Борсук (РЛС)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
На виставці «Зброя та безпека-2018»
На виставці «Зброя та безпека-2018»

РЛС 112L1 «Борсук» — станція наземної радіолокації міліметрового діапазону для виявлення людей, наземних і надводних транспортних засобів. Розроблена ВАТ «ХК „Укрспецтехніка“»[1].

Станції «Борсук» і «Лис» перебувають на озброєнні прикордонної служби України.

Опис[ред. | ред. код]

РЛС дистанційної розвідки типу «Борсук» використовують при пошуку різного роду порушників, терористів і диверсантів. Інформація про рухомі цілі відображається на екрані індикатора у вигляді амплітуди сигналу, який також передається звуковим каналом до навушників оператора. У цій РЛС застосований передавач із дуже малою потужністю випромінювання, що ускладнює її виявлення. Використання кодової маніпуляції робить її несприйнятливою до перешкод, водночас цей прилад не створює їх для інших радіотехнічних засобів.

Час розгортання цієї РЛС із повним приведенням у робочий стан не перевищує однієї хвилини.

Разом із акумулятором живлення «Барсук» важить 5–6 кг.

Характеристики[ред. | ред. код]

Виявлення об'єктів:

  • техніка: до 1600 м
  • людина: 600—800 м

Модифікації[ред. | ред. код]

  • 112L1 «Барсук» — патрульний радіолокатор, який переноситься людиною, забезпечує виявлення людей, наземних та надводних транспортних засобів[2]. На екрані індикатора РЛС 112L1 «Барсук» інформація про рухому ціль відображається у вигляді амплітуди сигналу (ідентифікація цілі — людина, група людей, автотранспорт, тварина, відбувається за звуковим сигналом в навушниках).
  • 112L1А «Барсук-А» — стаціонарний варіант станції, встановлений на поворотний пристрій. Поворотний пристрій має дистанційне керування за азимутом та кутом місця. Інформація може передаватись через інтерфейс RS-422 (RS-485) на відстань до 1 км[3]. В РЛС 112L1-А «Барсук-А» виявлення та ідентифікація цілі відбувається в автоматичному режимі, при цьому на моніторі відображаються позначки цілей, дані про які автоматично заносяться в формуляр з із зазначенням їхнього номера, відстані, азимуту, і ознаки (людина — транспорт) з прив'язкою до карти місцевості.

Оператори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сергій Воронков (4 квітня 2016). Засіб наземної радіолокації РЛС 112L1 «Барсук» - Народна армія. Народна Армія. Міністерство Оборони України. Архів оригіналу за 7 квітня 2016. Процитовано 4 квітня 2016.
  2. РЛС Барсук. ХК "Укрспецтехника". Архів оригіналу за 15 квітня 2016. Процитовано 4 квітня 2016.
  3. РЛС Барсук - А. ХК "Укрспецтехника". Архів оригіналу за 15 квітня 2016. Процитовано 4 квітня 2016.
  4. «Барсук-А» та «Лис-2М» — найменші за габаритами РЛС для розвідки наземних, надводних, повітряних цілей ближньої зони. Народна Армія. 27 грудня 2016. Архів оригіналу за 5 січня 2017. Процитовано 4 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]