щодо використання електронного посібника у навчанні ділового англомовного говоріння та письма
  • Особливості навчання студентів ділової англомовної презентації з використанням ІКТ
  • Тестовий контроль рівня володіння англомовними продуктивними компетентностями з використанням електронного посібника
2014
  • Використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчанні студентів ведення ділових англомовних засідань
  • Модель організації самостійної позааудиторної роботи з ділової англійської мови засобами електронного посібника
  • Самостійна позааудиторна робота з англійської мови та реалізація її в електронному посібнику
2015
  • Вимоги до рівня володіння майбутніми економістами англомовною компетентністю у діловому письмі
  • Навчання майбутніх фахівців написання англомовних ділових листів з використанням електронного посібника «Cool businessman»
  • Система вправ для самостійного позааудиторного навчання англомовного ділового говоріння та письма засобами електронного посібника
2016
  • Особистісно-діяльнісний підхід до самостійного позааудиторного навчання англомовного ділового говоріння та письма
  • Системний підхід до вирішення проблеми організації самостійної позааудиторної роботи студентів у навчанні англійської мови
  • Функціональні компоненти діяльності викладача та студентів у самостійній позааудиторній роботі з англійської мови з використанням мультимедійного електронного посібника

Список джерел[ред. | ред. код]

  1. а б в Биконя Оксана Павлівна. www.irbis-nbuv.gov.ua. Архів оригіналу за 13 березня 2022. Процитовано 25 травня 2018.
  2. Биконя Оксана Павлівна. socwork.stu.cn.ua. Архів оригіналу за 26 травня 2018. Процитовано 25 травня 2018.
  3. Биконя, О. П. Ділова англійська мова. [англ].: Навчальний посібник для ВНЗ (англ.). Нова Книга. ISBN 9789663822792.
  4. Биконя, О. П. Ділова англійська мова.: Книга для викладача (англ.). Нова Книга. ISBN 9789663822815.
  5. Биконя, О. П. Завдання для самостійної роботи з англійської мови за професійним спрямуванням. [англ].: Навчальний посібник (англ.). Нова Книга. ISBN 9789663822808.
  6. Биконя, О. П. Ділові усні та писемні переговори англійською мовою — Електронний каталог ЦНБ Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. library.univer.kharkov.ua. Процитовано 25 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  7. Биконя, О. П. Ділова англійська мова: навчальний посібник для студ. вузів [Електронний ресурс] — Наукова бібліотека Одеського Національного університету імені І. І. Мечникова. liber.onu.edu.ua. Процитовано 25 травня 2018.