Бріґіт Гаральдсдоттер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бріґіт Гаральдсдоттер
Народилася 1131[1]
Померла 1208
Поховання Riseberga Abbeyd
Титул принцеса
Батько Гаральд IV[2]
Мати NN[d][3]
Брати, сестри Margaret Haraldsdatterd, Інге I, Magnus Haraldssond, Ейстейн II, Сігурд II і Maria (?)d
У шлюбі з Магнус II Хенріксен, Бірґер Броса, Karl Sunessond і Інге II Молодший
Діти Інгегерд Біргерсдоттер Б'єльбська, Фольке Ярл[3] і Кнут Бірґерссон
Абатство Райзеберга, поховання королеви Бріджит.

Бріґіт Гаральдсдоттер, також Бриґіда (швед. Birgitta Haraldsdotter) (бл. 1131 — бл. 1208) — королева-консорт Швеції, дружина короля Магнуса II.

Бриґіт Харальдсдоттер була позашлюбною дочкою норвезького короля Гаральда IV. Її мати невідома, але, можливо, вона була Торою Ґуттормсдоттер, довголітньою коханкою свого батька і матір'ю короля Норвегії Сігурда II. Її ірландське ім'я було таким же, як і ірландської матері її батька, Бріґіди О'Браєн (пом. 1138). За легендою, спочатку вона була одружена з королем Інге Молодшим, але це не вважається можливим; ймовірно, її перший шлюб був зі шведським графом Карлом Сунессоном. Вона була одружена з Магнусом Генріксеном, сином її мачухи Інґрід Раґнвальдсдоттір та першого чоловіка Інгрід, Генріка Скаделора. Її чоловік претендував на шведський престол через свою матір у 1160—1161 роках. Після його смерті в 1161 році вона вдруге вийшла заміж за шведського ярла Бірґера Бросу з Б'єльбу. Дочка, яку вона мала під час шлюбу з Бросою, Інгегерд Бірґерсдоттер з Б'єльбу, мала стати королевою Швеції в 1200 році.

У 1174 році норвезький претендент на престол Ойстейн Мойла, який стверджував, що є її племінником, попросив підтримки її та її чоловіка, яку вони також надали. У 1176 році норвезький претендент на престол Сверре з Норвегії зробив те ж саме. Спочатку йому відмовили, але в 1177 році вони порадили біркебайнерам визнати Сверре своїм королем і надали йому підтримку з боку себе та шведського короля. Син Бріґіт Філіп також приєднається до служби Сверре. Броса помер у 1202 році. У 1205 році між її дочкою королевою Інгегерд і родиною Б'єльбу виник конфлікт.

Дати народження та смерті Бріґіт невідомі, хоча рік народження її дочки встановлено на бл. 1180. Дати c. 1131—1208 були запропоновані. Після смерті свого другого чоловіка в 1202 році вона відійшла до монастиря Різеберга в Нерке, де померла і була похована.[4]

Діти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Find a Grave — 1996.
  2. Lundy D. R. The Peerage
  3. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  4. [1] [Архівовано 5 жовтня 2012 у Wayback Machine.] Brigida Haraldsdatter (Store norske leksikon)

Посилання[ред. | ред. код]

  • Lars O. Lagerqvist, "Sverige och dess regenter under 1.000 år", (1976) Swedish
  • Åke Ohlmarks: Alla Sveriges drottningar (All the queens of Sweden) Swedish