Бойова організація анархо-комуністів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боевая организация анархо-коммунистов (БОАК)
Дата заснування ймовірно 2018
Ідеологія анархізм
анархо-комунізм[1]
Девіз Свобода або смерть! Хай живе революция!
Офіційний сайт boakmirror.noblogs.org

Бойова організація анархо-комуністів (Боевая организация анархо-коммунистов БОАК) — східноєвропейська анархістська організація, що має на меті соціальну революцію і побудову лібертарного суспільства в регіоні[2]. Як основні методи боротьби БОАК розглядає «пряму дію», саботаж і «партизанську війну»[3]. Організація бере активну участь в антивоєнному партизанському русі в Росії.

Історія[ред. | ред. код]

Дату створення Бойової організації анархо-комуністів не оприлюднено. Афілійований з організацією сайт «Боєць Анархіст» та однойменний телеграм-канал з'явилися у 2018 році. В інтерв'ю учасники БОАК заявили, що угруповання з'явилося задовго до публічного оголошення про себе[4] . Однак про існування «Бойової організації анархо-комуністів» група оголосила у квітні-травні 2022[5][6].

Діяльність після початку повномасштабного вторгнення Росії до України[ред. | ред. код]

З початком військового вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року група активізувала роботу своїх інформаційних ресурсів, розміщуючи антивоєнні заклики, рекомендації до саботажу та новини про партизанські дії в Росії та Білорусі. У квітні вона вперше взяла на себе відповідальність за акцію саботажу: підпал вежі мобільного зв'язку в селі Біломісцене Білгородської області, яку здійснила група БОАК-Слобожанщина. Мотивом підпалу названо прагнення пошкодити системі зв'язку російських окупаційних військ[7].

23 травня Бойова організація анархо-комуністів заявила, що її члени розібрали залізничне полотно гілки, що веде до військової частини 14258 (секретний навчально-тактичний центр 12-го головного управління Міноборони) поблизу Сергієва Посада Московської області[8].

28 червня осередок БОАК-Володимир опублікував комюніке та фото нової акції на залізниці. На цей раз були розібрані шляхи, що ведуть до військової частини 55443 ВД Барсово (51-й арсенал Головного управління Міністерства оборони РФ) під Киржачем, Володимирська область. «Кожен зупинений поїзд — це мінус снаряди та ракети, які могли б прилетіти до мирних українських міст!», — заявили учасники БОАК у своєму тексті за підсумками акції[9]. Також члени організації закликали західну ліву та анархічну спільноту приєднатися до активних дій проти російської та білоруської держав[4].

19 квітня 2023 року під Бахмутом загинув один із засновників організації Дмитро Петров, який воював на боці України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. БОАК: Партизанский анархизм
  2. БОАК: Основы нашего мировоззрения
  3. БОАК: Партизанский анархизм
  4. а б Ongoing Sabotage and Resistance to War in Russia and Ukraine
  5. БОАК-Слобожанщина: Поджог вышки сотовой связи в селе Беломестное Белгородской области в ночь с 17 на 18 апреля
  6. БОАК: Акция саботажа на ветке, ведущей к военному объекту 12-го Главного управления Министерства Обороны РФ
  7. Сегодня поступила информация о поджоге вышки сотовой связи в селе Беломестное Белгородской области в ночь с 17 на 18 апреля. Акцию планировала и осуществляла группа БОАК-Слобожанщина
  8. The Insider: Этот поезд в огне: как российские партизаны поджигают военкоматы и пускают поезда под откос
  9. Ячейка БОАК-Владимир берет на себя ответственность за диверсию на ЖД ветке, ведущей к в/ч 55443 ВД Барсово (51-й арсенал Главного ракетно-артиллерийского управления Министерства обороны РФ) под Киржачом