Бордеро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бордеро (фр. bordereau, англ. inventory) — перелік ризиків із зазначенням частини та відповідної їй страхової премії, що передається на перестрахування. Бордеро надсилається цедентом страховикові у визначені договором перестрахування строки. Бордеро бувають попередніми та остаточними.

Види бордеро[ред. | ред. код]

Остаточний бордеро — повна характеристика ризику, страхова сума, термін страхування, суми відповідальності, що припадають на цедента і перестраховика. Остаточний бордеро виставляється за ризиками, фактично прийнятими до страхування.

Попередній бордеро — первинна характеристика ризику.

Зведені (кумуляційні) бордеро — зведена інформація щодо регіонального страхового портфелю, тобто за всіма договорами від всіх страховиків, укладеними в певному регіоні (зазвичай — для ризиків землетрусу або ураганів)[1], що слугує для оцінки перестрахувальником кумуляції ризиків[2].

Рекапітуляція — перелік висланих перестрахувателем перестрахувальникам бордеро. Зазвичай рекапітуляція висилається поквартально[3].

«Бордеро» в справі Дрейфуса[ред. | ред. код]

Термін «бордеро» традиційно використовується також в історично обумовленому значенні — саме цим словом в ході слідства 1894 року був названий документ (перелік секретних документів, запропонованих для передачі німецькому військовому аташе в Парижі його агентом у французькому Генеральному штабі), який ліг в основу звинувачення в шпигунстві проти капітана Альфреда Дрейфуса в одному з найвідоміших судових процесів в історії Європи.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Страховой бизнес: Словарь-справочник / Р. Т. Юлдашев, М.: «Анкил», 2005 — с.803. Архів оригіналу за 9 жовтня 2015. Процитовано 2 березня 2012.
  2. Журавлев Ю.М. Кумуляция // Словник-довідка термінів страхування та перестрахування = Словарь-справочник терминов по страхованию и перестрахованию. — Анкил, 1994. — С. 87. — ISBN 5-86476-054-4. Архівовано з джерела 27 серпня 2012
  3. Журавлев Ю.М. Рекапитуляция // Словник-довідка термінів страхування та перестрахування = Словарь-справочник терминов по страхованию и перестрахованию. — Анкил, 1994. — С. 108. — ISBN 5-86476-054-4. Архівовано з джерела 27 серпня 2012

Література[ред. | ред. код]