Бондаренко Олександр Михайлович (журналіст)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Олександр Михайлович Бондаренко — український журналіст, комунікаційник, учасник російсько-української війни. Загинув у бою 22 квітня 2023 року поблизу міста Кремінна (Луганської області).

Олександр Бондаренко
 Солдат
Загальна інформація
Народження 10 жовтня 1977(1977-10-10)
м. Луганськ
Смерть 22 квітня 2023(2023-04-22) (45 років)
с. Діброва (поблизу м. Кремінна, Луганської області)
Поховання Лісове кладовище (м. Київ)
Alma Mater
Псевдо Саша, Бонд
Військова служба
Роки служби 2022-2023
Вид ЗС Сили ТрО
Рід військ піхота
Формування 112-та окрема бригада територіальної оборони
Війни / битви Битва за Київ (2022)
Слобожанський контрнаступ Збройних сил України (2022)

Життєпис[ред. | ред. код]

Олександр народився і виріс у Луганську. Блискуче закінчив школу. Навчався у Луганському національному педагогічному університеті імені Шевченка. Був зіркою університету, грав у студентській команді КВН. Отримав диплом учителя української мови та літератури, а також англійської мови і зарубіжної літератури. Працював у школі в Луганську. З юності підтримував українську справу. Був членом Народного Руху України.

Журналістська діяльність[ред. | ред. код]

Журналістську кар’єру розпочав на телерадіокомпанії «Луганське кабельне телебачення», де працював редактором відділу новин та ведучим з серпня 2000 по жовтня 2004 рік. Напередодні Помаранчевої революції звільнився з принципових міркувань.

З листопада 2004 по лютий 2005 року працював на «Громадському радіо» у Києві, а з березня по травень 2005 року на «5 каналі».

Згодом перейшов на «Перший національний телеканал», де з червня 2005 по грудень 2007 року працював випусковим редактором, автором та ведучим інформаційної програми «Точка зору», брав участь у якості ведучого у спецпроектах каналу «Ніч вибору», «Чорнобиль: погляд в майбутнє» та інших.[1]

У грудні 2007 року був старшим продюсером Української служби BBC. У вересні 2011 року перейшов працювати на телеканал «Україна», працював оглядачем у програмах “События” та “События недели”, брав участь у спецпроектах. З січня по травень 2005 року працював шеф-редактором програми «Інсайдер» на телеканалі«ICTV».[2]

Олександр спеціалізувався на політиці та складних економічних темах. Завжди обстоював глибокий, аналітичний журналістський підхід. Для цього отримав додаткову освіту магістра за спеціальністю «Фінансовий ринок» в Українському інституті розвитку фондового ринку КНЕУ.

Робота у сфері комунікацій[ред. | ред. код]

З серпня 2015 і до початку повномасштабного вторгнення Росії, був керівником спецпроектів агентства plusone та RMA. Став одним з найкращих українських консультантів у сфері комунікацій. Працював з українськими політиками та міжнародними організаціями. Мав пропозицію бути прессекретарем двох Президентів України.[3]

Захоплення і спорт[ред. | ред. код]

Олександр був різносторонньою людиною – за освітою, вподобаннями та колом інтересів. На додачу до свого фаху він вивчав економіку та програмування. Цікавився фантастикою та енциклопедіями. Захоплювався музикою.

Олександр цілеспрямовано займався плаванням. Переплив протоку Босфор у Туреччині. Захопився тріатлоном. Готувався до участі у змаганнях «IronMan».

Участь в російсько-українській війні[ред. | ред. код]

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Олександр відразу добровільно пішов у територіальну оборону в Києві і приєднався до Збройних сил України.

Навесні 2022-го успішно обороняв столицю на гостомельському напрямі. Восени 2022-го брав участь в успішному контрнаступі на Харківщині. Останні дні життя воював під Кремінною. Був стрільцем у 244-му батальйоні 112-ої бригади територіальної оборони. Олександр загинув 22-го квітня у селі Діброва, звільняючи рідну йому Луганщину. Похований 1 травня 2023 року на Алеї Героїв Лісового кладовища у місті Києві.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На фронті загинув журналіст, комунікаційник Олександр Бондаренко. НСЖУ (укр.). 27 квітня 2023. Процитовано 2 травня 2023.
  2. Він не хотів би цих сліз: у Києві попрощались з журналістом Олександром Бондаренком. Вечірній Київ (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  3. У Києві попрощались з ексжурналістом BBC Олександром Бондаренком, який загинув в бою. 24 Канал (укр.). Процитовано 2 травня 2023.
  4. "Бонду" віддали честь побратими і колеги: прощання з Олександром Бондаренком. ТСН.ua (укр.). 1 травня 2023. Процитовано 2 травня 2023.