Буба: мертвий сезон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буба: мертвий сезон
пол. Buba: Sezon ogórkowy
Жанр роман
Автор Барбара Космовська
Мова польська
Написано 2007
Переклад переклад українською Божена Антоняк, 2011

Буба: мертвий сезон (пол. Buba: Sezon ogórkowy) — молодіжний роман польської письменниці Барбари Космовської, написаний як продовження роману "Буба" у 2007 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

У житті Буби все продовжується: вона ходить до ліцею, живе з батьками і дідом. Хатня робітниця Барташова готує їм їсти. Час від часу у гості приходять сусіди Маньчаки, баба Рита і сестра Олька з сином та чоловіком. Є й нові пригоди. Бубина однокласниця Агата потрапляє у реабілітаційний центр для наркозалежних, бойфренд Мілош знаходить іншу дівчину - все це турбує героїню. До класу приходить новенький, якого потім прозвуть Сиротою, однокласниця Йолька починає свій бізнес. Батько дівчинки тепер не веде власну програму, а працює в телекрамниці. Мама Марися пише жіночі романи. Дід Генрик купує комп’ютер і розпочинає ігри та віртуальне спілкування, залишаючи все менше часу на спілкування з внучкою: "повністю опинився в тенетах світової павутини" Маньчаки всиновили дитину В ході свого «мертвого» сезону, Буба знову виграє картярський турнір. У винагороду отримує чужу пенсію та сталінський костюм. Фінал у романі позитивний. Вся родина святкувала Різдво. На диво всі були щасливі.

Проблематика[ред. | ред. код]

Головною проблемою автор визначає втрату сімейних цінностей та піклування Буби про відродження родинних стосунків. У центрі роману є дитина і родина, в якій вона росте. У час технологічного прогресу і бідності йдеться про вибір: займатися вихованням дитини чи кар’єрою? Якщо батьківські обов’язки перекласти на когось іншого, то дитина почувається непотрібною. Авторка говорить відверто і про інші проблеми: про наркозалежність, бідність, безробіття.

Образ героїні[ред. | ред. код]

Космовська - майстер психологічних портретів. Кожен з героїв переживає свої власні драми і ламає стіну самотності. Справжнє ім'я Буби — Агнешка. Дівчині 16 років, вона не була ні дуже вродливою, ані дуже негарною, ані дуже високою, ні дуже низькою. Вона нічим не вирізнялася серед своїх ровесників, такі ж самі джинси і мартенси. Вона — донька «зіркових» батьків. Її мама Марися — відома письменниця, яка пише жіночі романи, а тато — ведучий телепрограм про людські долі. Дід Генрик, який живе з ними, усі гроші програє в спортлото та захоплюється картами. Дівчинка позитивна: вона старанно вчиться, чемна, має зразкового бой-френда, допомагає вирішувати клопоти сестрі, слухає симфонічну музику, виграє на чемпіонаті з бриджу. Буба — не типова сучасна дівчинка, а вигадана. Її авторитетом є не дорослі з їхніми проблемами, а ровесники, музичні кумири.

Інші персонажі[ред. | ред. код]

Батько Павел, мати Марися, дідусь Генрик, бабуся Рита, сестра Олька; однокласники — Адась, Мілош, Агата, Батьки надто зайняті собою та кар’єрою. Вони не спілкуються, говорять неправду, дра­ту­ються, у них немає ча­су для се­бе. Вони краще почуваються за межами родини, на роботі.

Видання в Україні[ред. | ред. код]

  • «Буба: мертвий сезон». Барбара Космовська.- Львів: Урбіно, 2011. переклала Божена Антоняк

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Космовська Барбара. Буба: мертвий сезон: Роман/ Пер. З пол. Божени Антоняк. Львів: Урбіно, 2012. – 224 с. – (Серія «Прикольна книжка»).
  • Зарубіжна література. Підручник для 8 класу. Євгенія Волощук, Олена Слободянюк,К. Генеза,2026.
  • Зарубіжна література. Підручик для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів, О.М. Ніколенко М. О. Зуєнко, Б. В. Стороха. — К. :Грамота, 2016. — 288 с
  • Інтерв'ю Космовської Літакценту. // Зарубіжна література. https://zl.kiev.ua/kosmovska/ [Архівовано 4 грудня 2019 у Wayback Machine.]