Британська Есперантистська Молодь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Британська Есперантистська Молодь
Абревіатура JEB(еспер.)
Тип національний відділ Всесвітньої Есперантистської Молодіжної Організації[d]
Засновано 1959
Країна  Велика Британія
Вебсайт: jeb.org.uk

Британська Есперантистська Молодь (есп. Junularo Esperantista Brita, JEB) — національна організація молодих есперантистів Великої Британії, британська секція Всесвітньої Есперантистської Молодіжної Організації (TEJO).

Велика Британія приймала кілька Міжнародних молодіжних конгресів есперанто: 3-й[eo] (1947 рік, Іпсвіч), 17-й[eo] (1961 рік, Вокінґем[en]) та 27-й[eo] (1971, Едінбург).

JEB була заснована в 1959 році як молодіжна секція Есперанто-Асоціації Британії (ЕАВ)[eo]. У перші роки в спільноті працювали такі відомі британські есперантисти, як Хамфрі Тонкін[eo] та Джон Крістофер Веллс. Протягом 2000-х років JEB відродилася як окрема організація завдяки зусиллям Деніела Вайта та Тіма Оуена (обидва — колишні президенти).

Зустрічі JEB проводяться в невимушеній атмосфері як для нових есперантистів, так і для експертів. Організовуються щоденні бесіди, лекції, екскурсії до музеїв. Постійний характер мають зустрічі за попередньою домовленістю у пабах «Везерспунс[en]». У серпні 2019 року подібна зустріч відбулася в Оксфорді[1]. Крім того, багато членів JEB їздять на есперанто-події за кордон, такі як Всесвітній молодіжний конгрес есперанто (IJK) та Молодіжний есперанто-тиждень (YES).

Стати членом організації згідно статуту можуть стати особи віком від 18 до 30 років, які проживають у Сполученому Королівстві або з підданством Великої Британії, або британські піддані, які проживають за кордоном[2].

JEB керується Комітетом, вибори якого проводяться щороку. У Комітеті є дві управлінські посади — президент та віце-президент.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]