Богдан Недільський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Богдан Недільський
Особисті дані
Народження 23 серпня 1967(1967-08-23) (56 років)
  Чикаго, США
Громадянство  США
Позиція півзахисник, захисник
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1985–1988 США «Маркетт Голден Іглз»  ? (?)
США «Крила» (Чикаго)  ? (?)
1991 СРСР «Карпати» (Львів) 14 (0)
США «Крила» (Чикаго)  ? (?)
США «Леви» (Чикаго)  ? (?)
США «Чорноморська Січ»  ? (?)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Богдан Оверкович Недільський (англ. Bohdan Nedilsky; 23 серпня 1967, Чикаго, США) — американський футболіст українського походження, півзахисник. Перший американський легіонер в українському футболі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 23 серпня 1967 року в родині українських переселенців, що переїхали до США після другої світової війни. Мама народилася у Львові, а тато — у Станиславові. У вихованні хлопчика чималу роль батьки відводили недільній школі та спортивним товариствам діаспори. З 10-ти років займався футболом у юнацькій команді суспільства «Чорноморська Січ», де його першим тренером став Ігор Чупенко.

Після навчання в школі він вступив до Університету Маркетта. Вивчав психологію і грав у півзахисті університетської команди «Маркетт Голден Іглз». 1988 року став чемпіоном II Української спортової олімпіади, яка проводилася з нагоди 1000-річчя хрещення Русі.

1990 року отримав запрошення до української збірної Америки. Під керівництвом Євгена Чижовича команда діаспори провела два матчі з львівськими «Карпатами». Перший поєдинок завершився перемогою гостей, а Богдан Недільський забив єдиний гол своєї команди. Після другого матчу Карло Мікльош запропонував йому спробувати свої сили в українському футболі. Приблизно півроку тривали бюрократичні зволікання з боку Федерації футболу СРСР. У цей час Богдан Недільський стажувався в угорському «Ференцвароші».

До Львова приїхав у березні 1991 року. Мешкав у гуртожитку, в одній кімнаті з воротарем Валерієм Паламарчуком. 9-го травня дебютував у складі «Карпат». На 85-й хвилині матчу з дрогобицькою «Галичиною» замінив Романа Толочка. Того року львівський клуб здобув перемогу в західній зоні другої ліги, а Богдан Недільський виходив на поле 14 разів.

По завершенні сезону повернувся до США. Займався науковою і викладацькою діяльністю. Паралельно виступав за клуби «Крила», «Леви», «Чорноморська Січ», а також тренував шкільні футбольні команди.

Посилання[ред. | ред. код]