Божидар Джеліч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Божидар Джеліч
серб. Божидар Ђелић
Народився 1 квітня 1965(1965-04-01) (59 років)
Белград, СР Сербія, СФРЮ
Країна  Сербія
Місце проживання Белград
Діяльність економіст
Alma mater Гарвардська школа бізнесу, Гарвардський інститут державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді, Інститут політичних досліджень, HEC Paris і Вища школа соціальних наук
Знання мов сербська
Заклад Лазардd
Членство HEC Alumnid
Посада уряд Сербії 2001—2004d
Партія Демократична партія Сербії
Конфесія Сербська православна церква
Сайт djelic.net

Божидар Джеліч (серб. Božidar Đelić, Божидар Ђелић; нар. 1 квітня 1965(19650401), Белград) — сербський економіст і політик.

Він народився у Белграді, дитинство провів у Парижі. Закінчив бізнес-школу «HautesEtudesCommerciales» і Паризький інститут політичних наук (InstitutdeSciencesPolitiquesdeParis), у 1988 році закінчив магістратуру у Вищій школі суспільних наук, вивчав державне управління у Гарвардському інституті державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді (John F. Kennedy School of Government) у 1991 році.

У 19911992 рр. був радником Уряду Польщі у галузі приватизації і макроекономічних реформ.

У 19921993 рр. — радник в.о. прем'єр-міністра РФ Єгора Гайдара з питань макроекономічних реформ і віце-прем'єра Анатолія Чубайса з питань програми приватизації. Керував Відділом з макроекономіки та фінансів у кабінеті міністра фінансів Бориса Федорова.

19932000 — партнер у консалтинговій компанії «McKinsey & Company» в Парижі і в Кремнієвій долині.

1997 рік — очолював команду радників з реформ економіки румунського прем'єр-міністра Віктора Чорби.

З жовтня по грудень 2000 був шефом експертної команди віце-прем'єра СРЮ Міролюба Лабуса, відповідальним за розробку економічної програми.

20012003 рр. — Міністр фінансів в уряді Зорана Джинджича.

20052007 рр. — Директор групи «Crédit Agricole» по Східній Європі, поряд з іншим керував переговорами з придбання «Індекс-банку» в Україні.

Після дострокових виборів 2007 року Джеліч був кандидатом на посаду прем'єр-міністра Сербії від Демократичної партії, проте, за умовами коаліційної угоди з Демократичною партією Сербії, прем'єром став Воїслав Коштуніца, а Джелічу дістався портфель віце-прем'єра, відповідального за європейську інтеграцію.

Після дострокових виборів 11 травня 2008 року і формування уряду Мірко Цветковича, Божидар Джеліч отримав посаду віце-прем'єра з європейської інтеграції та міністра з науки і технологічного розвитку, був головним сербським переговірником з питань вступу до ЄС, координував програми фінансової допомоги ЄС Сербії.

9 січня 2011, після того як Європейська рада не надала Сербії статус кандидата на вступ до ЄС, Джеліч подав у відставку.

У січні 2014 року став виконавчим директором інвестиційного банку «Lazard» у Парижі.

Вільно володіє французькою, англійською, російською, німецькою та польською мовами.

Посилання[ред. | ред. код]