Битва під Агордатом (1941)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва під Агордатом
Східноафриканська кампанія
Дата26 — 31 січня 1941 року
МісцеАгордат, Еритрея
Результат Перемога союзників
Сторони
Велика Британія Велика Британія Італія Італія
Командувачі
Вільям Платт Луїджі Фруші
Сили
2 піхотні дивізії; частково Сили оборони Судану (Sudan Defence Force) 6000-7 000
Втрати
? 1500—2000 полонених, 14 танків, 43 гармати

Битва під Агордатом (26 — 31 січня 1941) — одна з битв східноафриканської кампанії Другої світової війни.


Короткий зміст[ред. | ред. код]

21 січня 1941 року італійські війська почали відступ з англо-єгипетського Судану на укріплені позиції по лінії Агордат — Баренту в Еритреї. Відхід прикривався кавалерійськими рейдами, котрі проводили сили Амедео Савойського.

Італійські сили складалися з 10 батальйонів аскарі, батальйону чорносорочечників, кавалерії та загону німецьких матросів, яких війна застала в порту Массауа. Британські сили були розділені на дві групи: індійська 4-та піхотна дивізія і сили оборони Судану наступали через Керу на Агордат, 5-та піхотна дивізія просувалася до Баренту.

Перебіг подій[ред. | ред. код]

26 січня розпочалося інтенсивне бомбардування італійських позицій, а Південноафриканські ВПС знищили на землі більшість італійських літаків на аеродромах в Асмері і Гурі.

29 січня британці захопили гору Кокен, але вона була відбита італійською контратакою.

31 січня завдяки пануванню в повітрі, великій чисельній перевазі і наявності невразливих для італійської артилерії танків «Матильда», британським військам вдалося прорвати італійські оборонні позиції під Агордатом. Отримавши про це звістку, італійські війська, що оборонялися під Баренту, змушено відступили.

Наслідки[ред. | ред. код]

Внаслідок знищення італійських ВПС авіація Великої Британії та її союзників здобула панування в повітрі до кінця всієї Східноафриканської кампанії.

Після битви британські війська перейшли до переслідування італійських сил, але були змушені зупинитися біля річки Барака — підрозділ полковника Орландо Лорендзіні підірвав єдиний міст. Пауза в часі дозволила італійським військам зміцнитися у Керені.

Джерела[ред. | ред. код]