Блінатумомаб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блінатумомаб
Є активним інгредієнтом в Blincytod[1]
Правовий статус у медицині обрамлене застереження[2]
Категорія безпеки під час вагітності US pregnancy category Cd
Оцінка ймовірності LiverTox LiverTox toxicity likelihood category E*d[3]
Офіційний сайт

Блінатумомаб (англ. Blinatumomab, лат. Blinatumomabum) — моноклональні антитіла, протипухлинні засоби.

Фармакологічні властивості

[ред. | ред. код]

Механізм дії

[ред. | ред. код]

Блінатумомаб є біоспецифічним активатором Т-клітин (BiTE®) і являє собою антитіло-конструкт, селективно зв'язується з антигеном CD19, який експресується на поверхні В-клітин, і антигеном CD3, який експресується на поверхні Т-клітин. Він активує ендогенні Т-клітини, поєднуючи CD3 в комплексі Т-клітинного рецептора (ТКР) з CD19 на доброякісних і злоякісних В-клітинах. Протипухлинна активність блінатумомаба є поліклональною по природі і не залежить від молекул людського лейкоцитарного антигену на клітинах-мішенях. Опосередковане блінатумомабом утворення цитолітичного синапсу між Т-кліткою і пухлинної кліткою призводить до вивільнення протеолітичних ферментів, що руйнують клітини-мішені як у стадії проліферації, так і в стадії спокою. Блінатумомаб транзиторно активує підвищення експресії молекул клітинної адгезії, вироблення цитолітичних білків, вивільнення запальних цитокінів і проліферацію Т-клітин і призводить до ліквідації клітин CD19 +.[4]

Імуногенність

[ред. | ред. код]

Імуногенність блінатумомаба була оцінена за допомогою скринінгового імуноаналізу методом визначення електрохемілюмінесценціі для виявлення зв'язують його антитіл. Для пацієнтів з позитивним результатом в скринінговому імуноаналізі сироватки був виконаний біологічний аналіз in vitro для виявлення нейтралізуючих антитіл.

У клінічних дослідженнях у 0,9 % (2 з 225) пацієнтів з рецидивуючим або рефрактерним гострий лімфобластний лейкоз (ГЛЛ), які отримували блінатумомаб, виявлений позитивний результат на антитіла до цього біоспецифічного активатора; в обох випадках антитіла були нейтралізовані.

Утворення антитіл до блінатумомабу може вплинути на його фармакокінетику. Зв'язки між розвитком антитіл і розвитком небажаних реакцій відмічено не було.

Як і всі терапевтичні білки блінатумомаб має потенційну імуногенність. У разі підозри на освіту нейтралізують антитіл слід провести відповідний аналіз (дослідження) для їх виявлення.[5]

Виявлення утворення антитіл до блінатумомабу в значній мірі залежить від чутливості і специфічності аналізу. Крім того, декількох факторів, у тому числі методика аналізу, поводження з пробами, час відбору проб, супутні ЛЗ і основне захворювання, можуть впливати на частоту позитивної відповіді на антитіла (включаючи нейтралізуючі антитіла). З цих причин, порівняння частоти виникнення антитіл до блінатумомабу з частотою виникнення антитіл до інших ЛЗ може вводити в оману.[6]

Метаболізм

[ред. | ред. код]

Метаболічний шлях блінатумомаба не вивчалось. Очікується, що як і інші терапевтичні білки, блінатумомаб буде деградувати на малі пептиди і амінокислоти за допомогою катаболічних шляхів.[7]

Побічні дії

[ред. | ред. код]

Найбільш серйозні небажані реакції, які можуть виникати під час лікування блінатумомабом включають неврологічні явища, інфекції, синдром вивільнення цитокінів, синдром лізису пухлини і нейтропенія / фебрильну нейтропенію.

Найбільш поширеними небажаними реакціями, що виникають у понад 20 % пацієнтів за результатами аналізу об'єднаних даних клінічних досліджень (n = 475) були гіпертермія, головний біль, стомлюваність, нудота, тремор, гіпокаліємія, діарея і озноб.

Небажані реакції представлені нижче за класами систем органів по MedDRA і категоріям частоти. Категорії частоти були визначені за загальним коефіцієнтом частоти, зареєстрованому для кожної НР в об'єднаних даних клінічних досліджень (n = 475). У кожному класі систем органів небажані реакції представлені в порядку убування серйозності: дуже часто (≥1 / 10); часто (≥1 / 100, <1/10); рідко (≥1 / 1000, <1/100).

Інфекційні та паразитарні захворювання: дуже часто — бактеріальні, грибкові, вірусні інфекції, інфекції інших патогенів; часто — сепсис, пневмонія.

З боку крові та лімфатичної системи: дуже часто — фебрильна нейтропенія, анемія, нейтропенія, тромбоцитопенія, лейкопенія; часто — лейкоцитоз, лімфопенія; рідко — гемофагоцитарний гістіоцитоз.

З боку імунної системи: дуже часто — синдром вивільнення цітокінів; часто — цитокінова буря, гіперчутливість.

З боку обміну речовин і харчування: дуже часто — гіпокаліємія, гіпомагніємія, гіперглікемія, зниження апетиту; часто — гіпофосфатемія, гіпоальбумінемія, синдром лізису пухлини

З боку психіки: дуже часто — безсоння; часто — сплутанність свідомості, дезорієнтація.

З боку нервової системи: дуже часто — головний біль, тремор, запаморочення; часто — енцефалопатія, афазія, парестезія, судоми, когнітивний розлад, розлади мови, погіршення пам'яті.

З боку серця: часто — тахікардія.

З боку судин: дуже часто — зниження артеріального тиску; рідко — синдром підвищеної проникності капілярів.

З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння: дуже часто — кашель.

З боку шлунково-кишкового тракту: дуже часто — нудота, запор, діарея, біль в животі, блювання.

З боку шкіри і підшкірних тканин: дуже часто — висип.

З боку скелетно-м'язової системи та сполучної тканини: дуже часто — біль в спині, біль у кінцівці, артралгія, біль у кістках.

Загальні розлади і реакції в місці введення: дуже часто — гіпертермія, периферичний набряк, озноб, стомлюваність, біль у грудях; часто — набряк.

Протипоказання

[ред. | ред. код]

Гіперчутливість до блінатумомабу; важкий ступінь ниркової недостатності; тяжкий ступінь печінкової недостатності; вагітність; період грудного вигодовування.

Торгові назви

[ред. | ред. код]

Блінцито

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/003731/human_med_001921.jsp
  2. FDA-sourced list of all drugs with black box warnings (Use Download Full Results and View Query links.
  3. LiverTox
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 23 червня 2020. Процитовано 22 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 червня 2020. Процитовано 22 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 червня 2020. Процитовано 22 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 23 червня 2020. Процитовано 22 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)