Бліндаж штабу Південно-Західного фронту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бліндаж штабу Південно-Західного фронту
Тип бліндаж
Розташування Новошахтинськ, Росія
Будівельні
матеріали
дерево, сталь, земля
Поточний
стан
аварійне
Керівники Ф. В. Толбухін

Бліндаж штабу Південно-Західного фронту (рос. Блиндаж штаба Юго-Западного фронта)  — бліндаж генерала армії Ф. В. Толбухіна, командував Південним фронтом у Великої Вітчизняної війни. Розташований за адресою: місто Новошахтинськ, вулиця Фрунзе д. 15, 17, 19. Крім бліндажа збереглося і будівля, в якій розташовувалися відділи фронтового штабу. Бліндаж має статус історичної пам'ятки. Його складають дві маленькі кімнати, оббиті зсередини дошками. Перекриття із сталевих рейок і товстої земляного насипу успішно захищала його від артилерійського вогню противника. На будівлі штабу розміщена меморіальна табличка. Саме там виношувалися плани розгрому великого підрозділи німецьких військ на Міусе[1].

23 січня 2013 року на робочій нараді по темі уточнення числа військових поховань Новошахтинске та їх благоустрою особливу увагу було приділено питанню щодо об'єкта культурної спадщини федерального значення — бліндажу штабу Південно-Західного фронту. Історичний пам'ятник весь цей час перебував в аварійному стані. У січні 2013 року муніципальне установа «Новошахтинський історико-краєзнавчий музей» отримало охоронне зобов'язання, за умовами якого до 2017 року повинні бути проведені заходи щодо реконструкції цієї пам'ятки і створені нормальні умови його функціонування[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Андріанов в. І., Терещенко А. Р. Пам'ятники Дону: Розповідь про пам'ятники та пам'ятні місця Ростовської області [Архівовано 16 вересня 2017 у Wayback Machine.] — Ростов на Дону: Ростовське книжкове видавництво, 1981 — 176 с.
  2. У Новошахтинске відновлять бліндаж штабу Південно-Західного фронту. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 22 вересня 2017.