Болярський Микола Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Болярський Микола Миколайович
Народився 2 грудня 1878(1878-12-02)
Хутір Дерновський Шадринського повіту Пермської губернії
Помер 19 жовтня 1939(1939-10-19) (60 років)
Вінниця
Місце проживання Вінниця
Країна  Російська імперія
 Російська СФРР
 СРСР
Діяльність науковець
Alma mater Юрівський університет (1906)
Галузь Медицина
Заклад Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова
Вчене звання Професор (1934)
Науковий ступінь Доктор медицини (1910)

Болярський Микола Миколайович (2 грудня 1878, хутір Дерновський, Шадринський повіт, Пермської губернії — 19 жовтня 1939, Вінниця) — хірург і уролог, ініціатор створення Вінницького медичного інституту, голова Вінницького наукового об'єднання лікарів.

Біографія[ред. | ред. код]

Болярський Микола Миколайович народився на хуторі Дерновському Шадринського повіту Пермської губернії (нині Шадринський район Курганської області) у родині вчителя[1]. У 1898 році, після закінчення із Золотою медаллю гімназії в місті Камишлів, вступив до Юрівського університету (нині Тартуський університет). У 1905 році, під час навчання, зазнав переслідувань за участь у студентському зібранні та був змушений зупинити навчання. Проте на весні 1906 року склав випускні іспити на відмінно.

У 1906 році працює земським лікарем у с. Скороднє Старооскольського повіту Курської губернії. А уже в 1907 році переїжджає в Петроград, де працював в хірургічному чоловічому відділенні Обухівської лікарні аж до 1914 року. Паралельно працює в Інституті експериментальної медицини. Після успішного захисту дисертації у 1910 році М. М. Болярський здобув ступінь доктора медицини.

Під час Першої світової війни очолював Кауфманський шпиталь №1, який у травні 1917 року переїхав у психоневрологічну лікарню м. Вінниці. Працю в шпиталі лікар поєднував з роботою в Пироговській лікарні. Згодом Болярський став головним лікарем та завідувачем хірургічного відділення Пироговської лікарні[2]. За 21 рік перебування на цій посаді встиг налагодити роботу персоналу лікарні, покращити умови перебування хворих і прооперувати понад 35 000 разів.

Вінницький національний університет імені М. І. Пирогова

У 1930 році Болярський став ініціатором створення заочного медичного інституту. У 1932 році інститут відкривається з двома факультетами: лікувально-профілактичним і педіатричним. Через 2 роки інститут перейшов на стаціонарну форму навчання, а Болярський стає першим заступником директора інституту з науково-навчальної роботи, а згодом — першим деканом інституту. М. М. Болярський організував кафедру госпітальної хірургії й очолив кафедру факультетської хірургії[3].

Наукову та педагогічну діяльність М. М. Болярський поєднував з активною громадською позицією. За його ініціативи були створенні Вінницьке наукове об'єднання лікарів й Обласне хірургічне товариство.

19 жовтня 1939 року Микола Миколайович помирає від інфаркту міокарда, спричиненим стресом за пожежу в морфологічному корпусі інституту. Похований перед фасадом хірургічного відділення лікарні ім. Пирогова.

Діяльність[ред. | ред. код]

М. М. Болярський став одним із перших, хто почав застосувати раннє втручання при гострому апендициті; уперше спробував використати коров'ячий ріг як замінник суглобів при переломах.

Починаючи з 1920-х років неодноразово звертається до Всесоюзного товариства хірургів щодо проведення заходів із збереження тіла М. І. Пирогова. М. М. Болярського непокоїли поганий стан забальзамованого тіла М. І. Пирогова й усипальниці. За його ініціативи було розпочато створення Музею-заповідника історії хірургії імені Пирогова.

Наукові праці[ред. | ред. код]

М. М. Болярський — не тільки активний учасник Пироговських, Всесоюзних, українських з'їздів хірургів і засідань наукових товариств, але й автор 58 наукових праць. Серед них[4]:

  • «Кишкова непрохідність від аскарид»
  • «Статистика раку за даними Вінницької Пироговської лікарні за період від 01.08.1918 до 01.07.1926»
  • «Колото-різана рана серця»
  • «Пошкодження та поранення печінки»
  • «Техніка оперативного лікування сечостатевих нориць за матеріалами Вінницької Пироговської лікарні»
  • «Лікування гнійного запалення колінного суглоба травматичного походження»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Антощук К. Ф., Юкальчук М. І. Внесок професора Болярського М. М. у розвиток медицини м. Вінниці і створення Пироговського меморіалу // Вісник морфології № 2 за 2014 рік. Процитовано 04.10.2020.
  2. Юрчишина, О. А. (2020). Медична спадщина професора Миколи Болярського. Вінниця - місто послідовників М. І. Пирогова (українська) . Вінниця: Нова книга. ISBN 978-966-382-856-5.
  3. Історія кафедри хірургії № 2 Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова [Архівовано 13 грудня 2021 у Wayback Machine.]. Процитовано 04.10.2020.
  4. Юрчишина О. А. До 140-річчя від дня народження Миколи Миколайовича Болярського [Архівовано 9 жовтня 2020 у Wayback Machine.]. Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. Процитовано 05.10.2020.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гунько П. М., Гайдуков В. А., Мартынова З. С., Фоменко Л. И. Длительное сохранение бальзамированного тела Н. И. Пирогова — уникальный научный эксперимент // Biomedical and Biosocial Anthropology. — 2013. — V. 20. — P. 257.