Болеслав Яблонський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Болеслав Яблонський
Народився 14 липня 1937(1937-07-14) (86 років)
Познань, Польська Республіка
Країна  Республіка Польща
Діяльність орнітолог
Alma mater Варшавський університет
Галузь орнітологія[1] і polar expeditiond[1]
Заклад Музей та Інститут зоології Польської академії наукd
Науковий ступінь доктор філософії

Болеслав Анджей Яблонський (пол. Bolesław Andrzej Jabłoński; 14 липня 1937(1937липня14), Познань) — польський учений-орнітолог, активіст демократичної опозиції у ПНР. Учасник міжнародних орнітологічних досліджень й антарктичних експедицій, автор і співавтор низки наукових праць. У період воєнного стану був одним із керівників Груп опору «Солідарні». У Третій Речі Посполитій — виробничий менеджер, науковець і громадський діяч.

Орнітолог-дослідник[ред. | ред. код]

Народився у познанській робітничій сім'ї. Роки німецької окупації провів у сільському будинку діда (малопольське село Пшемикув). Батько Болеслава був бійцем Армії Крайова, мати — партизанською радисткою[2].

Навчався на біологічному факультеті Варшавського університету, спеціалізувався в орнітології. Восени 1960 року брав участь в «Akcja Bałtycka» — кільцюванні птахів і дослідженні пташиних міграцій на орнітологічній станції у Гурках Всходних (Балтійське узбережжя, нині район Гданська)[3]. Акція отримала відзнаку Польського зоологічного товариства.

У 1962 році Болеслав Яблонський закінчив університет. У 1966 році здобув науковий ступінь доктора зоологічних наук. Понад чверть століття працював науковим співробітником Інституту зоології Польської академії наук. Займався в основному птахами, характерними для Польщі, але був відомий у міжнародному орнітологічному товаристві, відвідував з науковими відрядженнями Аргентину, Бразилію, Австралію. З 1978 до 1981 року тричі побував з експедиціями в Антарктиді на станції Арцтовський, вивчав пінгвінів[4]. Опублікував низку наукових праць, співавтор монографій «Ptaki Europy» («Птахи Європи») та «Gniazda naszych ptaków» («Гнізда наших птахів»).

Опозиційний активіст[ред. | ред. код]

Болеслав Яблонський дотримувався демократичних поглядів, був противником урядущої компартії ПОРП і комуністичної держави ПНР. У 1980 році приєднався до незалежної профспілки Солідарність. Після введення воєнного стану Яблонський приєднався до підпільної організації Групи опору «Солідарні» (був зі старших за віком активістів)[5]. Діяв під псевдонімами Брок II, Омега, Професор[6].

Разом із Теодором Клінцевичем Яблонський керував нелегальним видавництвом Rytm. Поширював листівки та матеріали польського самвидаву. Сам писав статті про проблеми охорони навколишнього середовища, про антиекологічну політику влади. У своєму будинку в селі Отрембуси під Варшавою розміщував обладнання та матеріали, надавав житло активістам-підпільникам. Сам він жив на легальному становищі, хоча за зв'язок з «Солідарністю» його звільнили з інституту. Працював на виробництві господарських рідин. Перебував в Асоціації вітрильного спорту, розробляв методи очищення озерної води[2]. Вже після скасування воєнного стану, у 1985—1989 роках, перебував у редколегії листівкового бюлетеня «Кур'єр Мазовше»[7].

Громадська та просвітницька робота[ред. | ред. код]

У Третій Речі Посполитій, після усунення ПОРП від влади, Болеслав Яблонський працював менеджером виробничо-комерційних підприємств у Мілянувеку. Потім був науковим співробітником сільськогосподарського інституту (селекція й акліматизація) у селі Млохув (Прушковський повіт Мазовецького воєводства)[2]. У 2002 році вийшов на пенсію.

Болеслав Яблонський не бере участі у партійній чи парламентській політиці, але активний у громадській діяльності. Він виступив співзасновником Прушківської патріотичної асоціації, бере участь у заходах з історії «Солідарності» та більш раннього антикомуністичного спротиву. Регулярно зустрічається зі студентською та шкільною молоддю. Багато займається орнітологічним просвітництвом: читає лекції, проводить виставки птахів, дослідні походи[8]. Ольгерд Яблонський, син Болеслава Яблонського, теж відомий орнітолог, разом з батьком бере участь у науково-просвітницьких заходах[9].

Нагороджений Хрестом Свободи та Солідарності[10] та медаллю «За Батьківщину»[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database
  2. а б в 404 Not Found. pruszkowskiesp.pl. Архів оригіналу за 9 червня 2022. Процитовано 30 серпня 2023.
  3. Akcja Bałtycka | Wywiad. akbalt.ug.edu.pl (pl-PL) . Процитовано 30 серпня 2023.
  4. Redakcja (7 травня 2003). Czego Jaś się nie nauczy... Tygodnik Ostrołęcki (pl-PL) . Процитовано 30 серпня 2023.
  5. Кузнецова, Юлия (6 червня 2022). Комсомольское зарево – «солидарное» эхо. В Кризис.ру (ru-RU) . Процитовано 30 серпня 2023.
  6. Grupy Oporu "Solidarni" - Biogramy. 79.96.25.44. Процитовано 30 серпня 2023.
  7. Narodowej, Instytut Pamięcie. Jabłoński Bolesław. Encyklopedia Solidarności (пол.). Процитовано 30 серпня 2023.
  8. WYSTAWA PTAKI PIOTRA TOMASZEWSKIEGO W SZKOLE STERNIK PRUSZKÓW. Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 30 серпня 2023.
  9. Siteor.pl. IX Ostrowskie Spotkania Ornitologiczne. bocian (пол.). Процитовано 30 серпня 2023.
  10. Odznaczeni KWiS. odznaczeni-kwis.ipn.gov.pl. Процитовано 30 серпня 2023.
  11. 404 Not Found. pruszkowskiesp.pl. Архів оригіналу за 8 грудня 2021. Процитовано 30 серпня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]